Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șapte proiecte de dezvoltare instituțională la Universitatea din Oradea

De la societatea antreprenorială studențească... la bursierii Erasmus

Șapte proiecte de dezvoltare instituțională la Universitatea din Oradea

Așa după cum am scris, în conferința de presă de joi (22 decembrie 2022), rectorul Universității din Oradea, domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău și-a propus să puncteze realizările importante ale instituției pe care o conduce, pe 2022, după reluarea activității, din luna martie, la final de pandemie; iar cu participarea prorectorilor și a coordonatorilor de proiecte, să ne prezinte proiectele importante implementate și derulate la nivelul instituției, mai cu seamă, proiectele pentru dezvoltarea instituțională.

Doamna conf. univ. dr. Pop Delia a coordonat proiectul de dezvoltare instituțională axat pe societatea antreprenorială studențească, cu un buget de 138.000 de lei. A fost construită o bază de date pentru o activitate mai bună de mentorat și sponsorizări, s-au desfășurat workshopuri orientate pe antreprenoriat, precum și un atelier de antreprenoriat, s-au făcut vizite la firme de antreprenoriat, a fost demarat un concurs de idei și planuri de afaceri, precum și un forum studențesc pentru studenții antreprenori.
Cu un buget aproape dublu, de circa 300.000 de lei, doamna conf. univ. dr. Bandici Livia a coordonat proiectul Dezvoltarea capacității de cercetare și inovare multidisciplinară, utilizând tehnologii emergente.
Decanul Facultății de Litere, doamna Veronica Buciuman, a ajuns director de proiect pe axa 5, pentru Integrarea practicilor de transparență și echitate în strategiile de calitate educațională la nivelul Universității din Oradea; s-a urmărit astfel îmbunătățirea calității activităților didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice. În acest sens, au fost organizate seminarii și workshopuri de instruire și informare; dintre obiectivele mari au fost amintite: monitorizarea riscului de abandon al studiilor și elaborarea unui ghid de comunicare profesională, incluzivă și interculturală.
Pe domeniul 3 de protecție a mediului s-a derulat un proiect ce privește grădinile botanice universitare și stațiunile didactice, similare bazelor didactice, după cum ne-a precizat doamna manager Aurelia Ioana Cheregi; cu un buget de 310.919 lei, a fost implementat un proiect pentru Asigurarea sustenabilității și dezvoltării activității în cadrul stațiunii de cercetare pomicolă; astfel au fost modernizate trei săli, precum și baza de practică de la Gurahonț în cadrul Parcului dendrologic Gurahonț.
Doamna decan Karla Barth a coordonat un proiect de corelare a ofertei educaționale cu cererea pieței muncii, consiliere și orientare în carieră, fiind urmărite obiective precum: inserția studenților pe piața muncii, îmbunătățirea modului în care se corelează datele referitoare la absolvenți cu îmbunătățirea planurilor de învățământ; îmbunătățirea relației cu mediul public și privat; Pentru realizarea acestor obiective a fost organizat un târg de mentorat și trei workshopuri pe teme de voluntariat, de asemenea, s-a reușit renovarea a două săli pentru activități extracurriculare și nonformale. Directorul Departamentului de Psihologie, Marius Drugaș, a coordonat un proiect de acces la educație prin îmbunătățirea serviciilor de consiliere educațională. În activitatea de consiliere educațională au fost cuprinși 450 de elevi din județul Bihor, din licee, atât din mediul rural, cât și din Ștei; iar cu studenții s-au desfășurat două tipuri de activități, pentru identificarea cazurilor cu risc de abandon universitar, inclusiv pentru studenții netradiționali (care au familie, copii și lucrează). În cadrul proiectului au fost renovate atât sălile de seminarii, cât și holurile, iar în 25-26 noiembrie, a fost organizată cea de-a VIII-a ediție a Conferinței naționale a psihologilor școlari.
Despre proiectul finanțat cu 200.000 de lei pe axa 2 pentru Dezvoltarea capacității de cercetare, inovare și a vizibilității internaționale a Universității din Oradea ne-a vorbit Sorin Buhaș. Proiectul s-a adresat cu precădere cadrelor didactice și studenților implicați în mobilitățile internaționale Erasmus. Două obiective mari și late au fost urmărite în acest sens: crearea unor echipe mixte de profesori pentru realizarea obiectivelor de cercetare avansată și internaționalizarea instituției, prin participare la târguri internaționale pentru atragerea de studenți străini la programele de studii ale Universității din Oradea; realizarea unui curs de limbă engleză și a unor evenimente dedicate bursierilor Erasmus, care studiază la Universitatea din Oradea.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:00 Ora de vară a Europei de Est