Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Soluții

Probleme cu care se confruntă omenirea

Soluții

Se spune că pentru a putea rezolva o problemă, primul pas este să conștientizezi că ea există. De aceea, în școala noastră, s-au organizat o serie de activități pe tema Probleme cu care se confruntă omenirea - Soluții. Au participat elevii clasei a VII-a B, coordonați și sfătuiți de doamna profesoară Lorincz Ana, iar activitatea a fost urmărită cu mare atenție de cadrele didactice prezente.

                Formatul în care s-au desfășurat activitățile a fost unul inedit: elevii venind nu doar cu diverse idei de probleme și posibile soluții, dar mai ales cu prezentări ingenioase ale acestora.
               De pildă, elevul Hendrich Sebi a realizat o prezentare PowerPoint pe tema Ce este pacea?  
               Gherman Sebastian a prezentat un film despre deșeurile radioactive și cum le putem distruge.
               Una dintre cele mai interesante și de actualitate probleme a fost prezentată de elevele Husăsan Alexia și Lal Evelina, sub titlul Bullying-ul și implicațiile lui asupra psihicului.
               Extrem de interesantă și de impact a fost și lupta simbolică dintre bine și rău pusă în scenă, printr-un dans, de elevele Horvat Flavia și Olah Alexandra.
               Admirabil a fost și efortul elevilor care au pregătit și au prezentat activitatea intitulată cât se poate de inspirat Cutia Pandorei: 30 de cutiuțe realizate manual din hârtie, fiecare având în interior câte o problemă cu care se confruntă omenirea. Cei care au îndrăznit să aleagă o astfel de cutiuță din Cutia Pandorei au fost provocați să vină cu o posibilă soluție pentru problema extrasă.
                  Și pentru că una dintre temele abordate a fost cea a alimentației sănătoase, a existat și o activitate numită Brioșa cu probleme. Problemele ca problemele, dar brioșele au fost cât se poate de gustoase :) Ca de altfel toate preparatele pe care elevii implicați în această activitate le-au pregătit - sandvișuri, fursecuri, pizza, chec, clătite, brioșe, gogoși - numai din ingrediente sănătoase, desigur. Și nu doar că le-au pregătit, ci le-au și prezentat sub formă de publicitate între diversele activități, însoțite de poezioare care ne îndeamnă să nu mai consumăm semi-preparate și produse congelate:
 
Cu o pită și trei roșii
Faci o pizza minunată
Așa că n-o mai cumpăra
Pe cea congelată.
 
Pentru voi - clătite americane
Ele sunt foarte dolofane
Nu-s făcute cu ulei
Poți să mănânci câte vrei
 
Cu trei ouă și făină
Eu un chec v-am pregătit
Ce e-n pungă la vitrină
Nu e bine de servit!
 
                Ar mai fi multe de povestit: de la păpușa plimbată în cărucior, căreia „părinții" îi puneau în mână telefonul mobil - o activitate care atrage atenția asupra problemei pe care o reprezintă o generație crescută cu ochii în gadgeturi - și până la activitatea care ne amintește de excesele pe care le facem în folosirea materialelor plastice. Însă cred că, indiferent de problema expusă, fiecare dintre aceste activități și-au atins scopul: acela de a ne face conștienți că ne confruntăm cu o sumedenie de probleme la care generația noastră este provocată să găsească soluții.
 
Dragi cititori!
Realizați că la Blaga avem de a face cu niște copii teribili?
Super frumoși și cu inteligența... la cote înalte, cu preocupări neobișnuite, care ne dau motive de bucurie nespusă! Cu ei, lumea prinde contur și devine mai bună!
Felicitări, Ruxandra, și echipa de teribiliști!
Mai vrem!
De-acum aveți rubrica voastră: Probleme cu care se confruntă omenirea - Soluții!
(OviDan)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Soluții.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:00 Ora de vară a Europei de Est