Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,În cadrul Liceului Tehnologic HOREA din Marghita, am demarat un proces de creștere a stării de bine la nivelul întregii școli”

Prof. dr. Remus Mircea Sabău, directorul Liceului Tehnologic HOREA Marghita:

,,În cadrul Liceului Tehnologic HOREA din Marghita, am demarat un proces de creștere a stării de bine la nivelul întregii școli”

,,Starea de bine depinde de forul interior al fiecărei persoane. Vestea bună este că acest for interior se poate autoeduca și schimba, dacă există bunăvoință. Iar schimbarea forului interior este un lucru mare" (Ovidiu Bujor).

Ultimii ani arată tot mai mult necesitatea reformării resursei umane din cadrul sistemului românesc de educație și nu numai. Totodată, se poate observa că mediul fizic, social și emoțional în care profesorii își desfășoară activitatea, influențează, într-o foarte mare măsură, rezultatele lor profesionale, dar și pe ale elevilor lor.
Având în vedere faptul că noi, cei de la baza sistemului, nu putem influența semnificativ registrul rațional în care funcționăm, vom putea aduce totuși o schimbare majoră în ceea ce privește registrul afectiv și mai precis putem să dezvoltăm, atât la nivel personal, cât și colectiv, dar mai important, elevilor din sala de clasă o stare de bine care să ducă la progresul nostru, al tuturor.
Plecând de la aceste lucruri care pentru unii par fără însemnătate, am demarat, în cadrul Liceului Tehnologic HOREA din Marghita, un proces de creștere a stării de bine la nivelul întregii școli. Primul pas făcut a constat în încheierea unui parteneriat cu INIM Institute din Cluj Napoca, reprezentat de către doamna Simona Baciu-președinte și fondator al Institutului și fondator al Transilvania College. Prin toate activitățile cuprinse în cursul ,,Starea de Bine a Profesorului. O călătorie Conștientă", derulat în școala noastră, Simona Baciu, împreună cu echipa sa, a reușit să contribuie decisiv la dezvoltarea stării de bine din școală, la dezvoltarea inteligenței emoționale, înțelepciunii, solidarității și rezilienței. Simpla prezență a acestor ,,binecuvântați mesageri" te conduc într-o altă lume, ireală parcă, dar totuși atât de aproape de noi.
Acest buton de pornire pe care l-am apăsat și care a declanșat IUBIRE, PACE, ARMONIE și MULT BINE, s-a finalizat printr-o dezbatere cu tema ,,Soluții pentru implementarea unor strategii de susținere a stării de bine în sistemul educațional românesc". La această întâlnire ,,ca între prieteni" au participat oameni de seamă, dornici de a împărtăși din experiența și emoțiile lor: doamna Simona Baciu, alături de Sabina Pop, domnul director al CCD Bihor - prof. dr. Alin Ștefănuț, doamna Florina Sabo - inspector CCD, doamna profesor Elena-Maria Erdeli - inspector școlar ISJ Bihor, dl. Dorin Culic - vicepreședinte Asociația Firmelor Bihorene, dl. prof. dr. Bogdan Pop - director al C.N. ,,Octavian Goga", Marghita, alături de șapte profesori din cadrul colegiului, d-na Mariana Ardelean - director al Grădiniței Marghita, învățători și profesori din cadrul Școlii Gimnaziale Abram și ai Școlii Gimnaziale Balc, reprezentanți ai părinților, ai Consiliului de Administrație al liceului, ai mediului antreprenorial local și bineînțeles majoritatea cadrelor didactice ale Liceului Tehnologic HOREA Marghita. Aducem mulțumiri și recunoștință domnului director Alin Ștefănuț pentru frumoasele cuvinte adresate în cadrul dezbaterii: ,,Am avut ocazia să discut cu cadre didactice implicate activ și responsabil în ceea ce înseamnă propria traiectorie profesională, conștiente că starea din sala de clasă și energia pe care o transmit au un impact semnificativ în viața elevilor. Din multele aspecte pozitive care s-au spus în cadrul dezbaterii, am reținut, între altele, că schimbarea este în fiecare dintre noi și că ea se poate produce doar dacă există implicare asumată din partea fiecăruia dintre cei care sunt, într-un fel sau altul, partea a sistemului educațional. De asemenea, apreciez dorința de schimbare a tuturor celor prezenți la dezbatere în favoarea dezvoltării resursei umane din educație și bineînțeles a beneficiarilor direcți ai acesteia - copiii noștri".
Am încredere că acest prim pas pe care l-am realizat împreună cu colegii mei, s-a constituit într-un ,,bulgăre de zăpadă" care odată rostogolit va aduna tot mai mulți oameni, din toate domeniile, și care, prin asumare și implicare, vor produce, ceea ce ne dorim cu toții ,,REFORMAREA Sistemului Educațional Românesc". Fie ca STEREA DE BINE să nu lipsească niciodată din inimile noastre!
Prof. dr. Remus Mircea Sabău,
director al Liceului Tehnologic HOREA Marghita
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,În cadrul Liceului Tehnologic HOREA din Marghita, am demarat un proces de creștere a stării de bine la nivelul întregii școli”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:57 Ora de vară a Europei de Est