Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista ,,OviDan” nr. 211 din 14 oct. 2022

Cine sunt protagoniștii și beneficiarii?

Revista ,,OviDan” nr. 211 din 14 oct. 2022

Curios lucru, ne-a scăpat să vă prezentăm numărul 211 al revistei ,,OviDan".
Am dat parcă un semnal sau două și am rămas cu impresia că v-am și prezentat-o, dar nu a fost să fie...

Așadar, acest număr l-am deschis cu premierea excelenței școlare, eveniment pe care Primăria Oradea l-a organizat, așa după cum obișnuiește să o facă, de Ziua Oradiei, în 12 octombrie. La ediția din 2022, nu mai puțin de 142 de elevi și 107 profesori (coordonatori) au fost felicitați și premiați pentru rezultatele școlare deosebite obținute în anul școlar 2021-2022.
În 2022, ,,Agora" Internațional, grădiniță, școală și liceu, a împlinit 10 ani de existență! ,,Universitatea din Oradea promovează educația și integritatea europeană, susține ambiția Uniunii Europene de a crea un spațiu continental al educației", iar rectorul Universității ,,Agora", domnul profesor univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu, îi îndeamnă pe studenții ,,Agorei" să profite cât mai mult de toate oportunitățile pe care le au ca studenți! Încă din prima zi de școală, directorul Școlii Gimnaziale ,,Dacia" a definit ceea ce înseamnă astăzi Școala ,,Dacia": ,,Dezvoltare, apreciere, cooperare, inovare, adaptare". Vineri, la Școala Gimnazială ,,Dacia", s-au împărțit certificate Cambridge: 36 de elevi și-au primit rezultatele la examenele susținute. Așa după cum spuneam (scriam) atunci despre articolul semnat de prof. Claudia Mândru, semnalam ,,O apariţie ,,satelit" și un reportaj nou în peisaj! Copilăria de ieri și de azi în Clasa Junglei. Maria pedagodista și vulcanista (alias prof. Maria Duma, de la C.N. ,,Iosif Vulcan" din Oradea) a adus (și implementat proiectul) la Oradea ,,Exploratorii" tocmai din Londra (de la școala nepoților săi). În mijlocul revistei (în paginile 10-11), am obișnuit cititorii și beneficiarii revistei, să admire două pagini de albume color adunate din cadrul reportajelor prezentate în cele 20 de pagini ale numărului 211. La startul întrecerii, adică în 5 septembrie, în prima lor zi de școală, s-au prezentat și cei mai mici școlari ai Liceului cu Program Sportiv ,,Bihorul", prichindeii clasei pregătitoare, alături de tânăra și frumoasa lor învățătoare, prof. Cristina Mariana Șipoș (din Ghiorac). ,,Cu noi este Dumnezeu", am spus-o și în acest număr (în pagina 13), cu ocazia slujbei arhierești pe care Preasfințitul părinte Sofronie a săvârșit-o la sfințirea antimiselor aduse din Muntele Athos, la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea. La Gurbediu, două educatoare de top, prof. Mariana Pater și prof. Ioana Ancuța Ursădan, alături de învățătoarea, prof. Ancuța Daciu, ne-au surprins în mod plăcut cu bucuriile și bogățiile toamnei, în alt fel (mod) spus: ,,Festivalul toamnei la Gurbediu". ,,Educația ne unește", spune prof. Liana Ardelean, de la Grădinița Nr. 52, în articolul publicat de Ziua Mondială a Educației. La Toboliu, prof. Alina Maria Colar și elevii săi de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Cheresig au adus obiceiurile și tradițiile din Toboliu pe scena Festivalului verzei. Elevii doamnelor prof. Simona Bunta și Vasilica Ienei, de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" au organizat o excursie de studiu de patru zile tocmai la Predeal, Sinaia și Brașov... De la Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, am publicat conferința de diseminare a proiectului Erasmus+ KA1.
Acestea au fost subiectele pe care am reușit să le cuprindem în cele 20 de pagini ale revistei ,,OviDan" nr. 211 din 14 oct. 2022, număr ilustrat cu 78 de poze, din care 21 sunt color.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:10 Ora de vară a Europei de Est