Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea - locul al II-lea la Conferința de Turism Cultural European

Ceremonia de decernare a premiilor E.C.T.N.

Oradea - locul al II-lea la Conferința de Turism Cultural European

Ceremonia de decernare a premiilor E.C.T.N. (European Cultural Tourism Network AISBL) a avut loc anul acesta la Krk, Croația, în 20 octombrie.

Cea de-a 15-a Conferință de Turism Cultural European a avut ca tematică „Relansarea turismului european prin patrimoniu cultural și digitalizare" și a poziționat Oradea pe locul al II-lea la categoria „Digitalizarea în turismul cultural sustenabil, către destinații inteligente".
Decernarea premiilor se realizează încă din 2014 de către E.C.T.N. în jurul unor teme anuale, în beneficiul destinațiilor, comunităților, asociațiilor, întreprinderilor, cetățenilor și vizitatorilor. Turismul cultural este sectorul cu cea mai rapidă creștere a turismului european și contribuie atât la sustenabilitatea și competitivitatea turismului din Uniunea Europeană, precum și la viitorul durabil al patrimoniului cultural, al siturilor de patrimoniu și al comunităților locale. 
Ediția din 2022 a avut cinci categorii la care destinațiile puteau aplica prezentarea proiectelor realizate în ultimii trei ani de activitate: cooperare între muzee și situri de patrimoniu cultural; patrimoniul medieval și arheologic; digitalizarea în turismul cultural sustenabil, către destinații inteligente; produse turistice tematice transnaționale și promovarea patrimoniului european pentru tinerii vizitatori și călători.
Juriul premiilor a fost format din experți din mai multe țări europene, numiți de E.C.T.N., Europa Nostra, Comisia Europeană de Turism, NECSTouR (Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism), Asociația Europeană a Arheologilor (EAA), Interpret Europe - European Association for Heritage Interpretation.
La categoria „Digitalizarea în turismul cultural sustenabil, către destinații inteligente" locul I a fost acordat destinației Bornholm, o insulă din Marea Baltică în largul coastei de Sud a Suediei, locul al II-lea a revenit Oradiei, iar pe locul al III-lea s-a aflat destinația Ljubljana, Slovenia și Ciprul.
Aceste premii sporesc vizibilitatea orașului ca destinație turistică, creează o platformă pentru schimbul de experiență și promovează crearea de rețele între destinații. Suntem bucuroși că proiectul „Oradea cu drag", campania de gratuități care a luat naștere în perioada pandemiei în 2020 și realizată 100% digital, contribuie la protecția și promovarea patrimoniului cultural, la extinderea perioadei de ședere pentru turiști, precum și la creșterea conștientizării culturii și patrimoniului în rândul vizitatorilor și comunității", afirmă directorul general Visit Oradea, Alexandru Chira.
 Alături de Oradea au mai fost nominalizate destinații turistice ca: Bellezza, Italia; Regiunea Smiltene, Letonia; Mělnicko-Kokořínsko, Republica Cehă sau Regiunea Kvarner, Croația.
Mai multe detalii despre proiectele finaliste: https://www.culturaltourism-network.eu/results-2022.html

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:17 Ora de vară a Europei de Est