Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Performanțele sportive ale elevilor să fie recunoscute și premiate corect de către Ministerul Educației

Senatorul PNL Adrian Hatos face demersuri pentru ca

Performanțele sportive ale elevilor să fie recunoscute și premiate corect de către Ministerul Educației

În continuarea acțiunilor de îmbunătățire a politicilor de susținere a elevilor cu performanțe deosebite, senatorul PNL Adrian Hatos a adresat o interpelare ministrului Educației, Ligia Deca, care vizează concursurile sportive recunoscute și premiate de către Ministerul Educației. La ora actuală, lista competițiilor sportive școlare recunoscute de către Minister este una restrânsă, nefiind incluse campionatele naționale și internaționale de calibru, iar categoriile de vârstă nu sunt respectate în acord cu exigențele stabilite de federațiile sportive de resort.

Un exemplu elocvent care demonstrează această discriminare i-a fost semnalat senatorului Hatos în circumscripție. În anul 2022, la campionatele școlare de judo, lupte greco-romane sau libere au putut participa doar elevii născuți în anii 2005, 2006, 2007, adică cei care au împlinit 17, 16 și 15 ani. Această restricție intră în contradicție cu practica de la campionatele naționale sportive organizate de federațiile sportive. Federația Română de Lupte, de exemplu, respectă criteriul vârstei, astfel elevii pot participa la Campionatul național U11 (under 11 ani), U13 (under 13 ani), U15 (under 15 ani), U17 (under 17 ani), U23. Criteriul vârstă este respectat de către toate competițiile sportive naționale, indiferent de sport.
Pe lângă semnalarea acestei anomalii, în solicitarea adresată, Adrian Hatos punctează, în primul rând, nevoia ca Ministrul Educației să întreprindă acțiuni concrete pentru a face mai corecte criteriile de acordare a burselor de performanță pentru elevii sportivi cu rezultate deosebite. Este greu de înțeles, în această ordine de idei, faptul că elevii premianți ai campionatelor școlare beneficiază de burse de performanță, în timp ce elevii care câștigă campionate naționale de juniori și copii nu beneficiază de aceste forme de recompensare și de stimulare.
Senatorul va urmări îndeaproape, prin instrumentele de control parlamentar, modul în care Ministerul Educației va soluționa această solicitare.
Senatorul PNL Adrian Hatos este membru în Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială, respectiv în Comisia pentru tineret şi sport ale Senatului României.
Până în prezent, parlamentarul a avut 43 de iniţiative legislative, din care 14 au fost promulgate legi.
Biroul parlamentar al senatorului Adrian Hatos

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:23 Ora de vară a Europei de Est