Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul-Concurs ,,Colindița”, ediția a IV-a

Joi, la sală festivă a Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu” din Oradea, s-a desfășurat

Festivalul-Concurs ,,Colindița”, ediția a IV-a

Joi, 15 decembrie 2022, în generoasa și moderna sală festivă a Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu" din Oradea, a avut loc cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs regional ,,Colindiţa", organizat de colectivul Grădiniței cu Program Prelungit Nr 28 (structură a Grădiniței 56).

Acestă acțiune face parte din proiectul regional ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", proiect aflat în al 8-lea an de existență, înscris în CAERI 2019 și propus pentru CAEN 2023.
După o pauză de doi ani, în care colindița a răsunat doar în casele noastre, iată că a venit timpul, ca în acest an, fără restricții,  să reînnoim tradiția și să aducem  împreună copiii școlari și preșcolari, alături de dascălii lor la cea de-a IV-a ediție a Colindiței.
De ce ,,Colindița"? Pentru că, după cum se și definesc Colindele (mărturie a înțelepciunii populare, un tezaur valoros al culturii și spiritualității românești
încărcate de frumusețe, cu un puternic mesaj creștin, de atragere a binelui, belșugului asupra gazdei), așa și noi vrem să păstrăm și să perpetuăm în sufletul curat al copiilor această moștenire inestimabilă: colinda veche românească.
Prin intermediul Festivalului-Concurs ,,Colindița", dorim să promovăm colindele autentice românești, în prag de sărbătoare, interpretate de vocile minunate ale preşcolarilor și elevilor din învățământul preșcolar și primar,  obiceiurile specifice Sărbătorilor de iarnă, precum și dansurile populare românești. 
Concursul s-a organizat pe trei secțiuni:
Secţiunea I - interpretare de colinde tradiționale românești, Secţiunea II - prezentarea unor obiceiuri specifice Sărbătorilor de iarnă, Secțiunea III - dansuri populare din diferite zone ale țării
   Partenerii în acest proiect sunt: I.S.J. Bihor, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic" Oradea și Ansamblul Folcloric ,,Crișana". Alături de acești parteneri, doresc să amintesc dăruirea și implicarea întregului colectiv de cadre didactice din marea și generoasa familie a Grădiniței Nr. 56 și în mod special a d-nei director, prof. Daniela Lukacs și a coordonatoarei de proiect, prof. Ionela Novac.
  În juriu, au prezidat: d-na prof. dr. Georgeta Bara, inspector educație timpurie al I.S.J. Bihor, președinte al juriului, d-na prof. Daniela Lukacs, director al Grădiniței Nr. 56 Oradea, d-na prof. Cornelia Româneac, fost director al Grădiniței Nr. 28 Oradea, inițiatoarea proiectului ,,Tradiție, moștenire și simțire românească", d-na profesor și artist Antonela Ferche-Buțiu, de la Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic" Oradea, o prezență permanentă în juriul acestui concurs și o susținătoare a concursului ,,Colindița" și dl instructor de dans Adrian Balog, director al Ansamblului Folcloric ,,Crișana", prieten al Grădiniței 28 și partener nelipsit de la acțiunile pe teme de folclor.
      La ediția din acest an a concursului ,,Colindița" s-au înscris un număr de 47 de echipe participante, însumând în total un număr de 750 de școlari și preșcolari!
    Au fost colindători din localitățile: Buntești, Drăgănești, Cuzap, Cheresig, Băile Felix, Lăzăreni, Beiuș, și nu în ultimul rând din Oradea.
    S-au acordat șase trofee ,,Colindița" pentru interpretări deosebite, premii II, III, mențiune și premii de participare.
Le mulțumim din suflet tuturor celor prezenți la acest concurs și îi felicităm pentru efortul depus în pregătirea copiilor! Fiecare moment prezentat a fost minunat, unic și special în felul său!
Nașterea Domnului să vă găsească sănătoși și fericiți, alături de cei dragi! Sărbători binecuvântate tuturor!
Prof. Ionela Novac,
coordonator proiect
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Festivalul-Concurs ,,Colindița”, ediția a IV-a.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:28:21 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...