Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Călători de cincisprezece ani prin ,,Galaxia lecturii”

Cerchiștii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea

Călători de cincisprezece ani prin ,,Galaxia lecturii”

În cadrul proiectului educativ județean „Lectură și STEAM", cerchiștii Școlii Gimnaziale Nr.11 Oradea, călători prin Galaxia lecturii, au poposit să-l omagieze pe Mihai Eminescu - simbolul culturii naționale.

Proiectul a promovat lectura de plăcere prin transdisciplinaritate, incluziune școlară și își dorește în continuare formarea unui lector pentru toată viața. Motto-ul ,,Citesc, deci exist" a călăuzit de-a lungul anilor activitatea echipei de proiect: prof. Șaitoș Alina, prof. Checicheiș Sanda, prof. Onița Claudia, prof. Galutz Carmen, a subsemnatei, Lup Mariana, a colaboratorilor și a generațiilor de elevi, pasionați de lectură.
Întâlnirea din 18 ianuarie 2023 s-a ținut, ca de obicei, în sala de lectură a bibliotecii, cu participanți din clasele a V-a A, a V-a C, a VII-a B și a VII-a D. L-am întâmpinat cu toții pe Eminescu cu o Floare albastră pe mese și după trecerea în revistă a evenimentelor culturale ale lunii, am enumerat din activitatea copleșitoare a marelui poet și jurnalist al neamului, remarcabil prin profunzimea gândirii. Printre momentele lirice, amintim și interpretarea elevelor din clasa a V-a C: Băliban Bianca, Mierțan Patricia, Boghean Crina, Rad Daria, Beșuțiu Adina și Mihele Antonia, coordonate de prof. Copil Daniela care au cântat pe versuri eminesciene Pe lângă plopii fără soț". Cu toții am fost de acord că: Citindu-i opera, cinstim memoria poetului. Eminescu rămâne și imaginea simbol a zbuciumului pentru idealul unirii provinciilor istorice românești, care se aflau sub stăpânire străină.  Cerchiștii au mai aflat că poetul manifesta o prețuire aparte pentru Alexandru Ioan Cuza.
Elevilor li s-au prezentat evenimentele premergătoare momentului de la 24 ianuarie 1859, când a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, cunoscută în istorie ca Mica Unire, apoi au aflat lucruri noi și despre reformele din timpul domniei lui Cuza. Tema unirii a fost  ilustrată plastic prin desenele realizate în cadrul cercului de pictură, sub  îndrumarea  prof. Galutz Carmen.
De ani de zile cerchiștii participă la numeroase concursuri și competiții, la care au câștigat premii care onorează activitatea echipei. Așa că am trecut la lecturarea creațiilor literare ale elevilor care vor participa la Concursul cultural-artistic regional ,,Lumea lui Caragiale - Ce lume, dom' le, ce lume!": Ardelean Daria Ștefania (a V-a A), Chirodea Anisia (a V-a A), Șomolan Maria (a V-a A), Torj Diana (a V-a A), Berinde Ilaria (a V-a A).  Bejan Matei (a VII-a D), Pantea Iasmina (a VII-a D) și Szarka Claudia (a VII-a D).    
În concluzie, activitatea desfășurată a adus alături mai multe domenii: literatură, educație plastică, educație muzicală și istorie, contribuind la îmbogățirea spirituală a fiecăruia, dar și la crearea unor amintiri de suflet.
Prof. Șaitoș Alina
Bibliotecar Lup Mariana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Călători de cincisprezece ani prin ,,Galaxia lecturii”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:58:35 Ora standard a Europei de Est