Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în Piața Unirii

La Oradea,

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în Piața Unirii

Chiar și la zero grade, joi (1 decembrie 2022), mulți orădeni cu drag de România au decis să sărbătorească Ziua Națională a României în Piața Unirii, la Statuia Regelui Ferdinand I.

Au urmărit ceremonialul militar și slujba arhierească, săvârșită de însuși preasfințitul părinte Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.
Domnul prefect Dumitru Țiplea și distinsul istoric, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș au susținut alocuțiuni, referindu-se la evenimentul marcat și sărbătorit, joi, de toți cei cu inimă română. Domnul prefect ne-a făcut cunoscut mesajul transmis de premierul României, domnul Nicolae Ciucă, de Ziua Naţională a României.
,,Cred că mândria de a fi român poate reprezenta un obiectiv de suflet al nostru, al tuturor. Putem contribui la consolidarea acestui nobil sentiment susținând eficiența instituțională, dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, pentru ca toți românii să se simtă bine acasă, într-o Românie ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală", se spune printre altele în mesajul premierului Nicolae Ciucă.
,,Am interpretat prin fapte autodeterminarea Wilson"
,,Poate niciodată ca în 1918, românii nu au fost mai europeni, mai democrați și mai aplicați în ceea ce înseamnă apărarea și promovarea propriilor lor interese (...), remarca istoricul Sorin Șipoș. Apoi citându-l pe Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre oamenii politici importanți ai vremii: ,,Norocul nostru că am interpretat prin fapte autodeterminarea Wilson. Așa s-a creat fortăreața pe care la Conferință (Conferința de Pace) nu numai că nu au putut să o distrugă nici șovăielile și implicațiile politice ale unora dintre reprezentanții Marilor Puteri, dar nici încercările elitei politice maghiare. Și așa s-a născut România întregită", a conchis Alexandru Vaida-Voevod, iar istoricul Sorin Șipoș a subliniat câteva elemente fundamentale (...)".
Mesajele celor doi vorbitori (Dumitru Țiplea și Sorin Șipoș) le veți putea urmări în secvențele video postate pe pagina de EDUCAȚIE Facebook OviDan.
În cadrul momentului artistic, membrii Coralei Protopopiatului Ortodox, dirijați de arhidiaconul Lakatos Ștefan, ne-au bucurat cu câteva cântări de excepție, cântece patriotice de referință, în primă audiție pentru mulți dintre noi și colinde tradiționale românești îndrăgite (două dintre colinde le veți putea audia tot în secvențele video postate pe Facebook).
Reprezentanți ai unor instituții locale și județene importante, oameni politici, reprezentanți ai unor asociații culturale, profesionale și artistice (mereu aceleași), două grupuri de liceeni orădeni, membrii Asociației studenților basarabeni, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor au depus coroane de flori la Statuia Regelui Ferdinand I.
Cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare s-au încheiat manifestările din Piața Unirii.
În câteva momente, pe platoul de lângă Biserica Sfântul Ladislau, a început distribuirea meniului tradiţional - fasole cu ciolan și varză murată, prin grija militarilor din cadrul Centrului 54 Comunicații și Tehnologia Informației din Oradea și a Garnizoanei Oradea care a organizat acest moment așteptat de mulți dintre cei prezenți. Se spune că ar fi fost pregătite peste 2.700 de porţii de mâncare gătite la popota militară.
Ovidiu Dan
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: Ziua Națională a României a fost sărbătorită în Piața Unirii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:32 Ora de vară a Europei de Est