Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Violența lasă urme! Îndrăznește să ridici privirea!”

Campania preventivă

„Violența lasă urme! Îndrăznește să ridici privirea!”

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor a fost marcată şi la Oradea, printr-o serie de manifestări organizate de poliţiştii bihoreni şi partenerii de program.

Expoziție cu 150 de desene cu mesaje emoționante, create de copii, pentru încurajarea și suportul victimelor violenței domestice.
În perioada 24 noiembrie - 10 decembrie a.c., în contextul Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată anual, la 25 noiembrie, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, împreună cu reprezentanții Fundației „Lampas", cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, în colaborare cu Comisia judeţeană în domeniul egalităţii de șanse între femei şi bărbaţi organizează o serie de evenimente, menite să trezească și să sensibilizeze conștiința publică cu privire la fenomenul violenței împotriva femeii, un comportament indezirabil, cu efecte negative pe termen lung.
În acest context, joi, 24 noiembrie a.c., sub genericul „Uniți împotriva violenței!", în sala festivă a Liceului de Arte din municipiul Oradea a fost organizată o expoziție de desene cu mesaje sugestive, antiviolență, realizate de elevii acestei instituții, pentru a atrage atenția asupra diferitelor forme de violență cu care se confruntă comunitatea locală și a sublinia că violența este o încălcare a drepturilor omului.
Prin creațiile lor, copiii au reușit să transpună, în mod artistic, viziunea proprie cu privire la fața întunecată a violenței domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu polițiștii de prevenire bihoreni. Copiii, deosebit de talentați, au surprins și au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoțional, conținând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolența, încurajează luarea de atitudine împotriva violenței în familie, încearcând astfel să conștientizeze opinia publică cu privire la acest fenomen.
Elevii Liceului de Arte Oradea au dorit să transmită, prin imagine, consecinţele violenţei şi să sensibilizeze astfel, cetăţenii. 12 dintre desenele realizate cu măiestrie de copii vor fi selectate de membrii Comisiei judeţene în domeniul egalităţii de șanse între femei şi bărbaţi, pentru a ilustra paginile unui calendar pentru anul 2023, cu mesaje antiviolență.
De asemenea, azi, 25 noiembrie a.c., chiar de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program vor organiza o acțiune stradală, cu caracter simbolic, în Piața Unirii din municipiul Oradea, în cadrul căreia vor purta discuții cu cetățenii despre semnificația acestei zile, despre modalităţile concrete de semnalare a cazurilor de violenţă în familie şi despre instituţiile şi organizaţiile care pot oferi sprijin victimelor acestui fenomen, subliniind faptul că, pentru a primi ajutor, victimele trebuie să iasă din anonimat și să reclame violențele suferite.
În Piața Unirii vor fi expuse și desenele cu mesaje antiviolență, create de copii. Totodată, în cadrul acțiunii, polițiștii de prevenire bihoreni și reprezentanții Fundației Lampas vor distribui și materiale cu conținut preventiv.
În perioada de referință, polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program vor derula și întâlniri de informare și dezbateri cu reprezentanți ai unor asociații cu atribuții în domeniul asistenței sociale, cu studenții, elevii și persoane vârstnice, în cadrul cărora îi vor informa pe participanți cu privire la legislația în domeniu, instituțiile abilitate să intervină în caz de violență domestică, drepturile victimelor, formele de manifestare a violenței domestice și care sunt pașii de urmat pentru a ieși dintr-o relație abuzivă, pentru a întâmpina nevoile victimelor violenței domestice, a le încuraja să se adreseze autorităților competente și pentru a contribui la stoparea acestui fenomen.
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: „Violența lasă urme! Îndrăznește să ridici privirea”!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:57 Ora de vară a Europei de Est