Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zi de sărbătoare la Colegiul Național ,,Teodor Neș” Salonta

Cercul pedagogic al învăţătorilor din sector

Zi de sărbătoare la Colegiul Național ,,Teodor Neș” Salonta

La Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta, ziua de 18 noiembrie 2022 a fost o zi de sărbătoare. Pe porțile larg deschise au intrat după mai bine de doi ani, aproximativ 80 de cadre didactice din învățământul primar, din acest sector.

Păsind pe covorul ruginiu, într-o zi cernită de toamnă târzie, cei care sunt chemați să tragă brazdă bună în ogorul neamului, au luminat cu privirile pline de bucurie, sala pregătită de sărbătoare. Privirile care urmăresc zi de zi, clipă de clipă fiecare neliniște a micilor noastre vlăstare, au arătat azi, cât de mult le-au lipsit aceste activități de socializare în cadrul cărora realizăm schimburi de experiență și învățăm să fim mai umani și mai solidari unii cu alții, ca și lucrători în același ogor și mai apoi, cu semenii noștri.
             Cu un astfel de îndemn și-au început discursul doamnele profesor metodist Borza Ioana și  lga Sanda, în deschiderea activităților din cadrul Cercului pedagogic al cadrelor didactice din învățământul primar, având ca temă: Abordarea procesului instructiv-educativ în contextul noilor provocări legate de adaptările curriculare la structura modulară.
Pentru realizarea obiectivelor propuse, doamna profesor Adela Ilie a prezentat un material teoretic cu privire la adaptarea curriculară la structura modulară, urmat de prezentarea unui model de planificare ancorat în programa școlară și particularizat la specificul clasei. Activitatea a continuat cu prezentarea unor frânturi din activitățile școlare și extracurriculare desfășurate cu colectivele de elevi pe care le coordonează, de către doamnele profesor Mirela Grecu și Claudia Cioară, secvențe în care a fost oglindită calitatea actului educativ. Cea de a treia parte a întâlnirii s-a desfășurat sub forma unor activități interactive, cu participanții la întâlnire. Doamna profesor Iga Sanda a prezentat Platforma Canva, instrument de design grafic, a arătat modul de lucru și apoi a cerut acestora să realizeze materiale diverse. Participanții au fost foarte încântați de informațiile transmise adresându-i mulțumiri. Aceleași mulțumiri au fost adresate întregului colectiv de cadre didactice pentru materialele pregătite, pentru cadrul festiv în care au fost găzduiți și pentru ospitalitate.
La final, doamna profesor metodist Iga Sanda a menționat faptul că reusita acestei activități se datorează întregului colectiv de cadre didactice din învățământul primar, doamnei director, profesor Galea Florentina care a deschis acest eveniment, aducând un elogiu muncii dascălilor, arătând ca ea însăși este fiica unui dascăl, lucru de care este foarte mândră, amintind cu emoție în glas numele mamei, domnului laborant profesor Butcă Cristian care ne-a fost alături pe toată perioada de pregătire a evenimentului ,dar și în timpul desfășurării acestuia și nu în ultimul rând părinților care au fost persoanele din spatele cortinei.
Prof. Iga Sanda Mariana

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:29 Ora de vară a Europei de Est