Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevi ca agenți ai schimbării în comunitate

De la proiectul Erasmus Școala ca motor al schimbării în comunitate... la

Elevi ca agenți ai schimbării în comunitate

Liceul „Don Orione", prin intermediul proiectului Erasmus+ Școala ca motor al schimbării în comunitate, a avut menirea în ultimii doi ani școlari să formeze o echipă de elevi ca agenți ai schimbării în comunitate (Agents of change for Oradea).

Pentru organizațiile nonguvernamentale de profil este ușor să derulezi activități în comunitate, pentru că aceasta le este menirea, obiectivul central. Pe când mobilizarea elevilor în a deveni membri activi în comunitate, prin intermediul statutului școlar fără a afecta procesul instructiv-educativ, este extrem de dificilă. Această mobilizare necesită mult efort, timp și energie, creativitate și o doză foarte mare de voință și motivație, în primul rând din partea cadrelor didactice, pentru ca apoi aceștia să îi inspire pe elev,  susține domnul director, prof. Alexandru Stoica.
            Liceul „Don Orione" celebrează această reușită, vineri, 11 noiembrie 2022, printr-un șir de acțiuni inedite în intervalul orar 10.30 - 13.00, derulate pe platoul din spatele Teatrului Regina Maria până la Filarmonica de Stat Oradea. Evenimentul debutează cu organizarea a trei ateliere de dezvoltare pentru elevii claselor a VIII-a. Workshop-urile vor fi susținute de către echipa agents of change, momente în care elevii devin formatori pentru colegii lor orionini sub coordonarea doamnelor profesoare Moga Teodora, Halász Lavinia și Oprean Flavia. Aceste ateliere reprezintă de fapt un traseu de inițiere a 50 de elevi orionini în skill-urile specifice unui agent al schimbării, cum ar fi: creativitatea, motivația, gândirea critică, spiritul de observație sau munca în echipă.
            Traseul de inițiere a elevilor în a deveni agenți ai schimbării în comunitate va continua cu o acțiune inedită în rândul elevilor și anume un TED talk în care chiar aceștia sunt protagoniștii. Așadar, traseul de inițiere se încheie pe frumoasa scenă a Filarmonicii de stat Oradea, unde, începând cu ora 12.00, echipa agents of change va INSPIRA peste 200 de elevi din școlile orădene partenere liceului nostru, spune psihologul școlar Ioana Drugaș (coordonator proiect).
            ~Inspire!~ sudents' TED talk este un eveniment care așază elevul în lumina reflectoarelor. Pe lângă discursurile pregătite de Lupșa Sofia, Marian Mihai și Baba Ștefan (toți trei elevi orionini), vor fi punctate rezultatele obținute în urma celor două misiuni derulate de echipa agents of change și anume: (1.) „Personalitatea locurilor care ne înconjoară", acțiune de igienizare, înfrumusețare și însuflețire a două spații publice (Piața Devei și Parcul 1 Decembrie), și (2). Campania „Reacții!" care a inclus un set de activități și ateliere de lucru cu menirea de a educa atitudinea adolescenților în situații de criză/stres major (cum ar fi: în caz de hărțuire stradală și bullying; când o persoană își pierde conștiința sau se îneacă, are fracturi, arsuri; dar și în caz de situații colective precum cutremurul sau fenomenul de panică în masă).
            Acestea sunt motivele de sărbătoare în familia orionină, celebrare la care sunt așteptați să participe aproximativ 300 de invitați și colaboratori.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:05 Ora de vară a Europei de Est