Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Direcția Patrimoniu Imobiliar și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2022

Luni,

Direcția Patrimoniu Imobiliar și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2022

Directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar (D.P.I.), Lucian Popa, a prezentat luni (30 ianuarie 2023), în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate a direcției pe anul 2022, cu evoluția veniturilor și cheltuielilor aferente anului trecut.

„În anul 2022, veniturile direcției au fost de 83.663.052 lei, înregistrându-se o creștere de aproximativ 40% față de anul 2021, sursa acestora reprezentând-o chiriile, terenurile, parcările și vânzările de imobile. În ceea ce privește cheltuielile, obiectivul a fost să ținem în frâu cheltuielile operaționale și să creștem partea de investiții, obiectiv pe care l-am și îndeplinit.  Astfel, cheltuielile de investiții au fost de 108.926.955 lei, iar cheltuielile operaționale de 19.070.090 lei", a explicat Popa Lucian, directorul D.P.I.
Veniturile D.P.I. - creșteri cu cca 40% față de anul trecut
Veniturile din vânzarea de imobile au crescut foarte mult, respectiv cu 75% față de anul anterior. Obiectul acestor vânzări l-au făcut terenurile din Parcul Industrial I și IV,  terenuri din str. Oneștilor, Al. Cazaban, Erou Marius Cosma și Santăului. 
Raportul evidențiază și o creștere a veniturilor din parcările administrate de D.P.I., acestea fiind parcările pe str. Tribunalului, Corneliu Coposu, Independenței, Brașovului și George Barițiu. Veniturile din parcări în anul 2022 au fost de 25.945.928 lei.
„Se observă o creștere a veniturilor din parcările de afara carosabilului, fapt care arată o creștere a gradului de conformare a cetățenilor. E evidentă și creșterea plății parcării cu telefonul mobil, tocmai pentru că cetățeanul dorește să plătească cât mai simplu și mai comod taxa parcare", a precizat directorul Lucian Popa.
În cursul anului 2022, prin Serviciul Terenuri s-au achiziționat terenuri în suprafață totală de 396.574 mp. Terenurile achiziționate au avut drept destinație: extinderea parcurilor industriale existente (Parcul 1 și 4), diverse lucrări de interes public, respectiv parte din strategia de dezvoltare locală, de eliberare a zonelor dintre blocuri de construcții, case individuale între blocurile de locuințe, rămase din regimul trecut.
Investiții în baze sportive, unități de învățământ, imobile din centrul istoric
Cheltuielile de investiții în anul 2022 au fost de 108.926.955 lei.
Acestea au vizat unități de învățământ, creșe și asistență socială, baze sportive și de agrement, parcuri, locuințe și servicii de dezvoltare, imobile din Ansamblul Urban  - Centru Istoric Oradea.
La bazele sportive și de agrement, principalele investiții s-au realizat la: Sala Polivalentă (tabelă electronică, sistem perimetral LED P5 de afișare multimedia, echipamente de forță - fitness), Sala sporturilor „Antonio Alexe" (montare luminătoare), Stadionul Municipal „Iuliu Bodola", Modernizare Stadion Motorul,  modernizare Bazinul Olimpic.
Principalele lucrări de investiții executate în anul 2022 la unitățile de învățământ au vizat: Școala Gimnazială Szacsvay Imre (reabilitarea clădirii de pe str. Mihai Eminescu, nr. 28), Sala multifuncțională la Liceul Teoretic Lucian Blaga, Școala Gimnazială Dacia, Școala Gimnazială 16, grădinițele cu program prelungit nr. 28, 31 și 50 etc.
În ceea ce privește imobilele situate în Ansamblul Urban Centru Istoric, D.P.I. a realizat lucrări de investiții la: Palatul Apollo, Palatul Ullmann, modernizare Cinematograf Transilvania, Casa Fuchsl, Bazar Madách Imre, reabilitarea Primăriei Oradea, imobile de pe str. Republicii nr. 15, 31, Primăriei nr. 41, Vasile Alecsandri nr. 21,  Ady Endre nr. 4, Iuliu Maniu 44.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:24:02 Ora standard a Europei de Est