Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiu acordat de Comitetul Olimpic Român unui elev din Salonta

„Mențiune” pentru doi elevi de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”

Premiu acordat de Comitetul Olimpic Român unui elev din Salonta

Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, alături de Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, se bucură de o nouă recunoaștere națională a valorii Catedrei de Limba și literatura română: „Premiul III", la nivel național, acordat elevului Andrei Ovidiu Petrache la Concursul național de literatură și jurnalism sportiv „Un Condei numit Fair-Play" - ediția 2022 și două mențiuni pentru eleva Ana Daria Osiceanu și elevul Horia Poenaru. Îndrumat de profesoara Roxana Ilieș, Andrei este singurul elev din județul Bihor premiat anul acesta pentru poezie de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Cea de a XXII-a ediție a Concursului Național de Literatură și Jurnalism Sportiv „Un Condei numit Fair-Play" a fost organizată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), prin Academia Olimpică Română (AOR) și a beneficiat atât de sprijinul unui departament din cadrul Comitetului Internațional Olimpic, cât și de sprijinul Ministerului Educației, prin inspectoratele școlare județene. Concursul s-a desfășurat în două etape, județeană și națională.
Singurul premiu la nivel național, adus în Bihor, a fost obținut de Andrei Ovidiu Petrache (Premiul III - cu poezia „Mâna sufletului meu"). Elev la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, Andrei este îndrumat de profesoara Roxana Ilieș.
Bihorul se mai mândrește cu două mențiuni primite la secțiunea „Proză" de eleva Ana Daria Osiceanu (titlul lucrării: „Cursul de înot") și de elevul Horia Poenaru (titlul lucrării: „O mână de ajutor"), ambii de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, îndrumați de profesoara Gabriela Codorean.
Evenimentul s-a adresat tuturor elevilor din România, iubitori de literatură și sport. Aceștia au fost împărțiți pe trei categorii de vârstă (ciclurile primar, gimnazial și liceu) și pe trei secțiuni de creație (poezie, proză-ficțiune, cronică sau reportaj sportiv). Tema principală a tuturor secțiunilor de creație a avut în vedere spiritul olimpic și valorile sale. Fiecare participant a prezentat o singură lucrare elaborată la o singură secțiune de creație. În acest an, în concursul de literatură și jurnalism sportiv, pentru cele trei secțiuni literare au fost trimise 327 lucrări.
Andrei Ovidiu Petrache, elev în clasa a XI-a C, a ales, pentru categoria de vârstă 15-18 ani, secțiunea „Poezie". Astfel, creația sa lirică intitulată „Mâna sufletului meu" a primit Premiul I la etapa județeană a concursului susținută în luna octombrie 2022, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Cu această poezie, la sfârșitul lunii noiembrie, Andrei Petrache a primit, în cadrul etapei naționale a concursului de creație, Premiul III (a treia poezie premiată din cele 31 de creații calificate în marea finală). Diplomele de merit ale celor trei elevi bihoreni sunt semnate de Simona Tabără Amânar, directoarea AOR și de prof. Mina-Maria Rusu, inspector general de Limba și literatura română în cadrul Ministerului Educației.
Rezultatele complete ale elevilor orădeni și din județul Bihor participanți la Concursul național de literatură și jurnalism sportiv „Un Condei numit Fair-Play" - ediția 2022 pot fi apreciate accesând www.cosr.ro/stiri/2022-11-10/. (S.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:30 Ora de vară a Europei de Est