Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre o experiență necesară

Am participat la un eveniment marcat de deschidere interculturală, conviețuire interetnică și interconfesională la Oradea

Despre o experiență necesară

La inițiativa Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare TopFormalis din Oradea, am participat la un eveniment marcat de deschidere interculturală, conviețuire interetnică și interconfesională la Oradea - un tur tematic ghidat al orașului.

În itinerar au fost incluse, cu inteligență și logică, locuri, clădiri, monumente care au racordat Oradea la viața europeană, de-a lungul existenței acestei cetăți, cu accent pe tensiunea vieții politice și artistice europene de la sfârșitul sec. al XIX-lea - prima jumătate a sec. al XX-lea.
Așadar, am trecut în revistă biserici, bazilici, catedrale, sinagogi ale conviețuirii interconfesionale, Casa Darvas-La Roche, palate Art Nouveau, Teatrul de Stat Regina Maria, statui și grupuri statuare, povestiri pitorești, detalii interesante, uimitoare...
Desigur, nu se poate vorbi despre toate acestea fără a aminti de dezvoltarea populației orașului, de etniile care au conviețuit aici vreme de aproape un mileniu. Dacă e Art Nouveau, imediat se amintește despre contribuția comunității evreiești la dezvoltarea cetății, dar și de tragedia Holocaustului.
Itinerarul a pornit, cum era firesc cu ocazia Sărbătorii Naționale a României, din Piața Unirii, de la Statuia Regelui Ferdinand I. Negreșit, am trecut și pe la Statuia Reginei Maria, a avocatului Aurel Lazăr, deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.
Având-o alături pe eleva mea, Ioana Goilean, mi-a făcut plăcere autentică s-o urmăresc, să-i apreciez sensibilitatea, uimirea și curiozitatea din ochi. În vocabularul Ioanei au intrat cuvinte inedite, iar altele au luat noi conotații: Seccesion, La Belle Époque, arte decorative - sticlă, porţelan, tapiserie, arte textile, mobilier, argintărie, bijuterii Art Nouveau, Antoni Gaudi, Ödön Lechner, forme vegetale stilizate, vitralii, ceramică, teracotă colorată, fier forjat, butonii ceramici Zsolnay din Pécs...
Ioana a aflat că Oradea este inima Art Nouveau din România prin clădiri istorice ale oraşului: Palatele Apollo, Sonnenfeld, Füchsl, Stern Miklós, Ullman, Moskovits, Casele Adorján, Hotel Astoria, Hotel Parc, Casa Poynar, Vulturul Negru, Casa Darvas-La Roche, Palatul Rimanóczy Kálmán senior/ Palatul Venețian, toate sărbătorite la 10 iunie - Ziua Mondială Art Nouveau.
Arhitecţii orădeni ai stilului au fost, majoritatea, colaboratorii celebrului arhitect maghiar Eugen Otto Lechner: Komor Marcell, Jakab Dezső, Bálint Zoltán, Jámbor Lajos, Spiegel Frigyes.
Arhitectul care a pus Oradea pe harta europeană a dezvoltării arhitecturii rămâne Rimanóczy Kálmán jr., a cărui statuie a intrat în patrimoniul recunoștinței orădenilor.
Stilul Art Nouveau face trimitere însă și la proprietarii clădirilor, la arhitecții Vago, cu toții aparținând comunității evreiești.
Evreii orădeni, apreciați în economie, industrie, comerț, au fost și ei victimele antisemitismului promovat de naziști, victimele ,,soluției finale" aplicate din iulie 1941. Adolf Sonnenfeld, patron de tipografie, excentricii frați Emil și Gyula Weiszlovits, Emil Adorján -avocat, scriitor, jurnalist și atâția alții au fost deportați la Auschwitz și la Mauthausen. Proprietarii şi casele lor au cunoscut ororile Holocaustului. În ciuda măreţiei lor, unele case au intrat în ghetoul evreiesc al Oradiei.
Rămânem la ideea că fiecare etnie, prin mentalitatea și manifestările ei, motivează statutul de oraş interetnic al Oradiei. Evreii orădeni, oameni cu spirit luminat, au contribuit la prosperitatea oraşului. Arhitecţi, constructori sau proprietari, de diferite etnii, au aşezat Oradea, peste timp, într-un important Circuit turistic european Art Nouveau.
Ne-a fermecat preafrumoasa istorie a Hotelului Parc, în curs de renovare, proprietatea fraților Emil și Gyula Weiszlovits. Între anii 1914-1915 aceștia au transformat vechea clădire a familiilor Rhédey şi Bethlen în hotel de lux de nivel apusean, inclus în celebra reţea Ritz. Au trecut pragul acestui stabiliment oaspeţi de seamă: Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu. Admiraţia lui Emil Weiszlovits pentru India, țară vizitată, a adus la Oradea noi deschideri culturale. Nu întâmplător aici a poposit poetul indian Rabindranath Tagore.
Dar timpul s-a scurs inimaginabil de repede...
Încheiem experiența zilei în aceeași manieră interculturală, într-un oraș cosmopolit. Așadar, ne închinăm la Biserica cu Lună, trecem pe la Sf. Anton de la Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit". Poposim la bucătăria... sultanilor, pe Republicii, doar au trecut câțiva și pe aici, și ne ospătăm cu Tavuk Șiș, limonadă, baclavale.
Pentru că mai avem 35 de minute până la ultimul microbuz spre Beiuș, mă grăbesc să-i mai fac o surpriză Ioanei: trecem pe la Catedrala Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae", la mormântul ctitorului Colegiului nostru - episcopul greco-catolic Samuil Vulcan, ale cărui oseminte stau alături de alți episcopi care au adăugat Beiușului componenta spirituală, prin școala ctitorită aici la 6 octombrie 1828.
A fost o experiență interculturală, interetnică, interconfesională necesară, care a asigurat un excepțional confort spiritual participanților din Oradea, Beiuș, Sighetu Marmației.
Mulțumim organizatorilor de la Asociaţia pentru Educaţie şi Formare TopFormalis și domnului Ioan Selyem, ghidul nostru, pentru efortul însemnat de a ne oferi atâtea povești ale cetății de pe Crișul Repede, vreme de mai bine de trei ore.
 
Oradea, 2 decembrie 2022
Prof. OJICĂ Elena-Olivia
Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuș
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: Despre o experiență necesară.

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:51 Ora de vară a Europei de Est