Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul Erasmus+ „Teach me to help!”, implementat de Asociația CES

Învață-mă să ajut!

Proiectul Erasmus+ „Teach me to help!”, implementat de Asociația CES

„Teach me to help!/Învață-mă să ajut!" cu acronimul T2H este un parteneriat de cooperare în educație școlară Erasmus+ KA220, finanțat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP și implementat în perioada ianuarie 2022 - decembrie 2023 de opt organizații din șapte țări europene: două asociații profesionale; două inspectorate școlare, trei școli și o universitate privată: Asociația CES - Colaborăm Educăm Sprijinim, Oradea, Romania - coordonator, Sdruzhenie ,,Asociacia Dyslexia''- Bulgaria Ruse, Bulgaria, Directorate of Primary Education of Thesprotia, Ηγουμενιτσα, Greece, Il Milli Egitim Mudurlugu, İzmit, Turkey, Zubeyde Hanim Ilkokulu, Istanbul, Turkey, Agrupamento de Escolas de Fornos de Algodres Portugal, Fornos de Algodres, Portugal, Scuola Secondaria Statale 1° Grado Antonio Gramsci, Palermo, Italy, Wyzsza Szkola Biznesu I Nauk O Zdrowiu, Lodz, Poland.

Scopul proiectului este de a sprijini triunghiul educațional: elevi cu CES (cerințe educative speciale)/TSI (tulburări specifice de învățare) - profesioniști - părinți pentru a facilita dezvoltarea și incluziunea acestor elevi prin împărtășirea și multiplicarea unor exemple de bune practici între specialiști din țările partenere.
Fiecare partener va beneficia de sprijinul unor parteneri locali, care pot fi: școli, inspectorate școlare județene, universități, centre de cercetare, centre sau organizații de formare, asociații profesionale sau de părinți, care vor ajuta partenerul de proiect la identificarea specialiștilor și familiilor aflate în nevoie și desfășurarea activităților propuse. În România, partenerii locali ai Asociației CES în acest proiect sunt: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Universitatea din Oradea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, Asociatia TopFormalis.
Pentru acest proiect au fost propuse două rezultate sau produse intelectuale: 1.Un set de ghiduri metodologice/suporturi de curs. trei pentru părinți și unul pentru părinți. Fiecare ghid este dedicat unei tematici specifice, oferind informații teoretice și sfaturi practice: Ghidul 1: Dezvoltare emoțională prin terapie prin artă, Ghidul 2: Integarea elevilor cu TSI în clasă. Intervenții în dislexie și ADHD, Ghidul 3: Integrare senzorială și Metoda moving story/povestirii în mișcare, Ghidul 4: Sugestii practice pentru părinți. Toate ghidurile vor fi disponibile în limba engleză și toate limbile partenerilor, on-line și în format printat și vor fi însoțite de un set de lecții/instrucțiuni video. 2.Platforma E-learning va fi dezvoltată pe baza ghidurilor și lecțiilor video. Cursul pilot online va fi disponibil pe platformă în toate limbile partenerilor .
Realizarea acestora este posibilă prin implementarea unui set de activități, atât la nivel internațional, cât și la nivelul fiecărei organizații/instituții partenere: I. participarea coordonatorilor și echipei de proiect la vizitele de proiect. În acest sens câte doi membri ai Asociației CES, cadre didactice la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea au participat la vizitele de proiect: în aprilie 2022 în Fornos de Algodres, Portugalia și în octombrie 2022 în Igoumenitza, Grecia.
II. participarea tuturor echipelor la trei activități internaționale/LTTA de formarea formatorilor (TOT) sub genericul: ,,Modalități de reabilitare și incluziune a elevilor cu CES și TSI", fiecare rezultând într-un curs de formare local, în fiecare țară parteneră și în unul dintre cele trei ghiduri pentru profesori/suporturi de curs.
1. Echipa din România, formată din patru cadre didactice, prof. psihopedagogi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea (Teodora Pantazi, Carmen Ilisie, Ramona Kiss, Lavinia Gorgan) și conf. univ. dr. Laura Bochiș de la Universitatea din Oradea au susținut primul dintre cele trei cursuri internaționale: ,,Dezvoltare emoțională prin terapie prin artă" în mai 2022 în Oradea, România pentru un grup de 33 de participanți din cele șapte țări partenere în proiect.
Pe parcursul vizitei din România, a avut loc și o masă rotundă, găzduită de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la care au participat toți partenerii locali.
2. La cursul „Integrarea elevilor cu TSI în clasă. Intervenții în dislexie și ADHD", susținut de echipa din Bulgaria și Portugalia în luna septembrie 2022 în Ruse, Bulgaria au participat cinci cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea: prof. psihopedagog Teodora Pantazi, prof. psihopedagog Carmen Ilisie, prof. educator Paula Corb-Manole, prof de sprijin Luminița Oros și prof de psihopedagogie specială Jesica Bolduț.
3. La ultima activitate de învățare, cursul „Integrarea senzorială și Metoda Moving story/Povestirii în mișcare", susținut de echipa din Polonia în noiembrie 2022 în Lodz, Polonia au participat patru cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea: prof. psihopedagog Teodora Pantazi, prof. psihopedagog Rodica Haș, prof. psihopedagog Maia Indrie, prof de psihopedagogie specială Liliana Vidican și două cadre didactice de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Cristal" Oradea: prof. pentru învățământul special preșcolar Popa Sanda și prof. psihopedagog Bianca Buboiu.
III. activități demonstrative privind metodele învățate susținute pentru colegi sau părinți de către participanții la activitățile de formare internaționale.
IV. organizarea unor cursuri locale pentru cadre didactice, câte unul pentru fiecare dintre cele trei metode învățate bazate pe cursuri, ghiduri și lecțiile video de către participanții la LTTa/TOT.
În acest sens au fost introduse în oferta Casei Corpului Didactic pentru anul școlar 2022-2023 următoarele trei cursuri de formare: 1. Terapiile prin mediere artistică - punte între abilitate și dizabilitate. Utilizarea muzicii, dansului și artelor plastice în dezvoltarea personalității și recuperarea elevilor cu cerințe educative speciale 2. Abordări alternative de recuperare și integrare - Strategii cheie și rolul facilitatorului în adaptarea elevilor cu CES/TSI (tulburări de învățare, ADHD, autism, etc.) la mediul școlar 3. Strategii de recuperare și integrare a copiilor cu tulburări de integrare senzorială și dificultăți de interrelaționare socială
V. organizarea Cursului pilot - pe Platforma E-learning.
VI. organizarea unor workshopuri pentru părinți, câte unul pentru fiecare dintre cele trei metode învățate.
VII: inițierea și medierea unui grup de suport pentru profesori și părinți.
Toate rezultatele proiectului vor fi prezentate comunității profesionale în cadrul conferințelor de diseminare a proiectului, organizate în fiecare țară parteneră, ultima, în luna octombrie 2023 în Oradea, România, de către coordonatorul de proiect, la care vor fi prezenți reprezentanții tuturor partenerilor.
Proiectul este coordonat la nivel european de d-na prof. psihopedagog Teodora Pantazi, director executiv al Asociației CES, aplicantul proiectului, dar și director la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea.
Teodora Pantazi,
 coordonator de proiect
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Proiectul Erasmus,,Teach me to help!", implementat de Asociația CES. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:33 Ora de vară a Europei de Est