Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două proiecte, de digitalizare şi sustenabilitate, prezentate de doamna prorector Anca Dodescu

Din maratonul proiectelor de la Universitatea din Oradea

Două proiecte, de digitalizare şi sustenabilitate, prezentate de doamna prorector Anca Dodescu

În conferința de presă de joi (22 decembrie 2022), susținută de rectorul Universității din Oradea, domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, la care au participat cei doi prorectori, Anca Dodescu și Gabriel Bendea, plus șapte manageri de proiect, s-a prezentat un bilanț al realizărilor pe 2022, dar și o pulsare a ceea ce se vrea în 2023, măcar în ceea ce privește acreditările, unde Universitatea din Oradea se simte confortabil, ca să nu spunem excelent: ,,Cred că din acest an, suntem universitatea cu cele mai multe domenii acreditate la nivel național", spunea domnul rector Constantin Bungău.

Doamna prorector Anca Dodescu s-a referit la două proiecte majore. Primul proiect, accesat în cadrul P.N.R.R., în valoare de 30.275.536,76 lei, a fost implementat în septembrie 2022 și se va derula până la sfârșitul anului 2025; acesta are ca obiectiv general Transformarea digitală profundă a Universității din Oradea, prin asigurarea echipamentelor digitale în scop didactic și de cercetare; îmbunătățirea competențelor digitale avansate ale studenților și personalului didactic și de cercetare; actualizarea programelor de studiu și îmbunătățirea conținuturilor educaționale adaptate profesiilor digitale ale viitorului și crearea unei infrastructuri de cercetare, dezvoltare, inovare pentru abordarea tehnologiilor digitale avansate. 15.886 de studenți ai Universității din Oradea vor avea acces la instruire pentru utilizarea resurselor digitale, 908 cadre didactice și de cercetare (adică întreg personalul) vor avea acces la tutoriale pentru utilizarea instrumentelor software în contextul digitalizării...
Cel de-al doilea proiect va debuta la 1 ianuarie 2023; este un proiect pe patru ani și reprezintă o alianță universitară europeană, cu scopul de a contribui la sustenabilitatea universităților respective din toate punctele de vedere (creștere economică responsabilă, societate incluzivă, educație incluzivă și care protejează mediul, a subliniat doamna prorector.
Alianța EU Green de universități europene din care face parte și Universitatea din Oradea, este una din cele patru alianțe câștigătoare (dintr-un total de peste 40 de alianțe). Din alianța EU Green, fac parte nouă universități: o universitate din Spania (universitatea coordonatoare), și câte una din: Franța, Italia, Portugalia, Suedia, Germania, Islanda, Polonia și România (reprezentată de Universitatea din Oradea). Proiectul este finanțat cu 14,4 milioane de euro, din care universității orădene îi revin 1,5 milioane de euro. Obiectivul general al proiectului este să construiască o alianță a universităților europene pentru sustenabilitate, cu trei obiective specific...
Despre învățământul dual la nivel academic, se vorbește, dar se așteaptă metodologiile clare de aplicare
,,Ne pliem pe noua legislație care prevede învățământ dual implementat la nivel de studii universitare. Avem un parteneriat foarte bun cu Primăria Oradea și Consiliul Județean, dar și cu liceele cu profil tehnologic, cu companiile care se vor alătura acestui campus pentru învățământ dual...
Ne pliem pe noile reglementări, pentru că este o reglementare nouă, dar care nu are încă metodologii clare de aplicare. Lucrurile acestea trebuie rezolvate la nivel de metodologii specifice, cum ar fi ARACIS-ul și după aceea le putem implementa în cadrul universității noastre", ne-a explicat domnul rector.
Despre acest proiect ne-a vorbit și domnul prorector Gabriel Bendea, pomenind și noțiunea de consorțiu, dar, în concluzie, se așteaptă normele, reglementările metodologice de aplicare.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:08 Ora de vară a Europei de Est