Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA a organizat, vineri și sâmbătă, la Arad,

Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”

Centrul de Cercetare în Drept SARA a organizat Conferința cu tema ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat", ediția a IV-a, în perioada 4-5 noiembrie 2022.

Activitatea este parte în cadrul proiectului cu același nume finanțat de Consiliul Județean Arad.
În deschiderea conferinței, Înaltpreasfinția Sa, Părintele Ioan Selegean, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, a primit Distincția de Excelență Investește în resursa umană, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea capitalului social uman, acordată de către Consiliul Județean Arad și Centrul de Cercetare în Drept SARA.
În prezenţa ierarhilor arădeni, a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinția Sa Părintele Ioan, mitropolit al Banatului a deschis lucrările conferinței și a adresat întrebări publicului care vor rămâne teme de reflecție pentru toți participanții la conferință, din țară sau străinătate, aflați în sală sau prezenți prin aplicația specifică a conferinței.
Plenul conferinței a fost format din: Înaltpreasfinția Părintele Ioan, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Arad, Cionca-Arghir Iustin - Marinel, prorectorul Universității „Aurel  Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. mat. ec. Stoica Codruța, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, președinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA, prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, fondator al conferinței (2019), director al proiectului de cercetare științifică și vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA.
Inaltpreasfinția Sa Parintele Ioan (Selegean), arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, a primit Distincția de Excelență Investește în resursa umană.
Președintele Consiliului Județean Arad, Cionca-Arghir Iustin - Marinel în cuvântul de deschidere a spus: ,,În ultimii ani, Biserica Ortodoxă a fost unul dintre partenerii principali ai Consiliului Județean Arad și ai societății civile arădene în derularea celor mai importante proiecte sociale. Am găsit înțelegere și deschidere față de proiectele de modernizare a sistemului de sănătate publică, de susținere cu hrană și adăpost a persoanelor defavorizate, de implicare în criza umană determinată de războiul din vecinătatea noastră. Proiectele societății civile, proiectele administrației, proiectele mediului de afaceri au fost îmbrățișate de biserică cu căldură și umanism și datorită acestei empatii extraordinare, Aradul de astăzi este un Arad mai bun, un cămin mai primitor și o mândrie pentru arădeni. Această colaborare între părțile contractului social arădean eu cred că este unică în România, prin amploarea ei, prin consistență și durabilitate".
Bucuria de a trăi
Prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, director al proiectului a moderat conferința, context în care a spus ,,Când vorbim de legea fundamentală, facem referire și la religie, la entități care realizează, implementează sau susțin proiecte dedicate comunității și semenilor, precum și la cele care furnizează educație.
Pentru a înțelege taina lumii, a începutului și a sfârșitului vieții, fără de care celelalte valori sociale nu ar fi cunoscute, nu ar fi înțelese interdependențele, și nu am descoperi cu adevărat misiunea pentru care am venit pe pământ, este esențial să avem parte de oameni care își pun, clipă de clipă, trăirea în slujba fiecăruia dintre noi.
Sunt onorată, cu sfială privesc spre prezidiu, și cu deosebit respect, Inaltpreasfinția Voastră, Părinte Ioan Selegean, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit prilejul de a fi  împreună în această zi, în care la nivel internațional se sărbătorește bunul-simț care nu poate fi desprins de educația primită în familie, de educația religioasă care determină materializarea măsurii în viață și a echilibrului, fiind pusă, încă înainte de a apărea o nouă viață pământeană,  fundamentul viitoarei resurse umane. 
Contribuția pe care v-ați adus-o la dezvoltarea comunităților în care ați lăsat urme care dăinuiesc, și în prezent, și care au transformat viețile locuitorilor meleagurilor pe care le-ați parcurs de-a lungul anilor, remarcabilă activitate științifică și profesională, fiind și fondator a mai multor reviste de specialitate, sunt doar câteva cuvinte pe care le rostesc, prin care nu pot transmite profilul Înaltpreasfinției Voastre, care prin echilibru, armonie și cu multă omenie ați reușit să construiți de fiecare dată, relații bazate pe încredere și bună comunicare instituțională sau/și interinstituțională.
Cu modestie, foarte bună înțelegere a naturii umane și cu vorba blândă, mereu surâzând, dăruiți oamenilor care au privilegiul să vă întâlnească, bucuria de a trăi".
Doi bihoreni, în slujba semenilor
Centrul de Cercetare în Drept SARA prin președintele acestuia, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, a afirmat: „Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Ioan (Selejan), arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, vă felicit pentru distincția primită, suntem onorați că ați acceptat să fiți împreună cu noi în acest proiect de cercetare științifică, dedicat comunității locale arădene și comunităților universitare din țară și străinătate, că ne-ați generat bucurie, binecuvântându-ne, și că ne fundamentați speranța că veți rămâne alături de noi și în viitor.
Personal sunt deosebit de recunoscător că bunul Dumnezeu prin pașii profesionali au făcut posibil ca doi bihoreni să se cunoască pe meleaguri bănățene și să rămână apropiați în comunicare.
Totodată, vreau să evidențiez acum colaborarea excepțională pe care am avut-o cu Înaltpreasfinția Voastră, în momente operative complicate în contextul fenomenului migraționist manifestat la frontiera de vest a țării noastre.
 Mulțumesc pentru inspirație, pentru conlucrare și nu în ultimul rând pentru binecuvântarea dăruită în viața personală"!
