Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul-Concurs ,,Colindița”, ediția a IV-a

Joi, la sală festivă a Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu” din Oradea, s-a desfășurat

Festivalul-Concurs ,,Colindița”, ediția a IV-a

Joi, 15 decembrie 2022, în generoasa și moderna sală festivă a Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu" din Oradea, a avut loc cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs regional ,,Colindiţa", organizat de colectivul Grădiniței cu Program Prelungit Nr 28 (structură a Grădiniței 56).

Acestă acțiune face parte din proiectul regional ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", proiect aflat în al 8-lea an de existență, înscris în CAERI 2019 și propus pentru CAEN 2023.
După o pauză de doi ani, în care colindița a răsunat doar în casele noastre, iată că a venit timpul, ca în acest an, fără restricții,  să reînnoim tradiția și să aducem  împreună copiii școlari și preșcolari, alături de dascălii lor la cea de-a IV-a ediție a Colindiței.
De ce ,,Colindița"? Pentru că, după cum se și definesc Colindele (mărturie a înțelepciunii populare, un tezaur valoros al culturii și spiritualității românești
încărcate de frumusețe, cu un puternic mesaj creștin, de atragere a binelui, belșugului asupra gazdei), așa și noi vrem să păstrăm și să perpetuăm în sufletul curat al copiilor această moștenire inestimabilă: colinda veche românească.
Prin intermediul Festivalului-Concurs ,,Colindița", dorim să promovăm colindele autentice românești, în prag de sărbătoare, interpretate de vocile minunate ale preşcolarilor și elevilor din învățământul preșcolar și primar,  obiceiurile specifice Sărbătorilor de iarnă, precum și dansurile populare românești. 
Concursul s-a organizat pe trei secțiuni:
Secţiunea I - interpretare de colinde tradiționale românești, Secţiunea II - prezentarea unor obiceiuri specifice Sărbătorilor de iarnă, Secțiunea III - dansuri populare din diferite zone ale țării
   Partenerii în acest proiect sunt: I.S.J. Bihor, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic" Oradea și Ansamblul Folcloric ,,Crișana". Alături de acești parteneri, doresc să amintesc dăruirea și implicarea întregului colectiv de cadre didactice din marea și generoasa familie a Grădiniței Nr. 56 și în mod special a d-nei director, prof. Daniela Lukacs și a coordonatoarei de proiect, prof. Ionela Novac.
  În juriu, au prezidat: d-na prof. dr. Georgeta Bara, inspector educație timpurie al I.S.J. Bihor, președinte al juriului, d-na prof. Daniela Lukacs, director al Grădiniței Nr. 56 Oradea, d-na prof. Cornelia Româneac, fost director al Grădiniței Nr. 28 Oradea, inițiatoarea proiectului ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", d-na profesor și artist Antonela Ferche-Buțiu, de la Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic" Oradea, o prezență permanentă în juriul acestui concurs și o susținătoare a concursului ,,Colindița" și dl instructor de dans Adrian Balog, director al Ansamblului Folcloric ,,Crișana", prieten al Grădiniței 28 și partener nelipsit de la acțiunile pe teme de folclor.
      La ediția din acest an a concursului ,,Colindița" s-au înscris un număr de 47 de echipe participante, însumând în total un număr de 750 de școlari și preșcolari!
    Au fost colindători din localitățile: Buntești, Drăgănești, Cuzap, Cheresig, Băile Felix, Lăzăreni, Beiuș, și nu în ultimul rând din Oradea.
    S-au acordat șase trofee ,,Colindița" pentru interpretări deosebite, premii II, III, mențiune și premii de participare.
Le mulțumim din suflet tuturor celor prezenți la acest concurs și îi felicităm pentru efortul depus în pregătirea copiilor! Fiecare moment prezentat a fost minunat, unic și special în felul său!
Nașterea Domnului să vă găsească sănătoși și fericiți, alături de cei dragi! Sărbători binecuvântate tuturor!
Prof. Ionela Novac,
coordonator proiect
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Festivalul-Concurs ,,Colindița”, ediția a IV-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:57 Ora de vară a Europei de Est