Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pace pe pământul verde!

În Săptămânii Educației Globale,

Pace pe pământul verde!

În cadrul proiectului educativ - inovativ „Pace pe pământul verde!", desfășurat în săptămâna 14-20 noiembrie 2022, cu ocazia „Săptămânii Educației Globale", motivați de motto-ul „Este lumea noastră, să acționăm împreună!", preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 52 din Oradea, împreună cu cadrele didactice, personalul auxiliar, și invitații săi au desfășurat activități educative din domeniul cultural, civic și ecologic, punând accent pe obiectivele Dezvoltării Durabile.

Scopul proiectului a fost dezvoltarea armonioasă a copilului și a personalității acestuia printr-un program structurat care a conținut activități pentru cunoașterea, respectarea și promovarea drepturilor copilului; activități pentru priceperea și utilizarea principiilor privind cele trei concepte: reducere, refolosire, reciclare în vederea adoptării unui comportament grijuliu față de planetă și activități pentru cultivarea unor atitudini bazate pe toleranță, respect față de sine și de alții prin dialog constructiv.
Partenerii implicați în implementarea acestui proiect au fost: Asociația Viitor Plus, în calitate de organizație independentă, care a pus la dispoziție în format electronic materialul despre reducere și reutilizare cu scopul de a transpune în practică conceptul de dezvoltare durabilă și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria" - Filiala Bihor, reprezentată de col. r. ing. Dan Nicolae Poinar care prin activitățile desfășurate cu micii preșcolari a sădit sentimente patriotice, de recunoștință și cinstire a eroilor căzuți în luptă și a contribuit la conștientizarea importanței păcii pe acest pământ.
 O altă componentă a proiectului a fost abordarea unui subiect complex cu privire la drepturile și responsabilitățile copilului, conținutul materialului prezentat fiind simplificat și adaptat prin exemple și imagini sugestive pentru ca fiecare copil să înțeleagă valoarea drepturilor care le asigură protecția în acord cu Convenția Națiunilor Unite.
În contextul educației globale, participarea cadrelor didactice la Cercul pedagogic a permis dezvoltarea abilităților acestora pentru crearea unui mediu educațional care să motiveze copilul în procesul de cunoaștere a lumii ce-i înconjoară, precum și familiarizarea cu metode noi de stimulare a cercetării și gândirii critice a copilului;
Am apelat și în cadrul acestui proiect la parteneriatul grădiniță - familie lansând copiilor provocarea de a alege și a practica acasă împreună cu părinții lor, cel puțin una dintre măsurile învățate care salvează planeta prin reducerea consumului, refolosirea produselor și reciclarea acestora.
Date fiind reacțiile pozitive cu privire la activitățile din cadrul proiectului, venite de la copii, părinți și comunitate, considerăm că acest proiect aduce un plus de valoare educației ecologice, culturale și civice, astfel că intenționăm să-i asigurăm continuitatea și în anii următori.
Cadrele didactice implicate în desfășurarea acestui proiect sunt: director prof. Sala Ioana, Aurelia Liana Ardelean, Raluca Ardelean, Costea Anca, Dimény  Iuliana - Éva, Druța Valeria - Ioana, Hus Ramona, Juhász Katalin, Laza Georgiana, Matei Ioana, Micu Camelia, Nan Maria, Nicoraș Geanina, Pașcalău Liliana, Petre Liana, Petruț Lavinia, Popa Claudia, Săcădat Adriana, Săcădat Alina, Șora Marta, Szilagyi Monika.
Prof. Aurelia Liana Ardelean
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: Pace pe pământul verde!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:46 Ora standard a Europei de Est