Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Milioane de profesori și studenți din 149 de țări sărbătoresc Ziua Acțiunii Climatice

Astăzi, 3 noiembrie,

Milioane de profesori și studenți din 149 de țări sărbătoresc Ziua Acțiunii Climatice

Azi, 3 noiembrie 2022, 3,4 milioane de profesori și studenți din 149 de țări sărbătoresc Ziua Acțiunii Climatice, evenimentul culminant al Proiectului de Acțiune Climatică, un program al Take Action Global (TAG), o organizație lider de educație pentru acțiunea climatică.

Cel de-al șaselea an al Proiectului Climate Action a fost susținut de partenerii LEGO, Organizația Ziua Pământului, Fondul Mondial pentru Natură și Programul ONU pentru Mediu. Site: https://www.climate-action.info.
Elevii Liceului Teh. ,,Constantin Brâncuși" și ai Liceului Internațional ,,Agora" se alătură colegilor din toată lumea pentru a sărbători Ziua Acțiunii Climatice. Pe parcursul derulării celei de-a șasea ediții, elevii celor două școli au răspuns provocărilor din fiecare săptămână, astfel am aflat care sunt cauzele schimbărilor climatice, ce soluții ar fi pentru a minimiza efectele acestora, au participat la acțiuni de ecologizare ori au plantat copaci. De asemenea, au folosit aplicația Earth Project pentru a-și monitoriza amprenta de carbon asupra mediului. La lecțiile de la clasă au aflat despre capabilitățile proiectului  Copernicus al Agenției Spațiale Europene care monitorizează sănătatea Pământului folosind cei șase sateliți Sentinel sau despre teoria Gaia care spune că Pământul este viu și așa ar trebui să-l păstrăm. Grija pentru planeta nostră elevii au manifestat-o și prin intermediul unor desene, prezentări diverse, idei pentru a păstra planeta curată sau pentru reciclarea deșeurilor.
„Ceva se întâmplă atunci când oameni din locații diferite și experiențe de viață diferite se unesc pentru a crea schimbare", a spus co-fondatorul TAG, dr. Jennifer Williams, ,,Când studenții se alătură acțiunilor locale și globale și devin uniți într-un efort de a-și asuma o problemă la fel de mare precum criza climatică, ei încep să înțeleagă cum în această lume ne potrivim cu toții".
Programul de șase săptămâni, care a crescut în dimensiune și amploare în fiecare an, reunește mii de școli din întreaga lume pentru a examina schimbările climatice și alfabetizarea în materie de mediu. Elevii progresează prin activități săptămânale care explorează cauzele, efectele și soluțiile. Sălile de clasă se angajează în schimburi virtuale de la clasă la clasă în care lucrează cu studenți din alte țări, deoarece iau în considerare implicațiile atât locale, cât și globale. În ultima săptămână, profesorii și studenții se vor alătura partenerilor de proiect.   Ziua acțiunii climatice va fi o sărbătoare online globală, în timp ce își împărtășesc învățarea, acțiunile și chiar invențiile cu lideri mondiali, oameni de știință și cercetători de top în domeniul climei și tineri activiști internaționali. Școlile și sălile de clasă primesc recunoaștere pentru eforturile lor cu un certificat.
Proiectul este gratuit și deschis tuturor sălilor de clasă PreK-12, iar planurile de curriculum și lecții sunt disponibile în 16 limbi. Noua aplicație Earth Project îi ajută pe studenți să-și urmărească eforturile, arătând cantitățile de carbon evitate care reflectă efectele educației climatice.
„Educația pentru acțiunea climatică are un rol important în abordarea schimbărilor climatice la scară globală. Îi informează pe elevi, elimină anxietatea climatică și aduce abilități importante într-o clasă, inclusiv empatie, creativitate și rezolvare de probleme", a spus Koen Timmers, co-fondatorul TAG.
,,La îndemnul doamnei profesoare de geografie, am participat la o acțiune de plantare de copaci în comuna unde locuiesc. Am plantat câteva zeci de puieți de nuc, dar am uitat să fac o fotografie după ce am terminat . Eram oboist, dar fericit în același timp si... am uitat", Sebastian S., elev, clasa 9 LTCB .
Despre Take Action Global
Take Action Global (TAG) este o organizație nonprofit de vârf dedicată educației privind acțiunea climatică pentru educatori și studenți K-12. În ultimii șase ani, TAG a deservit peste 3,4 milioane de studenți și educatori din 149 de țări prin Proiectul Climate Action și Climate Action Day. TAG a stabilit parteneriate cu experți internaționali și lideri mondiali, inclusiv ONU, WWF, NASA, LEGO, Cartoon Network și Institutul Jane Goodall și 20 de ministere ale educației. TAG este coautor al petiției de alfabetizare climatică de Ziua Pământului 2022 cu Organizația pentru Ziua Pământului și Fridays for the Future. https://www.takeactionglobal.org/
Vedeti activitățile brâncușienilor și ale agoriștilor în prezentarea de mai jos
https://padlet.com/mnistorbh/rpltcko2y6yxcdsm
,,Să participe la acțiuni care diminuează impactul schimbărilor climatice asupra mediului alături de colegi din toată lumea, să afle că aceste probleme (secetele, incendiile, inundațiile, etc ) sunt probleme cu care se confruntă comunități din întreaga lume i-au motivat pe elevii orădeni să fie din nou parte a acestui proiect global . Iar eu am fost mândră să le fiu îndrumător". 
Monica Nistor,
profesor Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși"/
Liceul Internațional ,,Agora" Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:23:00 Ora de vară a Europei de Est