Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihai Eminescu - omul deplin al culturii românești

Cu drag de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" din Oradea

Mihai Eminescu - omul deplin al culturii românești

Ziua Culturii Naționale, celebrată odată cu aniversarea nașterii poetului național la 15 Ianuarie, a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" din Oradea, prin momentul artistic intitulat „MIHAI EMINESCU - omul deplin al culturii românești", susținut de elevii coordonați de doamna profesoară de educație muzicală Rodica Galea și doamna profesoară de limba și literatura română Diana Crișan.

În deschidere, doamna director Teodora Codău a ținut o alocuțiune, îndemnând copiii să îl descopere pe Mihai Eminescu cu fiecare ocazie, lectura operelor sale fiind un act de cultură prin care sufletele și mintea elevilor se poate sensibiliza și deschide spre noi orizonturi. Doamna director a recitat poezia lui Adrian Păunescu - „Dor de Eminescu".
Elevii din clasele a VI-a A și a VII-a A și B au recitat cu multă sensibilitate din creația ,,poetului nepereche", au cântat și au încântat sufletele colegilor și cadrelor didactice prezente cu versurile sale transpuse în muzică. Imaginarul liric eminescian a bucurat și privirile auditorilor, care au putut admira desenele realizate de copiii talentați, inspirați de versuri din „Lacul", „Somnoroase păsărele", „Sara pe deal", „Dorința", „Călin (file din poveste)" sau chiar „Luceafărul" și îndrumați de doamna profesoară de educație plastică Gabriela Sim. Îmbinând arta cuvântului cu arta plastică, elevii au expus portrete ale lui Eminescu, realizate prin diverse modalități: colaj, caligrame, grafică etc. Interdisciplinaritatea s-a realizat și prin recitarea poeziei „Replici", în limba română și în limbile străine care se studiază în școală, limba germană și limba engleză, copiii fiind coordonați de doamnele profesoare de limba germană Brigitta Drugaș și de limba engleză Andra Barbu, iar în limba maternă maghiară de doamna director adjunct profesor Bálint Beáta Livia, multiculturalitatea fiind o dovadă a caracterului modern al acestei unități școlare. De asemenea, au fost implicați în activitățile dedicate poetului național și copii cu cerințe educative speciale, care au dovedit multă sensibilitate artistică.
Opera lui Mihai Eminescu este mereu actuală, preocuparea profesorilor fiind de a menține treaz interesul copiilor pentru lectura și re-lectura creațiilor sale literare. La finalul programului artistic, elevul David Micula din clasa a IV-a B a stârnit admirația cadrelor didactice și a colegilor mai mari, recitând poemul „Luceafărul" și primind multe aplauze, pe deplin meritate.
Activitatea dedicată culturii naționale și aniversării nașterii poetului Mihai Eminescu i-a îmbogățit cultural și sufletește pe toți cei prezenți, a adus cuvântul românesc, în realizarea sa artistică deplină, pe buzele tuturor.
Prof. Crișan Diana Laura

Plecăciune!
Minunată operă eminesciană aţi scris şi aţi trăit, dragi copii şi dascăli vrednici, de ziua Poetului nostru drag!
Sinceritatea şi iubirea voastră ne copleşesc şi ne fac să ne ridicăm pălăria!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:06 Ora de vară a Europei de Est