Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O întâlnire cu Sara Turetta, fondatoare și președintă a Asociației româno-italiene Save the Dogs and Other Animals

Astăzi, 3 nov., Editura Humanitas le propune iubitorilor de animale din Oradea

O întâlnire cu Sara Turetta, fondatoare și președintă a Asociației româno-italiene Save the Dogs and Other Animals

Cartea sa, „Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience", a fost publicată recent în colecția Memorii/Jurnale, în traducerea Lilianei Nechita.

Ne găsim în fața unei povești personale revelatoare, care transmite tot efortul de a porni de la zero un ONG și programe pentru sterilizarea și adopția câinilor abandonați, într-un moment în care în marile orașe din România strângerea de pe străzi și eutanasierea erau norma. Vom primi, citind acest volum, și inspirația de a ajunge la soluții mai bune și mai umane pentru animalele pe care le avem în grijă, fie că este vorba de câini, pisici, cai sau măgari, cum sunt cei găzduiți în Centrul de excelență „Urme de bucurie", înființat la Cernavodă.
Lansarea cărții va avea loc joi,3 noiembrie, de la ora 18.30, în Librăria Humanitas Oradea (Bulevardul Republicii, nr. 11). Participă, alături de autoare, Raluca Lazarovici Vereș (voluntar, Fundația pentru protecția câinilor comunitari - SOS Dogs și director editorial al Editurii Ratio et Revelatio) și Lucian Cremeneanu. „Dacă mă gândesc la acești douăzeci de ani petrecuți în România, îmi vin în minte cele 41.000 de animale sterilizate și suferința pe care am evitat o, iar imaginea celor peste 8.000 de câini adoptați în casele din Europa mă liniștește. Dar Save the Dogs a schimbat și viața celor care lucrează pentru asociație; a cetățenilor europeni care au primit un câine de la noi, vindecându se uneori de vreo boală sau de depresie; a sutelor de copii care vizitează centrul Urme de bucurie - în fiecare an le arătăm că animalele sunt tovarăși de drum, cu o mulțime de calități. A schimbat și viața multor români, care consideră oaza noastră un adevărat miracol. Lor aș vrea să le spun că luptele pentru o Românie mai dreaptă și mai echilibrată sunt și ale mele; chiar dacă văd lucrurile prin prisma drepturilor animalelor și a muncii la Save the Dogs, inima mea bate la unison cu inimile românilor care luptă să construiască o țară mai bună.
Sper ca bătăile inimii mele să ajungă până la voi, dragi cititori".
 Sara Turetta
Încă în 2013, Sara Turetta a prefațat pentru Editura orădeană Ratio et Revelatio volumul Oameni și animale. O perspectivă teologică și edică, a renumitului teolog italian Enzo Bianchi, lucrare scrisă împreună cu Anne-Laetitia Michon și Pietro Chiaranz, în traducerea din italiană a Ralucăi Lazarovici Vereș, postfațată de clasicistul-teolog și filozof Otniel Vereș.
În prefața volumului, Sara Turetta scrie: „Enzo Bianchi ne prezintă animalele ca tovarăși de drum și nu ca obiecte de exploatat; în calitate de creaturi care, ca noi, oamenii, vin pe pământ, și tot ca noi, acolo se vor întoarce, existența este și pentru ele o vale a plângerii. [...] Fiecare animal are ceva frumos și extraordinar să ne învețe, dar ochii umani au un văl care îi împiedică să vadă. [...] În acești 12 ani de aventură românească am simțit tot mai mult prezența unui sprijin supraomenesc fără de care nu aș fi ajuns niciodată aici. Am convingerea că sunt un mic instrument în mâinile lui Dumnezeu, care, prin lucrarea mea și a colaboratorilor mei, înceacă să restaureze într-un colț de lume valorile de respect, compasiune și protecție pe care le-a stabilit la începuturi".
„Această carte este o premieră în peisajul editorial românesc, pentru care editura merită felicitată. Sara este, ca de obicei, în avangardă și are curajul să readucă sub reflectoarele societății civile și ale politicienilor, edililor și administrațiilor orașelor ceea ce pare de nerezolvat printr-o soluție decentă și fermă, în același timp, morală și în conformitate cu normele europene și ale lumii creștine, pentru cei care sunt ființele cele mai apropiate de om - câinii. Parcurgând paginile acestei cărți nu poți să nu vezi ce vede Sara, să nu percepi și să pricepi ce soluții concrete propune după zeci de ani în care și-a dovedit abilitățile în domeniu, pentru care a primit premii și recunoașteri internaționale. Oradea a fost și nu mai este, din păcate, de ceva vreme un exemplu de bune practici. Grație Fundației SOS Dogs, Oradea a fost cândva fruntea, oraș-lider, o oază de bunăstare. De ani buni încoace, însă, a involuat, a ajuns din nou la același (sub)nivel ca oricare alt loc al groazei și al sacrificiului inutil, iar tot ce s-a făcut înainte a fost zădărnicit de deciziile neinspirate ale administrațiilor. Dacă nu e cine știe ce să te naști câine într-o ogradă din România, nici la Oradea sau Bihor nu e mare lucru"!
Raluca Lazarovici Vereș

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:14 Ora standard a Europei de Est