Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Educației Globale a debutat sub semnul PĂCII la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus

Se impune să (re)învățăm să conviețuim pașnic!

Săptămâna Educației Globale a debutat sub semnul PĂCII la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus

Într-o lume dominată de violență de toate tipurile și de intoleranță, în care neînțelegerile și conflictele nesoluționate la timp iau forma luptei de stradă și armată, se impune să (re)învățăm să conviețuim pașnic, să (re)instaurăm PACEA, pentru a-i reda locul cuvenit în viețile noastre.

În cadrul Săptămânii Educației Globale, 2022, cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr.1 Hidișelu de Sus, director, profesor Moza Elena Daniela, au ales ca domeniu al activităților propuse PACEA. Astfel, pe parcursul unei  săptămâni, elevii vor fi învățați să identifice cauze ale conflictelor și să contribuie la soluționarea acestora, să încurajeze comportamentul de înțelegere, armonie, liniște și toleranță între colegi, prieteni de joacă, să se implice în acțiuni de propagandă în favoarea păcii, de condamnare a războiului, să recunoască imaginea/simbolistica PĂCII din textele Bibliei.
         Prima activitate propusă în cadrul acestei săptămâni a fost desfășurată având ca grup țintă elevii și preșcolarii de la structura Sîntelec, coordonați de profesor Călinescu Anca Haidi, profesor Cuc Florica, învățătoare Borza Ioana și educatoarea Galea Antonia.
Elevilor li s-au prezentat tema și obiectivele activității, iar apoi au colaborat la realizarea unui afiș ce a avut ca titlu sugestiv întrebarea,,Cine ești tu?". Pe afiș au fost reprezentați doi copii cu două atitudini întâlnite în viața de zi cu zi: cea pașnică și cea violentă. În jurul fiecărui desen, elevii au descoperit ceea ce îi caracterizează pe cei doi: iubire/răutate; bucurie/întristare; calm/nervos; prieten/dușman. Așteptarea acestui moment a fost ca elevii să poată caracteriza cele două tipuri de personaje și să-și dorească să se încadreze în atitudinile pozitive descrise împreună.
        Având în vedere faptul că în data de 13 noiembrie Biserica Ortodoxă sărbătorește Ziua Bibliei, momentul următor al activității a fost acela de a descoperi împreună din cartea sfântă îndemnuri la PACE făcute de Mântuitorul nostru Iisus Hristos:,,Pacea Mea las vouă!", ,,Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema". Astfel elevii au descoperit că pacea este o poruncă, un îndemn sau chiar un salut al primilor creștini. Din același material didactic, Sfântă Scriptură, s-a făcut asocierea simbolului păcii, a liniștii și a încetării perioadelor dificile, cu imaginea porumbelului alb. Astfel, încă din Vechiul Testament elevii au povestit pe baza cunoștințelor dobândite la ora de religie, despre porumbelul care i-a vestit lui Noe încetarea potopului și împăcarea cu Dumnezeu; în Noul Testament, Maica Domnului a dus la templu ca semn de mulțumire lui Dumnezeu o pereche de turturele; iar la botezul Domnului în apa Iordanului, Duhul Sfânt S-a arătat în chip de porumbel, semn al iubirii Treimice. Cei mai mici din grupul țintă, preșcolarii, au realizat lucrări plastice cu imaginea porumbelului alb ce poartă în cioc ramura de măslin. Lucrările au fost expuse în holul școlii.
Prof. Călinescu Anca Haidi
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Săptămâna Educației Globale a debutat sub semnul PĂCII  la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:55 Ora de vară a Europei de Est