Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller” din Oradea are Carte de identitate”

,,Ziua școlii”, sărbătorită la 14 ani... de liceu

,,Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller” din Oradea are Carte de identitate”

,,Am împlinit 14 ani de liceu, de-acum, Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" din Oradea are Carte de identitate", ne spunea, ieri (10 noiembrie 2022), doamna profesor Ellenes-Jakabffy Emese, directorul liceului.

În mesajul adresat elevilor de pe scena din curtea școlii, în cuvinte puține, dar pline de emoție, doamna director a dorit să le facă cunoscut un scurt istoric al instituției, în cei 14 ani pe care i-a împlinit instituția ca liceu teoretic, iar Consiliul elevilor a completat mesajul cu o scenetă în care au fost prezentate (episoade von Schiller`s Leben) episoade din viața patronului spiritual, Friedrich Schiller - ,,poet și dramaturg german, clasic al poeziei germane", precum și două momente artistice (gimnastică ritmică, cu Tîrlea Georgiana din clasa a VI-a A și dans sportiv, cu Mihoc Sarah și Trip Ianisia din clasa a VI-a B), pe care le puteți viziona pe Facebook, la acest articol, inclusiv cuvântul doamnei director Ellenes-Jakabffy Emese.
Programul zilei (aniversare) a fost bogat și variat, cuprinzând acțiuni concrete, practice, atractive, fără teorie și sfaturi, doar de ,,amorul artei"...
Kuchenfest - Târgul de prăjituri (sau mai exact) Festivalul prăjiturilor
Târgul de prăjituri a fost organizat de clasa a VII-a A (în pauza de la ora 10). Tot în această pauză, a putut fi vizionată expoziția ,,Meine Heimatstadt - Orașul meu natal" (coordonată de doamna prof. Fazakas Judit). În pauza de la 12, doamna profesor Lazăr Oana ne-a invitat să vedem un alt gen de expoziție, expoziția virtuală ,,5x Deutschland-Fotoprojekt". Tot Consiliul elevilor (cu care doamna director se mândrește pentru acțiunile lor pertinente și îndrăgite de elevi) a marcat copacul plantat la înființarea liceului, Copacul lui Schiller, iar elevii clasei a V-a B, coordonați de doamna prof. Bulc Anca, vor rămâne în istoria liceului cu pomii fructiferi pe care i-au plantat.
Quiz Kahot - Cine știe mai multe despre liceul nostru?
Sub acest generic, elevi din clasa a VIII-a A (monitorizați de doamna prof. Pescaru Florina) s-au ,,duelat" în răspunsuri pe această temă, iar doamna prof. Kovács Hajnalka și doamna bibliotecar Fonai Aurelia Maria au pus la cale un concurs de creație literară pentru elevii de gimnaziu și liceu. Și tot doamna bibliotecar Fonai Aurelia, împreună cu doamna prof. Bulc Anca au pregătit o expoziție inedită cu elevii clasei a VI-a A - reproducerea coperții cărții preferate. În plus, doamna prof. Anca Bulc a mai lansat o provocare: o expoziție grafică (aniversară, ca să o numim așa), cuprinzând variante multiple ale portretul amfitrionului - Friedrich Schiller.
Activități artistice, concursuri sportive și club de lectură, dar și ceva dulce-dulce!
Toate clasele primare au sărbătorit ,,Ziua școlii", ne spunea interlocutorul nostru, doamna director Ellenes-Jakabffy Emese, desfășurând activități artistice, concursuri sportive și club de lectură (cls. pregătitoare B,  înv. Filimon Flavia, clasele I A și I B, prof. Szabo Alexandra și Vasi Krisztina, a clasa a III-a A, prof. Schiszer Katalin); alte clase au organizat un târg de prăjituri - Kuchenfest (cls. pregătitoare A, prof. Farcas Gelina, clasele a II-a A și a II-a B, prof. Nojea Simona și Eftimie Alexandra, clasele  a IV-a A și a IV-a B, prof. Halász Katalin și Banciu Anca).
Una peste alta, ieri, la Liceul German, elevii s-au simțit dezmierdați, măguliți, flatați, fiind apreciați și premiați, încât să nu uite că a fost ,,Ziua școlii"!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller” din Oradea are Carte de identitate”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:15 Ora de vară a Europei de Est