Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitate dedicată lui Mihai Eminescu. Înțelegerea conceptelor de geniu și genialitate

În parteneriat cu Universitatea din Oradea, invitat special, doamna profesor, univ. dr. Delia Bîrle

Activitate dedicată lui Mihai Eminescu. Înțelegerea conceptelor de geniu și genialitate

Încă din primii ani de școală auzeam despre acest mare geniu al literaturii române, creator de poezie și proză al cărui frumos portret se regăsea în toate manualele și ale cărui versuri le știam aproape pe dinafară. De la ,,Somnoroase păsărele" până la ,,Luceafărul", le citeam, le memoram, le recitam, le puneam sub lupa analizei literare, dar le și simțeam, căci această minte strălucită și suflet profund reușea să creioneze o emoție aparte, specifică, pe care o puteam identifica dintre mii de opere, creația eminesciană.

Cu toate acestea, atunci când admirăm o operă de artă, o lucrare frumoasă care ne absoarbe interesul prin farmecul ei unic, arareori privim artistul din spate care ne pune față în față cu esența frumosului pe care acesta, la rândul lui, l-a suferit prin propriile trăiri.
Vineri, 13 ianuarie 2023, am avut ocazia să pătrundem în universul artistului, sau mai bine zis în mintea sa de geniu printr-o analiză psihologică a fundalului biografic, dar și a complexității naturii scrierilor sale, fie ele filozofice, fie romantice. Un geniu neînțeles, putem spune, ce prefera să se cufunde în umbra neîncrederii, să se retragă în propriul univers în care își așternea cu cerneală propriile gânduri și trăiri la un nivel pe care marii critici abia reușeau să îl atingă. Romantic, melancolic și profund, marele scriitor își împărtășea intimitatea sentimentelor cu un condei, lăsându-se purtat de a sa viziune asupra lumii care azi ne oferă o perspectivă inedită, pe care doar geniul eminescian o poate reliefa.
Un pasaj care mi-a atras atenția, lecturând unicul roman al scriitorului, Geniu pustiu, este următorul: ,,A trece prin lume singur, mărginit în pași, în ochi, să te zvârcolești în strâmtoarea sufletului tău celui rece, să cauți a-l aprofunda și să vezi că e secat și că apele sale se pierd în nisipul secăciunei sociale, să ard de căldura unei societăți de oameni ce trăiesc numai din ura unuia cătră celălalt". Pentru prima oară m-am gândit la cel ce se află în spatele acestor cuvinte, nu la personaj, ci la scriitor, și pot spune că m-au atins pe suflet în profunzime făcând această conexiune. Vorbe la care, undeva într-un ungher al minții mele, m-am gândit și eu la un moment dat în viață, însă numai văzându-le acum, așternute pe hârtie, le-am înțeles sensul profund. Consider că, un atu al geniului este gândirea profundă și dincolo de vitrină pe care acesta o poate formula mai apoi printr-o traducere simplificată a adevăratei esențe a vieții pentru acei care îi caută sensul.
De o întâlnire absolut inedită cu poetul național au avut parte elevii claselor a XI-a A și B ai Liceului Teologic Baptist Emanuel din Oradea, în cadrul unei activități desfășurate în colaborare cu Universitatea din Oradea. Invitatul special al doamnei prof. dr. Alina Burcă a fost doamna prof. univ. dr. Delia Bîrle, un reputat psiholog și invitat al multor conferințe pe teme diverse ale psihologiei. Subiectul activității dedicate lui Mihai Eminescu a fost înțelegerea conceptelor de geniu și genialitate, explicate pe înțelesul elevilor din perspectiva unui specialist. Frumusețea acestor minute de popas meditative la ceas aniversar a fost chiar ,,genialitatea" doamnei psiholog de a-i captiva pe tinerii unei generații mereu în mișcare, în căutare de nou și greu de oprit din iureșul în care sunt prinși. Preț de câteva zeci de minute, toți ochii și toată atenția elevilor s-au focalizat pe materialul bine structurat, ușor de pătruns și extrem de accesibil lor, astfel că, la finalul prezentării, elevii au avut întrebări deosebit de incitante pentru doamna profesor. S-a adeverit încă o dată dictonul: Nu cantitatea, ci calitatea!
Luiza Domocoș, clasa a XI-a A
Prof. dr. Alina Burcă
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Activitate dedicată lui Mihai Eminescu. Înțelegerea conceptelor de geniu și genialitate.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:04 Ora de vară a Europei de Est