Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concerte de colinde tradiționale (I)

,,Bihorul colindă”

Concerte de colinde tradiționale (I)

De-a lungul lunii decembrie 2022, vor fi organizate concerte de colinde tradiționale în toate zonele județului Bihor. Proiectul, intitulat ,,Bihorul colindă", a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă de către domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, doamna Florica Bradu, artist de muzică populară și domnul Horea Abrudan, inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Județean (I.S.J.) Bihor.

Concertele se vor desfășura în Tinăud (10 dec.), Husasău de Criș (11 dec.), Aleșd (11 dec.), Tinca (16 dec.), Ștei (16 dec.), Beiuș (17 dec.), Marghita (17 dec.), Șuștiu (17 dec.) și Roșia (18 dec.). La toate concertele se va colinda în grup (ceată de colindători), iar participanții vor purta costume tradiționale (programul complet la finalul articolului).
,,Prin acest proiect dorim să ajungem la sufletul bihorenilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Avem două obiective principale: în primul rând, să vestim tuturor bihorenilor, prin intermediul colindului tradițional, nașterea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos și, în al doilea rând, să scoatem la lumină obiceiurile, tradițiile și valorile culturale specifice. Practic să arătăm cine suntem și ce ne caracterizează ca bihoreni. Rolul administrației publice este în esență acela de a contribui la ridicarea nivelului de bunăstare a cetățenilor și a comunităților locale. Bunăstarea nu se reduce doar la bunăstarea materială, ci are, în accepțiunea noastră, și o importantă componentă spirituală", a declarat Mircea Mălan.
Proiectul este derulat de Consiliul Județean Bihor, Centrul Cultural al Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean, Biserica Ortodoxă, primăriile unde se desfășoară fiecare eveniment și artiști de muzică populară din Bihor.
,,Am răspuns cu toată inima, cu tot sufletul, la apelul de a participa la promovarea și redeșteptarea tradițiilor noastre bihorene. Colindele sunt cele mai vechi producții folclorice, din perioada pre-creștină, iar după aceea s-au îmbinat cu perioada creștină. Înainte de ajun se căuta în localitate un loc special, la o răspântie, care se numea vatră. Acolo, oamenii comunității credeau că se întâlnesc viii cu morții. În vatră făceau foc - focul simboliza purificare, simboliza belșug pentru anul care vine. Tinerii stăteau în jurul focului, cântau, colindau, mai și jucau. Adulții, părinții, mergeau să aprindă felinare în stâlpul porții, drept invitație pentru colindători", a declarat Florica Bradu.
Elevii care fac parte din grupuri de colindători vor participa la concertele din județ, cu sprijinul I.S.J. Bihor. ,,Ne vom asigura că elevii au toate condițiile necesare pentru a participa și a se implica activ în aceste concerte organizate în cadrul proiectului Bihorul colindă. De-a lungul timpului, am observat un interes crescut al elevilor față de ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri românești. Am văzut cu cât drag și strălucire în ochi vin să ne colinde, spre exemplu la Inspectoratul Şcolar, cu cât drag participă la concerte, festivaluri, la activitățile lor de încondeiat ouă în perioada sărbătorilor pascale. Drept urmare, este un lucru natural să încurajăm și să menținem acest interes crescut al elevilor", a spus Horea Abrudan.
Programul concertelor
1. Festival de colinde tradiționale la Tinăud - 10 decembrie, ora 16, desfășurare la Parohia ortodoxă
  • Grupul de copii al școlii catehetice ,,Lumină din lumina ta" al Parohiei Ortodoxe Române din Tinăud
  • Ansamblul folcloric ,,Datina-Dubașii din Hotar" din Aleșd
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Ansamblul ,,Dor șuncuian" din Șuncuiuș
  • Ansamblul ,,Floarea Barcăului" din Marghita
  • Maria Alexandra Secan, Berdie Oana Ștefana, Andrei Corb, Roxana Tîrb, Andrei Dem
2. Concert de colinde la Husasău de Criș -11 decembrie, ora 11.30, la Parohia ortodoxă din Husasău de Cris
  • Corul de copii al Bisericii ortodoxe ,,Sfinții arhangheli Mihail și Gavril" din Husasău de Criș
  • Romina Suciu, Anca Pavel, Andrada Oros, Lorena Ianța, Andreea Drugaș, Aurica Vaida
