Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alfabetul succesului profesional

Restituiri

Alfabetul succesului profesional

În lumea de zi cu zi, întâlnim tot felul de oameni. Unii, răi, care vor să-și atingă vreun scop doar făcând rău altuia, sau vor să ajungă pe o treaptă mai înaltă pe nedrept! Dar sunt și oameni buni, care muncesc pentru a-și atinge scopul, nefolosindu-se de nedreptate! Și unii și alții își doresc un succes profesional și nu numai. Cel care vrea acest succes trebuie să aibă încredere în sine și să fie pregătit pentru a acționa.

Când ceva nu ne iese, primul impuls este să dăm vina pe altcineva. Cine procedează așa își taie orice șansă de a dovedi de ce este în stare. Iată câteva sfaturi menite să vă sprijine pe drumul succesului profesional (spuse de doi manageri occidentali, germanul Erich Lejenne și americanul Roger von Oech): 1.Propuneți-vă un scop. De exemplu ideea de a vă perfecționa printr-o bursă, obținerea unui premiu sau pur și simplu acumularea mai multor cunoștințe. 2.Să aveți țel. Lipsa lui este motivul pentru care adesea nu aveți succes. A munci cu țel înseamnă a lucra  pentru atingerea unui scop, făcând uz de voință. Trebuie, ca totuși, în țelul dvs. să aveți scopuri realiste, care să poată fi atinse cu timpul. 3. Faceți bilanțuri. Încercați să faceți aproape în fiecare zi un bilanț al muncii dvs. Ce a mers bine, ce nu, și de ce? Scrieți pe un carnet punctele pozitive în stânga, cele negative în dreapta și la capătul săptămânii trageți o concluzie despre modul în care trebuie să continuați. Numai văzând ce ați greșit, vă puteți schimba metodele. 4 Nu așteptați norocul. Cine așteaptă la nesfârșit marea șansă, va rămâne la urmă fără nimic! Mai bine profitați de micile șanse ce vi se oferă și veți progresa mult mai repede. Ajutați-vă aproapele! Este și acesta un pas în cariera Dvs. S-ar mai adăuga aici încrederea în Dumnezeu! Trebuie să ne rugăm, să-i mulțumim și așa mai mult ca sigur veți reuși.
5.Provocați-vă destinul! Ieșiți din așteptare, destinul trebuie provocat. Gândiți-vă bine la ceea ce știți și v-ar plăcea să faceți și construiți-vă un plan pe care să-l urmați pas cu pas. 6.Nu evitaţi discuţiile critice. Chiar dacă ele nu vă fac plăcere, sunt absolut necesare. Decât să ,,simţiţi" că cei din jur nu sunt mulțumiți de ceea ce faceți, mai bine să-i întrebați direct. Veți avea un punct de vedere nou asupra modului în care munciți și ce este absolut necesar. Socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. Astfel veți putea afla în cine puteți avea sau nu încredere! 7.Spuneți-le prietenilor ce-ați făcut bine, unde ați progresat și ce măsuri ați luat. Felicitări! Văzând ceea ce ați realizat, vă veți întări și mai mult puterea de muncă și ambiția. Succes!
(Crina L.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:01 Ora de vară a Europei de Est