Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Astăzi, duminică (6 noiembrie 2022), am sărbătorit Ziua Femeii din mediul rural

La Sala de sport a Liceului Tehnologic ,,Felix" din Sânmartin,

Astăzi, duminică (6 noiembrie 2022), am sărbătorit Ziua Femeii din mediul rural

Am răspuns, astăzi, invitației lansate de doamna profesor Ramona Bocșan, directorul Liceului Tehnologic ,,Felix" din Sânmartin, de a participa la sărbătorirea Zilei Femeii din mediul rural, manifestare găzduită de Sala de sport a liceului.

Organizatorii evenimentului, Asociația Cetățeni Activi la Puterea a Treia, Primăria comunei Sânmartin, Parohia Ortodoxă Sânmartin 1 și Liceul Tehnologic ,,Felix" din Sânmartin, au structurat manifestările astfel: de dimineață, la Biserica Ortodoxă Sânmartin 1, începând cu Sfânta Liturghie, iar după-amiază, de la ora 14.00, la Sala de sport a liceului. La fel de mulți și ,,grei", precum organizatorii, au fost și invitații: doamna senator Arina Moș, domnul subprefect Emilian Pavel, doamna prof. Antonia Nica, viceprimar al Oradiei, cercetător, prof. dr. Vasile Todinca, de la Muzeul Țării Crișurilor, doamna prof. Elena Chivari, doamna Viorica Cherteș, președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei. Piesele forte ale organizatorilor, alături de domnul primar Cristian Laza și părinții parohi, au fost doamna ing. Miorița Săteanu, doamna director, prof. Ramona Bocșan și colegii de la liceu, între care prof. Pantea Loredana, ocupă un loc central, cu concursul elevilor-artiști și al părinților acestora. La invitația doamnei director, prof. Ramona Bocșan, moderator al evenimentului, în deschidere, reprezentanții parohiei au rostit o rugăciune, iar doamna director a prezentat scopul și obiectivele, însemnătatea Zilei Femeii din mediu rural, locul și rolul femeii în societate. ,,Stimați domni, de față prezenți, să știți că rolul nostru, al femeilor, alături de dumneavoastră, nu este de competiție, ci de complementaritate, a subliniat directorul liceului. Din cei 121 de angajați ai liceului, 109 sunt reprezentante ale sexului frumos, iar evenimentul de duminică a fost organizat în proporție de 90 la sută de femei, a mai precizat doamna director, care a felicitat-o pe doamna inginer Miorița Săteanu, socotind-o ,,un catalizator de energii și un model pentru toți, un bun organizator, cu o viziune fermă și de ansamblu a tot ceea ce doriți să faceți; sunteți dovada vie a ceea ce spune o vorbă din popor că esențele tari se țin în sticluțe mici".
Domnul primar Cristian Laza s-a arătat încântat de modul cum a fost organizat evenimentul, mulțumind tuturor celor implicați și prezenți, deopotrivă, organizatori și distinși invitați. Apropo de Ziua Femeii, domnul primar a exemplificat și felicitat femeile din comună aflate în funcții de conducere, care fac cinste instituțiilor pe care le conduc. ,,La mulți ani, doamnelor, și vă mulțumim că existați în viața noastră", a conchis domnul primar Cristian Laza!
,,Vreau, împreună, să facem proiecte frumoase pentru copiii noștri"!
,,Cea mai bună politică, din punctul meu de vedere, este politica făcută pentru oameni, pentru comunitățile din care provenim, e de părere doamna senator Arina Moș. Eu reprezint Bihorul meu drag, îi reprezint pe oamenii care m-au votat și vreau, împreună, să facem proiecte frumoase pentru copiii noștri. Astăzi, cea mai mare bătălie pe care o dă o mamă cu ea însăși este dorința de a-și ține copiii acasă. Eu sunt mamă, și mi-am propus să intru în politica mare, pentru a dezvolta proiecte prin care să-mi țin unicul fiu acasă. Este o încercare foarte grea, dar este o motivație pentru mine fantastică, și de aceea am ales să merg în Senatul României", a mărturisit doamna senator Arina Moș.
