Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Avram Iancu este, poate, cea mai luminoasă figură a istoriei românilor ardeleni”

Miercuri, în Aula Magna, a fost prezentată lucrarea lui Silviu Dragomir ,,Avram Iancu - o viață de erou”

,,Avram Iancu este, poate, cea mai luminoasă figură a istoriei românilor ardeleni”

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, în colaborare cu Centrul de Studii Interdisciplinare Silviu Dragomir, Episcopia Română Unită cu Roma și Muzeul Țării Crișurilor au organizat, miercuri, 7 decembrie 2022, în Aula Magna a Universității din Oradea, o activitate culturală în cadrul căreia a fost prezentată lucrarea lui Silviu Dragomir ,,Avram Iancu - o viață de erou", ediție îngrijită de doi istorici, Ioan Bolovan și Sorin Șipoș.

,,Colegii mei de la Istorie sunt vectori pe zona de dezvoltare a Universității din Oradea..."
Manifestarea a fost moderată de domnul prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. În deschidere, rectorul Universității, domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a apreciat colegii de la Facultatea de Istorie pentru profesionalism și curaj: ,,Trebuie să fii expert să ieși cu o astfel de carte. De fapt, colegii mei de la Istorie sunt vectori pe zona de dezvoltare a Universității din Oradea pe domeniul socio-uman", a conchis domnul rector Constantin Bungău.
,,Cred că fiecare orădean ar trebui să aibă în bibliotecă și în casa sa cel puțin o carte despre Iancu"
Volumul a fost tipărit cu sprijinul Episcopiei Române Unită cu Roma, iar studenții prezenți urmau să primească câte un exemplar gratuit, cu dedicație din partea editorilor. În cuvântul său, preasfințitul părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, chiar s-a exprimat că întrucât la Oradea, ,,la fiecare oră, auzim Imnul lui Iancu (...) cred că fiecare orădean ar trebui să aibă în bibliotecă și în casa sa cel puțin o carte despre (Avram) Iancu", iar această carte, scrisă de Silviu Dragomir, preasfințitul părinte episcop Virgil Bercea o consideră a fi cea mai completă...
,,Avram Iancu - ,,un barometru al societății românești, o rădăcină extrem de puternică..."
Am aflat apoi părerile avizate ale celor doi istorici orădeni organizatori și implicați, vizavi de volumul prezentat și despre acest ,,personaj fabulos", care a fost Avram Iancu - ,,Crăișorul munților".
În incursiunea făcută de domnul decan Gabriel Moisa, domnia sa îl consideră pe Avram Iancu ,,un barometru al societății românești, o rădăcină extrem de puternică a noastră care ne ancorează pe noi extrem de mult în trecut și ne face să nu uităm ceea ce suntem astăzi și, eventual, ne arată direcția de viitor (...). Avram Iancu este un simbol, o rădăcină... De modele de acest tip avem nevoie; aceste modele trebuie promovate, oameni dispuși să-și sacrifice viața, nu averea, nu mașina..."
,,Avram Iancu, tocmai fiindcă a fost un erou al românilor, a rămas în conștiința noastră", spunea domnul profesor univ. dr. habil Sorin Șipoș, unul dintre editorii volumului.
,,Avram Iancu este, poate, cea mai luminoasă figură a istoriei românilor ardeleni, un om care și-a apărat cu consecvență până la autodistrugere principiile. Avram Iancu, tocmai fiindcă a fost un erou al românilor, a rămas în conștiința noastră", iar în susținerea afirmațiilor despre acest ,,personaj fabulos", distinsul istoric, director al Școlii doctorale de istorie, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a adus exemple, citând din personalități marcante ale vremii...
Organizatorii evenimentului ne-au făcut și un alt gen de surpriză, oferindu-ne două minunate colinde străvechi în interpretarea doamnei profesor-artist Antonela Ferche Buțiu.
Pe Facebook, în pagina de EDUCAȚIE Facebook OviDan, vă oferim și noi trei surprize (secvențe video): două dintre cuvântări și colindele).
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Avram Iancu este, poate, cea mai luminoasă figură a istoriei românilor ardeleni”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:18 Ora de vară a Europei de Est