Mesaj a mai transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă, iar din partea Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, prin intermediul aplicației utilizate în desfășurarea conferinței, a fost prezentă și doamna rector, dr. Ramona Lile (aflată într-o misiune în străinătate).
La debutul lucrărilor, directorul de proiect, prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana, cadru didactic al Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA, a prezentat obiectivele asumate prin proiect, a evidențiat modul în care a sistematizat programul conferinței în 16 paneluri, fiecare având subsumate teme de actualitate cu abordarea interdisciplinară, afirmând că pentru ,,...a trăi sentimentul de liniște cât mai des posibil, a valoriza resursa umană implicată în activități educative, indiferent de instituția în care activăm și a ne prezenta în fața semenilor ,,însetați" de a primi informații noi, din alt domeniu decât cel în care ne-am specializat, este un prim pas spre a deveni un construct mai bun, care va face posibil să identificăm nevoi, să ne implicăm împreună cu studenții noștri în proiecte sociale și să trăim conectați la micro-grupurile sociale din care facem parte".
Președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, general de brigadă (r), dr. Iancu Nicolaie, a evidențiat numărul de participanți din țară și străinătate, făcând o sinteză a programului din care reiese că sunt: 130 de autori care semnează cele 110 lucrări structurate în 16 paneluri, cu afilieri la 59 de facultăți, școli doctorale, asociații profesionale, asociații și organizații, din cinci state (România, Ungaria, Italia, Israel și Republica Moldova), mulțumind tuturor pentru contribuția adusă la conferință, constatând că numărul cercetătorilor este în creștere de la an la an.
A doua zi de conferință
Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, prof. univ. dr. mat. ec. Stoica Codruța Simona, a deschis a doua zi de conferință, în sala 13 din UAV, pe parcursul căreia au fost susținute comunicările din 14 paneluri. Lucrări invitate special au fost cele din panelul VII, intitulat: ,,Generații de juriști pentru umanitate":
- Cuvinte despre ... OAMENI ALEȘI. In memoriam I.T. ȘTEFĂNESCU", invitat prof. univ. dr. Ioan Chelaru, președinte al Academiei de Științe Juridice din România/președinte al Uniunii Juriștilor din România
- „George ANTONIU, personalitate marcantă a științelor penale românești", invitat prof. univ. dr. av. Constantin Duvac, vicepreședinte al Secției Penale, Academia de Științe Juridice din România și președinte al Asociației Române de Științe penale.
Parteneri ai conferinței la această ediție, alături de Centrul de Cercetare în Drept SARA și Centrul Cultural Județean Arad, au fost: Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea din Oradea, Universitatea ,,Agora" din Oradea, Uniunea Juriștilor din România, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Asociaţia Criminaliştilor din România, Asociaţia Română de Științe Penale, Institutul pentru Studii de Politică Cibernetică din Israel, Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere (Oradea), Asociația Colegiului Consilierilor Juridici Bihor, membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România, AGERPRES.
Noi parteneriate încheiate
Doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu a vorbit și despre noi acorduri de colaborare încheiate între Centrul de Cercetare în Drept SARA și Institutul privat pentru Studii de Politică Cibernetică, Israel, în baza cărora, la inițiativa prof. dr. Pavel TAL, fondator și director al acestui institut, fiind încadrat şi șef al Studiilor de Securitate Cibernetică în Școala de Sisteme Informaționale de la Colegiul Academic din Tel Aviv Yaffo, Israel, se vor pune bazele unei echipe de cercetare focusată pe educația cibernetică. Așa cum a afirmat doamna Iancu, în intervenția din plenul conferinței ,,...când ar fi mai potrivit să prezentăm această inițiativă decât acum, în prima săptămână din noiembrie, când sărbătorim Ziua internațională împotriva violenței și a agresiunii în școală, inclusiv a hărțuirii cibernetice, fapt ce reiese din Declarația statelor membre UNESCO care au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie ca fiind Ziua internațională împotriva violenței și a agresiunii în școală, inclusiv a hărțuirii cibernetice .
Un parteneriat încheiat recent este și cel cu Asociația ,,Colegiul Consilierilor Juridici Bihor", membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România, prin doamna decan Ioana Gabriela Sasu Sbârciog, prezentă la lucrările conferinței de la Arad. Parteneriatul va fi centrat pe comunicare, conlucrare, și realizare de proiecte interdisciplinare în vederea dezvoltării profesiei juridice.
Programul integral poate fi văzut aici: https://www.ccdsara.ro/conference-pshsc-2022/
Studiile se vor publica în revista conferinței International Journal of Legal and Social Order, indexată în mai multe baze de date internaționale https://ijlso.ccdsara.ro/index.php/international-journal-of-legal-a
Conferința s-a desfășurat în mod mixt fără taxă de participare sau publicare.
Alte articole pe tema:
https://doxologia.ro/arad-ips-parinte-ioan-mitropolitul-banatului-primit-distinctia-de-excelenta-investeste-resursa-umana
https://www.arq.ro/distinctie-de-excelenta-pentru-ips-ioan-selegean-arhiepiscop-al-timisoarei-si-mitropolit-al-banatului/49605
http://www.ziuadevest.ro/ips-ioan-premiat-de-consiliul-judetean-arad-cu-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
https://basilica.ro/mitropolitul-banatului-a-primit-la-arad-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
https://www.doxologiainfonews.com/2022/11/mitropolitul-banatului-a-primit-la-arad-distinctia-de-excelenta-investeste-in-resursa-umana/
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cea de-a patra ediție a Conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:14:10 Ora standard a Europei de Est