Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Copiii iubesc natura”

Ieri, la Nojorid, a treia întâlnire de proiect

„Copiii iubesc natura”

Preșcolarii grupei mici de la Grădinița din Nojorid (îndrumați de ed. inst. Mihaela Cioara) au găzduit, ieri (vineri, 22 mai 2009), cea de-a treia întâlnire de proiect – „Copiii iubesc natura”.

 Tema întâlnirii a fost vizitarea fermei Agroindustriala „Unu” Nojorid.
  Întâlnirea anterioară s-a desfășurat la Școala cu clasele I-VIII din Tășad, fiind pusă în undă de elevii clasei a IV-a (înv. inst. Nicoleta Albu). Luna trecută, elevii din Tășad le-au lansat partenerilor de proiect din clasa I C, step by step, de la Școala cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu” din Oradea (însoțiți de inst. Lavinia Sabău și Ioana Abrudan) și preșcolarilor Mihaelei Cioara din Nojorid provocarea de a participa la semănatul porumbului.
 „Și tu mi-ești prieten și tu mi-ești prieten...”
 După momentul de întâlnire și convorbiri libere la un pahar de suc, gazdele și-au intrat în rol, prezentând partenerilor un recital de versuri și cântece. În replică, elevii de la „Andrei Mureșanu” au interpretat trei cântece („Înfloresc grădinile”, „Soare de vară” și „Cântecul cifrelor”), încheind cu imnul copiilor de la step by step – „Prieteni”, cântec pe care l-au învățat și partenerii mai mari și mai mici la reuniunea de la Tășad. În încheierea momentului de socializare, elevii din Tășad au împărțit gazdelor jucării. Școlarii orădeni le-au dăruit un „tablou” special, un coș cu flori și frunze cu buburuze, confecționate de ei în cadrul centrului de arte. Invitații speciali ai momentului au fost directorul Școlii cu clasele I-VIII din Nojorid, dl prof. Mihai Pop, și înv. Gheorghe Petrila (Copiii din Tășad au fost însoțiți și de doi părinți, Ioan Avram - consilier, și Kovacs-Ban Daniel - mediator școlar).
 În vizită la ferma Agroindustriala „Unu” Nojorid
 Îmbarcați în autoturisme și în microbuzul școlii, copiii s-au deplasat la ferma Agroindustriala „Unu” Nojorid unde au fost primiți chiar de șeful fermei, dl ing. Ioan Lupșe, care i-a condus prin fermă, prezentându-le utilajele din dotare și animalele: 150 de bovine (vaci cu lapte, viței și mult tineret  bovin), 80 de porcine (între care 10 scroafe cu purcei de câteva zile). Domnul inginer se arată încântat de afacerea sa pe care a pus-o pe picioare în anul 2000. Cu cei 15 angajați, 300 de hectare de pământ și un parc corespunzător de utilaje agricole din care nu-i lipsește nimic, dl inginer Ioan Lupșe se gospodărește eficient, iar afacerea îi aduce beneficii. Copiii au fost încântați de tot ceea ce au văzut și au aflat în această fermă...
 „Pe linia Carol al II-lea”
 Pentru masa de prânz și partida de jocuri și distracție în aer liber, s-au deplasat la pădure, în apropierea celor două cazemate, „pe linia Carol al II-lea”, după cum se exprima părintele unui copil. Tabăra a fost plasată la umbră, la liziera pădurii pentru a fi aproape de imaș și cazemate. După masa de prânz, fiecare a adoptat un program de voie, joc cu mingea sau trotineta, plimbări și alergare, cățărare, povești sau cântece...
 În concluzie, întâlnirea de proiect se înscrie pe linia celorlalte două, fiind considerată de toți partenerii ca reușită și eficientă, instructiv-educativă, un nou prilej de bucurie și întărire a prieteniei care s-a legat între copiii și dascălii celor trei unități de învățământ din Nojorid, Oradea și Tășad. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Copiii iubesc natura”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:16:21 Ora standard a Europei de Est