Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învățăm de la antreprenorii de succes

În cadrul întâlnirilor C.C.O.C. ,,Agora”

Învățăm de la antreprenorii de succes

Într-o seară cu iz de sărbătoare, când Moș Nicolae cu toiagul magic ne privea din umbră, studenții economiști de la Universitatea ,,Agora", coordonați de doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, prorectorul Universității ,,Agora", s-au întâlnit cu antreprenori de succes din județul Bihor.

Antreprenorii prezenți au venit în fața studenților cu povestea lor de succes, cu îndemnuri precum: ,,se poate când ești pasionat", ,,ai găsit echipa, ești mai puternic". Domnul Gönczi József, managerul Asociaţiei pentru Promovarea Afacerilor în România, cu sediul în Oradea, este un pasionat de medicină și crede că antreprenoriatul este soluția pentru viitor, dar spune că viitorul antreprenor trebuie să se dedice 100% afacerii și să ia în calcul și riscul. A.P.A.R. este o organizaţie civilă, al cărei scop este să ajute (viitorii) antreprenori (din judeţul Bihor) să-şi crească competitivitatea şi să sporească cantitatea valorii adăugate produsă de aceştia. Managerul asociației este un om de echipă, te poţi baza pe sfaturile lui nu numai în probleme legate de domeniul afacerilor, poţi conta pe el şi atunci când ai nevoie de încurajare, de o idee sau perspectivă nouă, sau de un sfat de la un prieten. Întotdeauna e dispus să-i asculte şi să-i îndrume pe colegi în drumul lor spre dezvoltarea profesională şi personală prin atitudinea lui deschisă şi cuvintele de încurajare. Acest lucru s-a remarcat și în dialogul avut cu studenții, a răspuns răbdător la toate întrebările și le-a promis să se reîntoarcă la ,,Agora" unde a remarcat potențial și deschidere în direcția antreprenoriatului. Poate că aceasta este cheia în afacerile gestionate de domnul Gönczi József.
Succesul l-a cunoscut și familia Roman, Silviu și Diana, doi antreprenori care azi pot spune că nimic nu este imposibil, că atunci când există dorință și poate puțin ajutor, nimic nu stă în calea succesului. Domnul Silviu este un om plecat din bancă, experiența câștigată aici l-a ajutat azi să fie un antreprenor perseverent și de succes. Întâlnirea cu studenții a fost una deschisă, le-a povestit toate etapele parcurse până în prezent, nu a ascuns că uneori este dificil, dar important este să nu renunți, să găsești soluții. A precizat cu tărie că echipa de succes înseamnă ,,Silviu-Diana".
Prin vocea domnului Silviu, prezent la întâlnire, am aflat că fabrica sucurilor Rodas este situată în Chișlaz, județul Bihor, o localitate cu puțin peste 500 de suflete. Este o zona pitorească cu aspect de luncă și câmpie montană cu un potențial deosebit atât prin calitatea solului cât și prin bogățiile care se află în adâncuri: apele termale. Pentru ei, afacerea înseamnă ,,acasă", locul unde și-au redescoperit rădăcinile și unde trăiesc în armonie cu natura și darurile sale pline de gust și savoare.
Au adunat la un loc membri ai comunității, producători de fructe și legume, au adus tehnologie de ultimă generație și au început producția unor sucuri cu proprietăți deosebite și arome de poveste.
Am ascultat povești frumoase, studenții au trăit o altă experiență, au înțeles ce înseamnă începutul în antreprenoriat și posibilitatea de a cunoaște succesul.
Alături de doamna prorector, s-a aflat doamna prof. univ. dr. Manolescu Adriana care a felicitat atât antreprenorii, cât și studenții și a precizat că astfel de întâlniri sunt esențiale pentru a înțelege cum poți aplica ceea ce ai învățat în școală.
Decanul Facultății de Științe Economice, domnul conf. univ. dr. Butaci Casian și directorul C.C.O.C., doamna jurist dr. Rath Boșca Laura Dumitrana au încurajat studenții să participe la astfel de întâlniri și și-au arătat deschiderea pentru organizarea altor evenimente similare.
Gabriela Bologa & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Învățăm de la antreprenorii de succes.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:13 Ora de vară a Europei de Est