Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Arhivele Naționale au lansat un nou ghid bilingv la Oradea

Ieri,

Arhivele Naționale au lansat un nou ghid bilingv la Oradea

Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale, alături de Serviciul Județean Bihor al Arhivelor Naționale, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor a lansat joi, 17 noiembrie 2022, „Ghidul Fondurilor și Colecțiilor Arhivistice privitoare la Transilvania, anterioare anului 1919, păstrate în Arhiva Națională a Ungariei" (ediție bilingvă) și vernisarea expoziției „Aspecte din viața culturală a Oradiei (1750-1950)".

La eveniment au participat Cristian Anița, director al Arhivelor Naționale ale României, Marcel Dragoș, viceprimarul municipiului Oradea, Angela Lupșea, director al Fundației pentru Protejarea Monumentelor din județul Bihor, Szabó Csaba, director al Arhivelor Naționale ale Ungariei, precum și alți oficiali din țară și străinătate.
„Mă bucur că Oradea a fost ales ca oraș în care să fie prezentat pe larg acest proiect derulat de către Arhivele Naționale. Din experiența pe care o am în administrație, consider că prin publicarea acestor ghiduri bilingve accesul la informarea cercetătorilor este foarte bine venit în clarificarea tuturor aspectelor specifice administrației", a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.
Conform prevederilor Protocolului privind editarea ghidului bilingv româno-maghiar al fondurilor şi colecţiilor referitoare la Transilvania, aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale ale României şi a celor din Ungaria, semnat în 13 iulie 2011 între Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele din Ungaria, în cursul anului trecut a fost elaborat volumul referitor la fondurile și colecțiile privind Transilvania aflate în păstrarea Arhivelor Naționale din Ungaria. Acesta reglementează modul de elaborare a unui ghid bilingv româno-maghiar conţinând informaţii referitoare la fondurile şi colecţiile de documente referitoare la Transilvania deţinute de Arhivele Naţionale ale României şi cele din Ungaria.
„Parteneriatul cu Arhivele Naționale, început la deschiderea obiectivului turistic Templul Francmasoneriei, continuă prin organizarea mai multor activități, printre care se numără și lansarea Ghidului Fondurilor și Colecțiilor Arhivistice privitoare la Transilvania, anterioare anului 1919, păstrate în Arhiva Națională a Ungariei. În acest sens, Fundația va avea acces la informații pentru a publica materiale de informare turistică și istorică despre palatele orădene și monumentele istorice din orașul Oradea", a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor din județul Bihor.
Ghidul lansat la Oradea este unul dintre cele mai importante, întrucât conține, pentru prima dată în limbile română și maghiară, repertoarul tuturor documentelor referitoare la Transilvania aflate în depozitele Arhivelor Naționale din Ungaria.
În cursul acestui an au fost finalizate și volumele Covasna și Caraș-Severin, care, de asemenea, au fost prezentate la Oradea.
Tot în sala Traian Moșoiu, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, a organizat vernisarea expoziției „Aspecte din viața culturală a Oradiei (1750-1950)", care a avut loc după lansare. Cu această ocazie au fost expuse, în original, manuscrise muzicale și dramaturgice, afișe și documente privind activitatea teatrală din Oradea de-a lungul a două secole, păstrate în colecțiile și fondurile Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:08 Ora de vară a Europei de Est