Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (2)

Lecturile copilăriei

O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (2)

Într-un cadru feeric, în sala Centrului de Documentare si Informare al Școlii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ștei, miercuri, 21 decembrie 2022, s-a derulat concursul literar-artistic: ,,O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun".

Activitatea face parte din cadrul proiectului județean ,,Lecturile copilăriei", ajuns la cea de-a XXII-a ediție.
 Ca în fiecare an, cu pricepere, răbdare și profesionalism, dascălii școlii au călăuzit pașii copiilor spre lumea minunată a poveștilor, a basmelor, a poeziei, spre o lume a cunoașterii, în general.
Scopul acestor activități literar-artistice este acela de a promova și dezvolta gustul pentru lectură, artă, cultură.
Protagoniștii concursului au fost elevii claselor a IV-a A, B, a V-a A,B,C de la școala organizatoare, în calitate de gazdă, precum și elevii clasei a V-a, de la Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei.
Activitatea a fost spectaculoasă, presărată cu momente magice.
      În deschidere, bibliotecar Ileana Tomescu a prezentat scopul și importanța lecturii, precizând faptul că toți elevii concurenți au studiat pe parcursul a opt săptămâni operele literare propuse în cadrul proiectului, apoi au fost prezentate cele patru echipaje concurente: Albinuțele vesele (a IV-a A), Isteții (a IV-a A), Vânătorii de lecturi (a IV-a B), Cititoarele din lumea imaginației (a IV-a B),coordonatori, prof. Lupu Florina și Moza-Becheanu Liana.
       Juriul a fost format din profesorii catedrei de limba și literatura română: Merce Sanda, Pantea Simona, Panici-Mangra Adelina, Toth Ioana, precum și prof. Țoța Felicia, responsabil cu proiectele și programele educative.
Momentul-surpriză, întâlnirea cu Moș Crăciun
Totul a fost magic, s-a cântat și s-a aplaudat, iar veselia a fost la cote maxime. Spiritul  Crăciunului s-a instalat ca o magie, în atmosfera creată de colindul în limba engleză,  interpretat de grupul vocal al școlii, dirijat de prof. Brândaș-Cosma Damaris.
Probe, concurs, scenete
       Concursul a constat în cinci probe: Povești și personaje-scenete, Cine este autorul?Personaje buclucașe, Ghicitori literare, Recunoașteti chipul autorului.
         Actorii claselor a V-a A, B, C, dar și elevii de la Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, au jucat diverse roluri în scenetele: Dumbrava minunată, Prinț și cerșetor, Mircea cel Mare și Solii, Motanul încălțat și Scrisoarea III, coordonați de bibl., prof. Tomescu Ileana, Andru Cristina, Golița Anca, Panici-Mangra Adelina, Merce Sanda și bibliotecar Epureanu Cristina.
      Concurenții au fost la înălțime, răspunsurile au fost exacte, astfel că juriul a hotărât, în unanimitate, că fiecare echipaj participant merită punctajul maxim.
        Spre finalul activității, au sosit și colindătorii clasei a II-a A, coordonați de doamnele prof. Bogoșel Voichița și Bunduruș Natalia, care ne-au cucerit cu Domn, Domn să-nălțăm, Săniuța fuge (la vioară - Elias-Brândaș Cosma), un colind în engleză, interpretat de Natalia Naghi, și un alt colind, Vine Moș Crăciun, interpretat de Carina Boț.
Doamna prof. Țoța Felicia, consilier educativ, a felicitat concurenții-actori, a mulțumit dascălilor pentru implicare, iar d-na bibliotecar a înmânat diplomele.
Echipa de proiect și organizare a fost formată din: prof. Coroiu Emanuel - director, prof. Fășie Romulus - director adj., bibl., prof. Tomescu Ileana, Țoța Felicia și Miara Angelica.
Crăciun fericit tuturor!     
Ileana Tomescu & Cristina Andru
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (2). 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:16 Ora de vară a Europei de Est