Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„În lumea poveștilor”

„Să citim pentru mileniul III”

„În lumea poveștilor”

La Grădinița nr. 44 – „Rază de soare” din Oradea, proiectul național „Să citim pentru mileniul III” se derulează de la prima ediție „Să citim pentru anul 2000”, după cum aveam să aflăm de la directorul unității, prof. Mariana Vereș.

 Astăzi (marți, 26 mai 2009), preșcolarii din grupa mare (îndrumați de inst. Cristina Popa și ed. Dorina Copăcean) și elevii clasei a III-a B de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” (îndrumați de înv. Mariana Negruț) au desfășurat o activitate integrată, cu tema „În lumea poveștilor”, acțiune de evaluare a proiectului național „Să citim pentru mileniul III”.
 „În argumentarea și îmbrățișarea proiectul național, am pornit de la îndemnul pe care ni-l adresează Octavian Goga: „Cinstiți cartea cu cinstea ce se cuvine Evangheliei.
 De la marginea vieții noastre trudite, lăsați moștenire nepoților această cinste și ei vă vor binecuvânta mai târziu unde hodiniți”, a ținut să sublinieze prof. Mariana Vereș.
 La activitate, au onorat cu prezența educatoare (și directori) de la patru grădinițe orădene: Mariana Jurcău –coordonator de proiect și directorul Grădiniței nr. 49, Mariana Nan – directorul Grădiniței nr. 52, ed. Gabriela Dume, de la Grădinița nr. 27 – „Voinicelul” și ed. Mariana Balaj, de la Grădinița nr. 30, precum și doi reprezentanți ai școlii partenere, prof. Gheorghina Bîrlădeanu - directorul Școlii cu clasele I-VIII „Avram Iancu” și psihologul școlii, Iulia Criste.
 Activitate pe ateliere
 Elevii (mulți dintre ei au plecat la școală de la această grădiniță) și preșcolarii au acționat cot la cot în cadrul a patru ateliere de lucru: unii aveau de construit castele, asemeni celor pe care ei le-au descoperit în povești, alții au reconstituit secvențe (scenete) din povești cu ajutorul pieselor unui puzzle, la o altă masă, în cadrul atelierului de artă, se desenau, se colorau ori se pictau scenete din povești, iar la atelierul-bibliotecă, se creau tablouri -„poster”, prin tehnica alăturării (colajului) unor personaje și obiecte comune din poveștile cunoscute.
 Povestea prințului fericit
 În momentul următor, preșcolarii au devenit artiști, reunind pe scenă personaje din „poveștile copilăriei mele” (Albă-ca-Zăpada, cei șapte pitici, lupul și Scufița-Roșie...), privite dintr-o altă perspectivă. În replică, școlarii, reprezentați de patru soliști (Geanina Lencar, Diana Ardelean, Andreea Barat și Daria Igaș) le-au spus Povestea prințului fericit, îndemnând auditoriul să îndrăgească și să nu uite poveștile copilăriei.
 După momentul artistic, școlarii și preșcolarii și-au reluat locul la măsuțe pentru o nouă activitate pe ateliere, având însă de îndeplinit aceeași sarcină, cu toții – decorarea măștilor pentru carnaval, cu paiete, perle și perluțe, figuri geometrice și mărgele.
 Activitatea s-a sfârșit în chip fericit: cu toții fiind răsplătiți cu diplome și dulciuri, iar măștile au rămas să le poarte fiecare la carnavalul său. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  „În lumea poveștilor”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:00 Ora de vară a Europei de Est