Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala ,,Antreprenor pentru Bihor” - 2023

Eveniment marca A.D.L.O.

Gala ,,Antreprenor pentru Bihor” - 2023

Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA. a organizat și in acest an Gala ,,Antreprenor pentru Bihor".

Evenimentul a avut loc marți, 24.01.2023, într-un cadru festiv, la Filarmonica Oradea.
Am revenit la această dată pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române împreună cu cei mai mari antreprenori bihoreni și nu numai, cărora le mulțumim că ne-au onorat invitația.
Gala Antreprenor pentru Bihor este un eveniment dedicat mediului de afaceri, pe care Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor îl premiază, într-un mod simbolic, pentru aportul la Bugetul Local, respectiv la dezvoltarea economică a județului.
În cadrul acestei gale - ediția 2023, au fost premiaţi primii 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea pe anul 2022, respectiv cele mai mari 10 companii din județul Bihor în funcție de cifra de afaceri.
În deschiderea evenimentului, directorul ADLO, doamna Alina Silaghi, a făcut o scurtă prezentare a activității societății pe anul trecut, situația actuală a parcurilor industriale din județul Bihor, respectiv a proiectelor realizate și cele ce urmează a se finaliza in anul 2023. Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2022 este de 160.180.000 euro, însumând un total de peste: 560.000.000 euro atrase din 2008 până în prezent, 118 companii rezidente, și un număr total de 9.800 de locuri de muncă create.
„Ne bucurăm să vă anunțăm că o bună parte din proiectele pregătite de noi anul trecut au început să prindă contur:
- Parcul Științific și Tehnologic Bihor in parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Universitatea Oradea este in implementare;
- Incubatorul de afaceri - CRESC str. Louis Pasteur un centru dedicat start-upurilor din domenii creative urmează să-și deschidă porțile in luna mai anul curent;
- Construirea primului bloc de locuințe - se va finaliza tot in semestrul I anul acesta;
- Programul MakeITinOradea - In anul 2022 a fost finanțat un startup (Expert 24) cu suma de 50.000 euro, iar in prezent se află în evaluare patru noi startup-uri;
- Un proiect important, Terminalul Cargo Oradea, dezvoltat de CTPark, este deja funcțional, anul trecut fiind recepționată prima hală din acest proiect";"
Primarul mun. Oradea, Florin Birta, a mulțumit celor prezenți pentru faptul că au onorat invitația si a mulțumit tuturor companiilor pentru contribuțiile la bugetul local acestea reprezentând aportul mediului de afaceri în dezvoltarea economică a municipiului. Evenimentul reprezintă un gest de recunoștință pentru principalele companii care contribuie la dezvoltarea orașului.
Primarul a subliniat importanța atragerii de investiții către mun. Oradea exemplificând că taxa impozitată pentru un angajat cu un salariu mediu pe economie fiind echivalentă cu impozitul datorat de către o persoană fizică pentru un apartament și un autoturism.
În continuare, viceprimarul Marcel Dragoș a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2022, respectiv:
1.PLEXUS SERVICES RO
2.CONNECTRONICS ROMANIA
3.GRUP PLASTOR
4.FAIST MEKATRONIC
5.PUREM ORADEA
6.RCS & RDS
7.GRUP H ESSERS
8.GRUP TRANSILVANIA GENERAL IMP-EXP
9.NIDEC ORADEA
10.GRUP LOTUS CENTER
În anul 2022, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 40.549.126 lei.
Premiul pentru investiția anului în parcul industrial I din Oradea a fost acordat de către doamna viceprimar Antonia Nica companiei ANDREAS STIHL POWER TOOLS SRL, pentru o investiție asumată de 125 milioane euro, un premiu de recunostință pt o investiție in parcul industrial, cu capital românesc, din domeniul cercetare/dezvoltare/inovare a fost acordat companiei TERMOLINE SRL, și două premii pentru responsabilitate socială și susținerea proiectelor municipalității grupului PRIMA și companiei HORNBACH.
În ceea ce privește premiile acordate din partea Consiliului Județean Bihor, acestea au fost înmânate de către dl. vicepreședinte CJ Călin Gal către următoarele companii, topul fiind alcătuit în funcție de cifra de afaceri pe anul 2021:
1.CELESTICA ROMÂNIA
2.AGROIND CAUACEU
3.TRANSMEC RO
4.MADRUGADA COM
5.ADA FABRICA DE MOBILA
6.VPK PACKAGING
7.VERNICOLOR
8.CLASS FURN ROMANIA
9.DRUM ASFALT
10.LEGERO SHOES ROMANIA
De asemenea, un premiu special pentru investiția anului a fost acordat de către vicepreședintele CJ dl. Mircea Mălan, companiei NOKIAN TYRES pentru o investiție asumată in valoare de 650 milioane euro.
În discursurile premiaților, aceștia s-au arătat foarte încântați de calitatea evenimentului mult așteptat în fiecare an cât si de surpriza serii pregătită special pentru aceștia, un concert extraordinar susținut de orchestra Filarmonicii Oradea sub îndrumarea distinsului dirijor Adrian Morar.
În încheiere, participanții au fost invitați la networking având ocazia să deguste dintr-o gama de vinuri locale pregătite de crama DARABONT.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Gala ,,Antreprenor pentru Bihor” - 2023.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 19:15:10 Ora standard a Europei de Est