Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiectul Erasmus+ „Teach me to help!”, implementat de Asociația CES

Învață-mă să ajut!

Proiectul Erasmus+ „Teach me to help!”, implementat de Asociația CES

„Teach me to help!/Învață-mă să ajut!" cu acronimul T2H este un parteneriat de cooperare în educație școlară Erasmus+ KA220, finanțat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP și implementat în perioada ianuarie 2022 - decembrie 2023 de opt organizații din șapte țări europene: două asociații profesionale; două inspectorate școlare, trei școli și o universitate privată: Asociația CES - Colaborăm Educăm Sprijinim, Oradea, Romania - coordonator, Sdruzhenie ,,Asociacia Dyslexia''- Bulgaria Ruse, Bulgaria, Directorate of Primary Education of Thesprotia, Ηγουμενιτσα, Greece, Il Milli Egitim Mudurlugu, İzmit, Turkey, Zubeyde Hanim Ilkokulu, Istanbul, Turkey, Agrupamento de Escolas de Fornos de Algodres Portugal, Fornos de Algodres, Portugal, Scuola Secondaria Statale 1° Grado Antonio Gramsci, Palermo, Italy, Wyzsza Szkola Biznesu I Nauk O Zdrowiu, Lodz, Poland.

Scopul proiectului este de a sprijini triunghiul educațional: elevi cu CES (cerințe educative speciale)/TSI (tulburări specifice de învățare) - profesioniști - părinți pentru a facilita dezvoltarea și incluziunea acestor elevi prin împărtășirea și multiplicarea unor exemple de bune practici între specialiști din țările partenere.
Fiecare partener va beneficia de sprijinul unor parteneri locali, care pot fi: școli, inspectorate școlare județene, universități, centre de cercetare, centre sau organizații de formare, asociații profesionale sau de părinți, care vor ajuta partenerul de proiect la identificarea specialiștilor și familiilor aflate în nevoie și desfășurarea activităților propuse. În România, partenerii locali ai Asociației CES în acest proiect sunt: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Universitatea din Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Asociatia TopFormalis.
Pentru acest proiect au fost propuse două rezultate sau produse intelectuale: 1.Un set de ghiduri metodologice/suporturi de curs. trei pentru părinți și unul pentru părinți. Fiecare ghid este dedicat unei tematici specifice, oferind informații teoretice și sfaturi practice: Ghidul 1: Dezvoltare emoțională prin terapie prin artă, Ghidul 2: Integarea elevilor cu TSI în clasă. Intervenții în dislexie și ADHD, Ghidul 3: Integrare senzorială și Metoda moving story/povestirii în mișcare, Ghidul 4: Sugestii practice pentru părinți. Toate ghidurile vor fi disponibile în limba engleză și toate limbile partenerilor, on-line și în format printat și vor fi însoțite de un set de lecții/instrucțiuni video. 2.Platforma E-learning va fi dezvoltată pe baza ghidurilor și lecțiilor video. Cursul pilot online va fi disponibil pe platformă în toate limbile partenerilor .
Realizarea acestora este posibilă prin implementarea unui set de activități, atât la nivel internațional, cât și la nivelul fiecărei organizații/instituții partenere: I. participarea coordonatorilor și echipei de proiect la vizitele de proiect. În acest sens câte doi membri ai Asociației CES, cadre didactice la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea au participat la vizitele de proiect: în aprilie 2022 în Fornos de Algodres, Portugalia și în octombrie 2022 în Igoumenitza, Grecia.
II. participarea tuturor echipelor la trei activități internaționale/LTTA de formarea formatorilor (TOT) sub genericul: ,,Modalități de reabilitare și incluziune a elevilor cu CES și TSI", fiecare rezultând într-un curs de formare local, în fiecare țară parteneră și în unul dintre cele trei ghiduri pentru profesori/suporturi de curs.
1. Echipa din România, formată din patru cadre didactice, prof. psihopedagogi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea (Teodora Pantazi, Carmen Ilisie, Ramona Kiss, Lavinia Gorgan) și conf. univ. dr. Laura Bochiș de la Universitatea din Oradea au susținut primul dintre cele trei cursuri internaționale: ,,Dezvoltare emoțională prin terapie prin artă" în mai 2022 în Oradea, România pentru un grup de 33 de participanți din cele șapte țări partenere în proiect.
Pe parcursul vizitei din România, a avut loc și o masă rotundă, găzduită de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la care au participat toți partenerii locali.
2. La cursul „Integrarea elevilor cu TSI în clasă. Intervenții în dislexie și ADHD", susținut de echipa din Bulgaria și Portugalia în luna septembrie 2022 în Ruse, Bulgaria au participat cinci cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea: prof. psihopedagog Teodora Pantazi, prof. psihopedagog Carmen Ilisie, prof. educator Paula Corb-Manole, prof de sprijin Luminița Oros și prof de psihopedagogie specială Jesica Bolduț.
3. La ultima activitate de învățare, cursul „Integrarea senzorială și Metoda Moving story/Povestirii în mișcare", susținut de echipa din Polonia în noiembrie 2022 în Lodz, Polonia au participat patru cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea: prof. psihopedagog Teodora Pantazi, prof. psihopedagog Rodica Haș, prof. psihopedagog Maia Indrie, prof de psihopedagogie specială Liliana Vidican și două cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Cristal" Oradea: prof. pentru învățământul special preșcolar Popa Sanda și prof. psihopedagog Bianca Buboiu.
III. activități demonstrative privind metodele învățate susținute pentru colegi sau părinți de către participanții la activitățile de formare internaționale.
IV. organizarea unor cursuri locale pentru cadre didactice, câte unul pentru fiecare dintre cele trei metode învățate bazate pe cursuri, ghiduri și lecțiile video de către participanții la LTTa/TOT.
În acest sens au fost introduse în oferta Casei Corpului Didactic pentru anul școlar 2022-2023 următoarele trei cursuri de formare: 1. Terapiile prin mediere artistică - punte între abilitate și dizabilitate. Utilizarea muzicii, dansului și artelor plastice în dezvoltarea personalității și recuperarea elevilor cu cerințe educative speciale 2. Abordări alternative de recuperare și integrare - Strategii cheie și rolul facilitatorului în adaptarea elevilor cu CES/TSI (tulburări de învățare, ADHD, autism, etc.) la mediul școlar 3. Strategii de recuperare și integrare a copiilor cu tulburări de integrare senzorială și dificultăți de interrelaționare socială
V. organizarea Cursului pilot - pe Platforma E-learning.
VI. organizarea unor workshopuri pentru părinți, câte unul pentru fiecare dintre cele trei metode învățate.
VII: inițierea și medierea unui grup de suport pentru profesori și părinți.
Toate rezultatele proiectului vor fi prezentate comunității profesionale în cadrul conferințelor de diseminare a proiectului, organizate în fiecare țară parteneră, ultima, în luna octombrie 2023 în Oradea, România, de către coordonatorul de proiect, la care vor fi prezenți reprezentanții tuturor partenerilor.
Proiectul este coordonat la nivel european de d-na prof. psihopedagog Teodora Pantazi, director executiv al Asociației CES, aplicantul proiectului, dar și director la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea.
Teodora Pantazi,
 coordonator de proiect
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Proiectul Erasmus,,Teach me to help!", implementat de Asociația CES. 

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:55 Ora standard a Europei de Est