Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

EMINESCU - 173. Povestea copilăriei - de la bunici la nepoţi

Marginalii la o experienţă inedită

EMINESCU - 173. Povestea copilăriei - de la bunici la nepoţi

Lunga timpului cărare ne dovedeşte încă o dată că lucrurile sunt repetabile. La mijloc de ianuarie, cinstim iarăşi, la Beiuş, memoria Poetului nostru Naţional - Mihai Eminescu.

Poetul Nepereche a prins în metafore măiestrite, spiritualitatea poporului român. A început această exprimare încă din vremea copilăriei pe care ursitoarele i-au hărăzit-o  de farmec plină  în spațiul mirific al Ipoteștilor. 
            Ne-am propus, pentru această întâlnire inedită, să evocăm adevărata  școală a Ipoteștilor, care i-a dezvăluit poetului  o natură mirifică, înţelepciunea şi tradițiile româneşti.
Proiectul intitulat „EMINESCU - 173. Povestea copilăriei - de la bunici la nepoți" se încadrează în Domeniile de Educaţie culturală pentru adulți/ pensionari și elevi, Cultură şi civilizaţie românească, fiind omagiată şi Ziua Culturii Naţionale. Grupul ţintă al activităţii a fost format din 20 de pensionari, membri ai AARP Beiuş şi 40 de liceeni - ca actanţi; 100 de elevi, cadre didactice, pensionari din Zona Beiuș-Vașcău, membri ai comunității locale - ca spectatori.
Ne-am imaginat că trebuie să depănăm firesc povestea copilăriei lui Eminescu, de la bunici la nepoţi. Împreună, au intrat, prin proză, poezie şi muzică în universul Ipoteștiului atât de iubit de poet, încât a parcurs  pe jos, de mai multe ori, cei 100 de km care îl înstrăinau la Cernăuți.
Ne dorim ca aceste clipe pline de strădanie să rămână în memoria colectivităţii locale şi ne gândim la fundamentarea unei tradiţii de evocare eminesciană inedită, care să-i atragă pe elevi şi pensionari în lumea cărţii şi în desluşirea misterelor realizării unui spectacol, în concordanţă cu particularităţile de vârstă ale actanţilor.
Pentru început, am pus în scenă Povestea copilăriei lui Mihai Eminescu, la împlinirea a 173 de ani de la naşterea Poetului. Deschizând cărţile, am citit şi recitit împreună pagini cunoscute, pagini inedite, fiecare generaţie având dreptul cunoaşterii biografiei şi creaţiei eminesciene. Pensionarii și elevii au realizat, sub atentă coordonare, conexiuni între elemente biografice şi creaţia poetică a personalităţii omagiate. Au cunoscut o parte din sufletul românesc şi au redescoperit faptul că lectura trebuie să rămână o abilitate de viaţă. Subliniem încă o dată efortul adolescenţilor de a se ridica la înălţimea acestui moment, în parteneriat cu seniori ai urbei noastre, de a aduce omagiu celui care s-a şi ne-a ridicat la nivelul universalităţii.
            Omagierea Poetului Nepereche și sărbătorirea Zilei Culturii Naționale s-a dorit a se face prin valorificarea și promovarea potențialului uman al urbei - pensionari și elevi. Cei aflaţi la vârsta a treia rămân, de cele mai multe ori, într-un con de umbră social. Cu această ocazie au demonstrat dorinţa de implicare în viaţa colectivităţii, un potenţial uman şi cultural valoros.
            Activităţile propuse au fost complexe: cerc de lectură; redactarea materialelor tematice, a scenariului spectacolului; material documentar PPT - Copilăria lui Eminescu; cor; spectacol omagial cu public; vizitarea Muzeului etnografic al Colegiului Vulcanist. Remarcăm prezenţa domnului profesor Teodor RIF, acest Magister al Vulcaniei, care a susţinut o valoroasă conferinţă despre sensurile cuvintelor copil, copilă, ilustrate prin versuri eminesciene.
            Considerăm că, din activităţile proiectului, au câştigat: pensionarii și elevii implicaţi direct; profesorii coordonatori, prin îmbunătăţirea prestaţiei profesionale; spectatorii - elevi și adulți, instituțiile partenere, în esenţă membrii colectivității locale. Poezia, proza, muzica au şters contradicţia dintre generaţii, bunicii şi nepoţii socializând şi petrecând împreună timp liber în mod creativ şi atractiv, pentru a participa la viaţa culturală a şcolii şi a oraşului.
            Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, prof. Elena OJICĂ, s-a bucurat de colaborarea cu prof. Gabriela VESCAN, dirijor al Corului Colegiului Vulcanist, care a asigurat conducerea muzicală a spectacolului.
Geo Bogza îl socotea pe Mihai Eminescu darul făcut de Dumnezeu poporului român. Au aplicat înţelepciunea proverbului Dar din dar se face Rai şi ne-au favorizat aceste momente emoţionante: d-na prof. Mihaela ILIEŞ, directorul Colegiului Naţional „Samuil Vulcan", dl. Gabriel OJICĂ, preşedintele Asociaţiei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „UNIREA" Beiuş, domnului Gabriel POPA, primarul Municipiului Beiuş - instituţii partenere.
Prof. Elena-Olivia OJICĂ
Foto: prof. Diana Roman, eleva Ioana Goilean
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: EMINESCU - 173. Povestea copilăriei - de la bunici la nepoţi.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:01 Ora de vară a Europei de Est