Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Soluții

Probleme cu care se confruntă omenirea

Soluții

Se spune că pentru a putea rezolva o problemă, primul pas este să conștientizezi că ea există. De aceea, în școala noastră, s-au organizat o serie de activități pe tema Probleme cu care se confruntă omenirea - Soluții. Au participat elevii clasei a VII-a B, coordonați și sfătuiți de doamna profesoară Lorincz Ana, iar activitatea a fost urmărită cu mare atenție de cadrele didactice prezente.

                Formatul în care s-au desfășurat activitățile a fost unul inedit: elevii venind nu doar cu diverse idei de probleme și posibile soluții, dar mai ales cu prezentări ingenioase ale acestora.
               De pildă, elevul Hendrich Sebi a realizat o prezentare PowerPoint pe tema Ce este pacea?  
               Gherman Sebastian a prezentat un film despre deșeurile radioactive și cum le putem distruge.
               Una dintre cele mai interesante și de actualitate probleme a fost prezentată de elevele Husăsan Alexia și Lal Evelina, sub titlul Bullying-ul și implicațiile lui asupra psihicului.
               Extrem de interesantă și de impact a fost și lupta simbolică dintre bine și rău pusă în scenă, printr-un dans, de elevele Horvat Flavia și Olah Alexandra.
               Admirabil a fost și efortul elevilor care au pregătit și au prezentat activitatea intitulată cât se poate de inspirat Cutia Pandorei: 30 de cutiuțe realizate manual din hârtie, fiecare având în interior câte o problemă cu care se confruntă omenirea. Cei care au îndrăznit să aleagă o astfel de cutiuță din Cutia Pandorei au fost provocați să vină cu o posibilă soluție pentru problema extrasă.
                  Și pentru că una dintre temele abordate a fost cea a alimentației sănătoase, a existat și o activitate numită Brioșa cu probleme. Problemele ca problemele, dar brioșele au fost cât se poate de gustoase :) Ca de altfel toate preparatele pe care elevii implicați în această activitate le-au pregătit - sandvișuri, fursecuri, pizza, chec, clătite, brioșe, gogoși - numai din ingrediente sănătoase, desigur. Și nu doar că le-au pregătit, ci le-au și prezentat sub formă de publicitate între diversele activități, însoțite de poezioare care ne îndeamnă să nu mai consumăm semi-preparate și produse congelate:
 
Cu o pită și trei roșii
Faci o pizza minunată
Așa că n-o mai cumpăra
Pe cea congelată.
 
Pentru voi - clătite americane
Ele sunt foarte dolofane
Nu-s făcute cu ulei
Poți să mănânci câte vrei
 
Cu trei ouă și făină
Eu un chec v-am pregătit
Ce e-n pungă la vitrină
Nu e bine de servit!
 
                Ar mai fi multe de povestit: de la păpușa plimbată în cărucior, căreia „părinții" îi puneau în mână telefonul mobil - o activitate care atrage atenția asupra problemei pe care o reprezintă o generație crescută cu ochii în gadgeturi - și până la activitatea care ne amintește de excesele pe care le facem în folosirea materialelor plastice. Însă cred că, indiferent de problema expusă, fiecare dintre aceste activități și-au atins scopul: acela de a ne face conștienți că ne confruntăm cu o sumedenie de probleme la care generația noastră este provocată să găsească soluții.
 
Dragi cititori!
Realizați că la Blaga avem de a face cu niște copii teribili?
Super frumoși și cu inteligența... la cote înalte, cu preocupări neobișnuite, care ne dau motive de bucurie nespusă! Cu ei, lumea prinde contur și devine mai bună!
Felicitări, Ruxandra, și echipa de teribiliști!
Mai vrem!
De-acum aveți rubrica voastră: Probleme cu care se confruntă omenirea - Soluții!
(OviDan)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Soluții.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:50:20 Ora standard a Europei de Est