O obligație a femeilor din mediul rural este să ducă mai departe tradițiile pe care le-au primit, la rândul lor, de la strămoși, iar organizarea unei astfel de sărbători ar fi binevenită în fiecare comună, a apreciat, în cuvântul său, doamna profesor Elena Chivari.
Motivația acestei întâlniri este pentru faptul că femeia din mediul rural se implică în foarte multe activități și merită să fie cunoscută și recunoscută activitatea acesteia, a ținut să evidențieze doamna ing. Miorița Săteanu. Mai aflăm apoi că Ziua Femeii din mediul rural a fost probată de ONU.
Doamna viceprimar Antonia Nica a fost categorică: ,,Lumea fără femeie nu ar merge mai departe. A distinge între o femeie ce trăiește la oraș și la sat e nedrept și discriminatoriu. Suntem femei și punct. Suntem creația lui Dumnezeu și avem rostul nostru sub soare pe care se cuvine a-l îndeplini oriunde am fost așezate"!
În trei minute, dl prof. dr. Vasile Todincă, cercetător la Muzeul Țării Crișurilor, a spus ce a avut de spus, plus două descântece. Doamna președinte Viorica Cherteș a întărit afirmațiile altora potrivit cărora ,,Țăranca română este sarea pământului", iar noi am spus că este acea stea care nu a apus niciodată și de care trebuie să avem grijă să nu apună niciodată"!
,,O femeie de la țară nu-și ascunde vârsta"
Avocatul și scriitorul Pașcu Balaci ne-a împărtășit o poveste auzită de la mama sa pe care a și publicat-o într-un volum de reportaje. Se spune că o femeie de la țară nu-și ascunde vârsta, pentru că felul în care se îmbracă îi divulgă vârsta, cele patru culori esențiale, alb, roșu, albastru și negru, corespund celor patru etape importante din viața unei femei. Epigramistul Ioan Bărnuțiu ne-a reținut atenția cu un catren și o poezie - ,,Început și viitor". Ultimul vorbitor a fost de această dată subprefectul Emilian Pavel, care intuiește că ,,Tradițiile și obiceiurile noastre au un viitor. Educația ne poate asigura un viitor lângă copiii noștri. Munca unui politician nu se încheie niciodată, susține subprefectul. În fiecare zi, în fiecare moment din viața lui, el trebuie să  contribuie la bunăstarea și îmbunătățirea condițiilor pentru cetățeni"!
Programul artistic
În partea a doua, am urmărit un program artistic deschis de corul de bărbați ,,General Traian Moșoiu" și continuat de un grup de elevi talentați: grupul de chitariști ,,Floare de lotus", coordonat de prof. Pantea Loredana, soliștii vocali: Pantea Cristina, Jarca Iulia, Patca Daria și Popa Alessia, Marta Clara, fosta elevă a liceului, actualmente artistă a Liceului de Arte, surorile Lorena și Denisa Ghib, doamna profesor Maria Matei, fiind cireașa de pe tort.
Șezătoarea a pus punctul pe I și punctul final al Zilei Femeii din mediul rural, admirabil organizată și prezentată lumii de către cadrele didactice (Apachiței Marinela Gabriela, Bala Emilia, Bala Mirela Ramona, Ban Laura Geanina Maria, Chirodea Larisa Teodora, Cionca Alina Ioana, Lascu Georgiana Florica, Pașca Laura, Plev Florentina Ana, Popa Adriana Teodora, Șulea Andrada Nicoleta, Gherghel Daniela), sub coordonarea doamnei profesor Domnica Pantea, mintea şi sufletul momentului, cotat la superlativ,  cu tot ce s-a putut aduna în expoziții originale, la microfon, la scenă deschisă în cadrul Sezătorii și imortalizate de noi în 105 poze și patru prezentări video (pe Facebook).
Admirabili elevi, minunați dascăli, teribili părinți și încântători invitați și organizatori. Cu toții au contribuit la situarea evenimentului pe podiumul de suflet al tuturor participanților.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (105 poze) în Galeria foto: Astăzi, duminică (6 noiembrie 2022), am sărbătorit Ziua Femeii din mediul rural.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:28:37 Ora standard a Europei de Est