Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Săptămâna bunăvoinței la Goga”

Un proiect din suflet pentru suflet

,,Săptămâna bunăvoinței la Goga”

Compasiune, grijă, solidaritate, coeziune sunt doar câteva dintre cuvintele care au caracterizat „Săptămâna bunăvoinței la Goga".

Proiectul a fost organizat la Colegiul Național ,,Octavian Goga" din Marghita, în perioada 7 - 13.11.2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Bunăvoinței (World Kindness Day). Celebrarea bunăvoinței la colegiul nostru a constituit încă un pas spre îndeplinirea misiunii de a ne educa elevii în spiritul grijii și al compasiunii față de ceilalți și față de ei înșiși. Acest proiect se încadrează într-un demers mai amplu, care include implementarea la clase a programului de învățare socială, emoțională și etică, SEE Learning.
,,Alege să fii bun"!
Activitățile derulate au fost dintre cele mai diverse și au cuprins, pe de o parte, discuții, dezbateri, scriere creativă, prezentări, expoziție artistico-plastică, toate având în centru tema bunăvoinței recunoscute ca o valoare etică universală, iar pe de altă parte, o serie de acțiuni caritabile, menite să asigure învățarea experiențială a conceptului de bunăvoință. În acest sens s-au organizat un târg caritabil de jucării, o acțiune de donare de alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, preluarea unui număr impresionant de scrisori adresate Moșului, din partea unor copii din centre de plasament, vizită la Căminul de bătrâni Caritas Catolica din Marghita și o frumoasă acțiune de întrajutorare a peste 60 de persoane aflate în nevoi, copii și bătrâni suferinzi, care se află în îngrijirea măicuțelor de la Mănăstirea Bic, județul Sălaj. Elevi, profesori, angajați ai școlii, părinți, membri ai comunității locale și-au reunit forțele în organizarea acestor acțiuni menite să aducă puțin ajutor și alinare semenilor noștri.
Pe tot parcursul săptămânii, elevii au purtat tricouri personalizate cu sloganul proiectului: ,,Alege să fii bun"! Cei mai mici învățăcei ai colegiului au marcat Ziua Internațională a Bunăvoinței printr-un flashmob care transmite un mesaj întregii lumi: Să privim dincolo de noi înșine, dincolo de granițele țării noastre, dincolo de cultura noastră, rasa noastră, religia noastră și să ne dăm seama că suntem cetățeni ai lumii și că BUNĂTATEA este firul (roșu) comun care ne unește pe toți.
Prin activitățile derulate în cadrul proiectului, elevii și-au format comportamente etice și și-au dezvoltat emoții prosociale, cum ar fi: compasiunea, iertarea, răbdarea, mulțumirea, generozitatea, modestia; au oferit suport celorlalți, în funcție de nevoile lor și proporțional cu propriile capacități; au învățat să transforme conflictele în relații pașnice; au conștientizat propriile posibilități de a-și aduce contribuția, individual sau în colaborare cu alții, la producerea de schimbări pozitive în școală și în comunitatea în care trăiesc.
Dați click pentru a afla și a vedea mai multe: ALEGE SĂ FII BUN!
Prof. Loredana Braia
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: ,,Săptămâna bunăvoinței la Goga”.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:23:16 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...