Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lectura, dincolo de curriculum

Proiectul ,,Înțelegerea lumii prin lectură”

Lectura, dincolo de curriculum

Luni, 7 noiembrie 2022, s-a desfășurat la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", lansarea oficială a proiectului educativ județean cu participare națională ,,Înțelegerea lumii prin lectură".

La această primă activitate de deschidere, care a avut loc în Sala de festivități a colegiului, au fost prezenți elevii clasele a IX-a B și a X-a C și profesorii Ioan Cadar, Laura Ardelean și Ramona Tătar, dar și invitați ai instituțiilor partenere: prof. dr. Alin-Serafim Ștefănuț, director al CCD Bihor, doamna profesor Diana Popa, alături de câțiva elevi de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" și doamna profesor Elena Luca, împreună cu elevii unei clase de-a IX-a de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr".
Doamna profesor Monica Dumitraș, coordonatoarea acestui proiect, le-a vorbit invitaților prezenți despre importanța derulării unor activități extrașcolare care să reîmprietenească elevii cu lectura și despre nobila misiune a profesorului de limba și literatura română de a forma cititori consecvenți. Pe lângă textele literare, cele nonliterare, multimodale și de graniță relevă o multitudine de aspecte ale vieții, iar lectura ar trebui să devină o formă de înțelegere a lumii.
       A fost prezentată, apoi, echipa de proiect din cadrul școlii, alcătuită din: Ioan Cadar, Laura Ardelean, Patricia Bodea, Ramona Tătar și Daniela Sopota, dar și partenerii din mai multe instituții și școli din Bihor și din țară, care vor sprijini și derula activitățile propuse în calendarul proiectului.  Astfel, vor fi alături de Colegiul Național ,,Mihai Eminescu": Inspectoratul Școlar Judeţean Bihor, reprezentat de Horea-Florian Abrudan, inspector școlar general, Casa Corpului Didactic Bihor, prin directorul acestei instituții, Alin-Serafim Ștefănuț, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor, manager Ancuța-Florina Șchiop, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea, sub coordonarea doamnei profesor Diana Popa, Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" Oradea, prin Elena Luca, Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea, Mihaela Fildan, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" Oradea, Andreea Pădurean, Liceul Sanitar ,,Vasile Voiculescu" Oradea - Adina Cozma-Cărăbaș, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Alina-Loredana Șaitoș, Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea, Anamaria Dorina Ursan, Școala Gimnazială Sânnicolau Român - Patricia Demeter, Școala Gimnazială ,,Szent Istvan" Sâniob - Ioana Lupaș, Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă", Săveni, jud Botoșani, prin doamnele profesoare Felicia Năpîrcă, Mihaela Drăsleucă și, nu în ultimul rând, Colegiul Economic ,,Transilvania", Târgu Mureș, județul Mureș, coordonator Gabriela Voșloban.
        Din partea instituțiilor partenere, prof. dr. Alin-Serafim Ștefănuț a evidențiat dimensiunea formativă a lecturii și pericolul limitării la textele impuse de programele școlare. Le-a vorbit elevilor despre povestirea lui Gabriel Garcia Márquez, Un domn foarte bătrân cu niște aripi enorme, și despre studiul Scriitori uitați, apărut în România literară, încuranjându-i să profite de oportunitățile oferite de activitățile ce se vor derula în cadrul acestui proiect.
Apoi, doamna Monica Dumitraș a prezentat grupul-țintă al proiectului, sunt elevii din clasele V- XII din școlile partenere, estimându-se că la activitățile care se vor desfășura vor fi implicați aproximativ 600 de elevi din mediul rural și urban. Scopul acestui proiect urmărește: cultivarea interesului pentru lectură și a plăcerii de a citi, formarea unui tânăr cu o cultură comunicațională și literară de bază, capabil să înțeleagă lumea din jurul său, să comunice și să interacționeze cu semenii sau dezvoltarea unor parteneriate, în vederea unui veritabil schimb de experiență. Dintre obiective, doamna Dumitraș a amintit câteva: promovarea lecturii ca formă de cunoaștere, încurajarea exprimării libere a impresiilor şi sentimentelor generate de lectură, formarea unor valori culturale și morale prin lectură, cultivarea încrederii în propriile abilități de comunicare, reducerea absenteismului din mediul urban și rural, dar și creșterea motivației școlare, diminuarea analfabetismului funcțional și utilizarea unor metode didactice inovative.
S-a prezentat calendarul activităților, care oferă o gamă diversificată de teme, profesorii și elevii având libertate absolută în alegerea textelor pe care să le citească și despre care să discute: La drum cu o carte - noiembrie 2022; Identitate națională - decembrie 2022; Cunoașterea de sine - februarie 2023; Călătorie prin natură, anotimpuri și locuri - martie 2023; Concursul Călătorie în lumea cuvintelor - aprilie 2023; Donează o carte - mai 2023; Festivitatea de încheiere - iunie 2023.
Pentru finalul activității de lansare a proiectului, doamna profesor Dumitraș, elevii și ceilalți profesori prezenți au avut voie să utilizeze telefoanele mobile pentru a răspunde împreună la întrebarea: Ce înseamnă lectura pentru tine? A fost folosită aplicația Multimeter, răspunsurile tuturor formând o imagine complexă a beneficiilor lecturii. Ca ultim moment al activității, elevii din cele trei școli au făcut recomandări de lectură colegilor, scriind pe foi de flipchart denumirea unor cărți care le-au schimbat modul de a gândi și a de înțelege lumea.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Lectura, dincolo de curriculum.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:05 Ora de vară a Europei de Est