Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Educaţie incluzivă pentru toţi elevii noştriˮ

Proiect Erasmus+ la Liceul Tehnologic „Unireaˮ Ştei

„Educaţie incluzivă pentru toţi elevii noştriˮ

Pentru Liceul Tehnologic ,,Unirea" Ştei, anul 2022 a fost un an propice dezvoltării profesionale a cadrelor didactice prin mobilităţi în scopul învăţării în cadrul programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 1, domeniul Educaţie şcolară.

Proiectul „Educaţie incluzivă pentru toţi elevii noştriˮ a fost finanţat de Comisia Europenă prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale - ANPCDEFP, număr de referinţă 2021-1-RO01-KA122-SCH-000019039.
      Bugetul proiectului este de 28500 euro şi se desfăşoară în perioada octombrie 2021 - noiembrie 2022. Proiectul s-a adresat unui număr de 13 profesori ai liceului şi a cuprins două mobilităţi transnaţionale: două grupuri de profesori au beneficiat de cursuri de formare în Turcia şi Spania. Prima mobilitate s-a desfăşurat la Istanbul University Cerrahpaşa din Istanbul, Turcia, la cursul Inclusive Education. Cea de-a doua mobilitate s-a desfăşurat în Barcelona, Spania, la cursul Boost your creativity and prevent early school leaving: steps for integration and intercultural education, furnizat de New Horizons Malta. Ambele cursuri au vizat îmbunătăţirea competenţelor profesorilor cu privire la accesul elevilor cu mai puţine oportunităţi la educaţie formală şi nonformală, abilitare şi includere în şcoală şi societate.
     Gruie Ioan Adrian, director: „În ultimii ani, liceul nostru a derulat proiecte finanţate de Uniunea Europeană prin Erasmus+, ca mijloc de îmbunătăţire a calităţii educaţiei pe care o oferim. Vedem în aceste proiecte o modalitate de inovare, de adaptare a procesului educaţional la realităţile contemporane şi în acelaşi timp un sprijin important în creşterea prestigiului liceului nostru la nivelul comunităţii locale. Rezultatele proiectelor Erasmus+ derulate deja în şcoala noastră s-au materializat, dincolo de formarea sau îmbunătăţirea unor competenţe pentru elevii care au participat la mobilităţi, în îmbunătăţirea rezultatelor şcolare ale acestora şi în eficientizarea actului educaţional la profesorii implicaţi în mobilităţiˮ.
      Activităţile de formare din cadrul acestui proiect au urmărit îmbunătățirea procesului de incluziune a elevilor şcolii ce provin din medii vulnerabile şi a celor cu cerinţe educative speciale. Profesorii participanţi la cursurile de formare au dobândit noi strategii, metode şi instrumente de predare şi evaluare diferenţiată, pe care le aplică în procesul instructiv - educativ; de asemenea şi-au îmbunătăţit competenţele de comunicare şi de limbă engleză, competenţele digitale, sociale şi civice, competenţele de sensibilizare şi exprimare culturală.
     Prin acest proiect, liceul a reuşit şi consolidarea şi extinderea reţelei de parteneri internaţionali cu opt noi instituţii de educaţie şi formare din state membre ale Uniunii Europene și țări terțe asociate programului Erasmus+, pentru o cooperare suplimentară în domeniul educaţiei şcolare, în scopul dezvoltării dimensiunii europene a școlii. Astfel, începând cu luna noiembrie, 2022, Liceul Tehnologic „Unireaˮ Ştei participă ca partener alături de Diethnes Panepistimio Ellados (International Hellenic University) din Grecia, Avrupa Yenilikçi Toplum Derneği din Turcia, Global Education Center B.V. din Olanda, în proiectul de cooperare Erasmus+ „Gamification is the Tool for new Learningˮ nr. 2022-1-CZ01-KA220-SCH-000086775, coordonator Gymnazium Havlickuv Brod din Cehia.
Diana Panda

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 08:18:53 Ora de vară a Europei de Est