3.Festivalul de colinde tradiționale de Crăciun de la Aleșd - 11 decembrie 2022, ora 14, la Parohia ortodoxă română din Aleșd
  • Ansamblul folcloric ,,Datina-Dubașii din Hotar" din Aleșd
  • Ansamblul ,,Bărdăuța" din Borod
  • Ansamblul ,,Doruleț" din Luncșoara
  • Grup vocal ,,Florile Bihorului" din Oradea
  • Asociația de părinți ,,Floare de Lotus" din Sânmartin
  • Corul ,,Glasul credinței" din Aleșd
  • Corala de bărbați Aleșd
  • Grup de colindători din Borod
  • Grup de colindători din Peștiș
  • Grupul de colindători al Şcolii din Beznea
  • Grupul copiilor de la Liceul ,,Constantin Șerban"
  • Grupul de copii al Liceului ,,Alexandru Roman"
  • Grupul de copii de la Școala din Roșia
  • Grupul de copii de la Biserica Valea Mare
  • Grupul de copii de la Biserica din Călățea
  • Corul Bisericii Vadu Crișului
  • Daiana Marușca, Ina Rus
4.Tradiții și obiceiuri de Crăciun la Tinca - 16 decembrie, la Centrul Cultural din Tinca, ora 18
  • Corul din comuna Tinca
  • Grupul de copii de la Școala din Tinca
  • Corul de copii de la Liceul ,,Nicolae Jiga"
  • Ansamblul folcloric ,,Moșuț" - Vadu Crișului
  • Ansamblul ,,Ardeleana" din Tulca
  • Ansamblul ,,Muguri și mlădițe de tezaur" din Beiuș
  • Corul preoților ortodocși din Protopopiatul Tinca
  • Andreea Ardelean, Andrada Tulvan
5. Tradiții și obiceiuri de Crăciun de la Ștei - 16 decembrie, la Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" din Ștei, ora 17.30
  • Colindătorii din Șuștiu
  • Colindătorii din Cărpinet
  • Colindătoarea din Șuștiu
  • Grupul de călugări de la Mănăstirea Izbuc, Arhimandrit Mihail Tărău
  • Grupul de colindători de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu" din Ștei
  • Colindătorii de la Clubul Copiilor din Ștei
  • Colindătorii de la Biserica din Lunca
6.Festivalul de obiceiuri și tradiții de Crăciun de pe Valea Barcăului - Marghita, 17 decembrie, ora 16, la Casa de Cultură din Marghita
  • Grup de colindători din Ghenetea-Steaua
  • Grup de colindători Marghita
  • Grup de colindători din Ghenetea-Viflaim
  • Ansamblul ,,Ardeleana" din Tulca
  • Grup de colindători din Abram-Viflaim
  • Ansamblul Lipka din Budoi
  • Roxana Berinde, Ionuț Naghi, Andrei Dem, Emilia Borza Șugar, Lavinia Chifor
  • Ansamblul Datina din Aleșd
  • Ansamblul Floarea Barcăului Marghita
7.Tradiții și obiceiuri de Crăciun de la Beiuș - Leru-i ler - 17 decembrie, în aer liber, ora 16.30
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Ansamblul ,,Bărdăuța" din Borod
  • Voichița Mihoc, Gudiu Luncan Roxana Lavinia, Remus Bondar, Aurica Vaida
  • Ansamblul ,,Muguri și mlădițe de tezaur" din Beiuș
8. Tradiții și obiceiuri de Crăciun de la Șuștiu - Briheni, 17 decembrie, la Parohia Șuștiu, ora 13, în aer liber
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Daniela Rada, Tau Simona, Lupău Maria, Precup Adriana Marina, Sidea Denisa Sorina, Mocan Ciprian Viorel, Beres Rozalia, Serb Elena
  • Grupul de copii al Parohiei ortodoxe Șuștiu-Briheni
  • Grup de colindători ai Școlii Gimnaziale Vașcău
  • Grupul de călugări de la Mănăstirea Izbuc
  • Școala Gimnazială Lunca
  • Grup de colindători ai Parohiei ortodoxe Lunca
  • Adriana Știube, Cristian Țoța, Cosmina Mateș, Violeta Nicula
  • Colindători ai Parohiei ortodoxe Nucet
  • Grup de colindători din Ucraina
  • Grupul de colindători din Parohia ortodoxă Cărpinet
  • Ceata de colindători din Șuștiu
9.Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou de la Roșia, 18 decembrie, ora 11, desfășurarea în aer liber
  • Ansamblul folcloric ,,Moșuț" - Vadu Crișului
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Ansamblul folcloric ,,Datina-Dubașii din Hotar" din Aleșd
  • Ansamblul folcloric ,,Floarea Barcăului" din Marghita
  • Marian-Cap Simona Mariana, Secan Maria Alexandra, Corb Andrei Darius, Banda Anca, Tau Simona, Lupău Maria
  • Grupul de colindători de la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia
  • Grupul de colindători din satul Lazuri
  • Grupul de colindători al Bisericii Ortodoxe din satul Șuștiu
  • Ansamblul folcloric studențesc ,,Mugurelul" - UBB Cluj
  • Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Codrulețul" din Vorona-Botoșani.
  • Vezi mai multe poze în Galeria foto: Concerte de colinde tradiționale (I).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:29 Ora de vară a Europei de Est