Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria Oradea a invitat orădenii să celebreze Ziua Culturii Naționale la statuia poetului Mihai Eminescu

Duminică,

Primăria Oradea a invitat orădenii să celebreze Ziua Culturii Naționale la statuia poetului Mihai Eminescu

Duminică, 15 ianuarie 2023, la celebrarea Zilei Culturii Naționale, Primăria Oradea a invitat orădenii să participe la manifestarea organizată, de la ora 13.00, la statuia poetului nostru național Mihai Eminescu, situată pe Strada Independenței.

Evenimentul a fost deschis de doamna Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, care ne-a informat faptul că ,,această piațetă va fi dedicată evenimentelor Zilei Culturii Naționale Române, pe 15 ianuarie"...
,,El și scrierile sale continuă să ne reprezinte"
Invitată la microfon, doamna viceprimar, profesor Antonia Nica, a spus printre altele: ,,Privirile spre sine însuși și spre adâncurile poporului român au fost sincere, de multe ori crud-realiste, dar întotdeauna inundate de dragoste. Iată de ce el și scrierile sale continuă să ne reprezinte, să ne descrie și foarte mult îmi doresc să continue să ne motiveze. Cu speranța că vom putea odată cu inima împăcată să-i mulțumim, vă îndemn să nu-l plasați în trecut și în istorie, ci să-i descoperiți utilitatea și forța în prezent și viitor, deoarece Eminescu a iubit România înainte de realizarea Marii Uniri"...
,,De cântec este sufletul meu plin"
Cel de-al doilea invitat la microfon a fost doamna profesor dr. Laura Teodora Ardelean, de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", pregătită să ne apropie și mai mult de Luceafărul poeziei românești printr-un discurs elevat și pertinent...
,,Împreună cu el putem rosti: de cântec este sufletul meu plin. Așadar, vizionarismul firii eminesciene, cuprinse de gânduri sânte, este cel care răsună și astăzi la fel de viu, căci numai poetul, ca păsări ce zboară deasupra valurilor, trece peste nemărginirea timpului", a conchis doamna profesor dr. Laura Teodora Ardelean.
Din public și-a exprimat dorința de a rosti un mesaj și domnul profesor Aurel Horgoș.
Momentul poetic și muzical a fost susținut de Rock Filarmonica Oradea: Alexandrina Chelu Schorr, Iuliana Chelu și Florian Chelu Madeva.
La final, la ,,picioarele" lui Eminescu au fost depuse buchete și jerbe de flori din partea oficialităților, elevilor și cetățenilor...
Pe Facebook OviDan, veți putea viziona și trei secvențe video de la această manifestare.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Primăria Oradea a invitat orădenii să celebreze Ziua Culturii Naționale la statuia poetului Mihai Eminescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:20 Ora de vară a Europei de Est