Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Final de proiect, la Liceul de Artă din Oradea

Poussan - aprilie 2009

Final de proiect, la Liceul de Artă din Oradea

Am ajuns la sfârșitul proiectului M.E.D.I.A., derulat în școala noastră, Liceul de Artă din Oradea. Ultima reuniune de proiect a avut loc la Poussan, în Franța, la începutul lunii aprilie.

 Din partea liceului, au participat cinci profesori (Anca  Maghiar, Adrian Bordeianu, Salomeea Velea, Stela Micula și Ligia Cristea). Cei zece elevi au fost selectați din diferite clase: Gabriela Bugle (din clasa a V-a A), Elena Zorila (a VI-a B), Luca Roșca (a VII-a A), Mihaela Popa, Delia Marian,  Rareș Pașc – Șerban și Ștefan Zorila (toți patru din a IX-a A), Brigitta Csordas (a X-a A), Flavia Daroczi (a XI-a B) și Jean Piloiu (a XII-a A).
 Am hotărât ca ultima activitate, la care participau și elevi, să se desfășoare sub forma unui concurs de emisiuni (un fel de platou televizat), pentru a se putea înscrie în tematica proiectului.
 Fiecare școală și-a conceput într-un mod original emisiunea. Noi, profitând de faptul că suntem o școală cu profil artistic, am conceput o emisiune muzicală.
 Astfel, în timp ce Delia Marian și Flavia Daroczi prezentau liceul prin știrile redactate de elevi, în limba franceză (și mulțumim astfel, prezenței din umbră pe tot parcursul proiectului, a doamnei profesoare de limba franceză Lucia Vereș), pe fundal, erau proiectate creațiile plastice ale elevilor noștri (într-un montaj foto-video, realizat de Rareș Pașc - Șerban). Am ales împreună cu doamnele directoare, prof. Doina Marcu și prof. Irina Iurea, câteva momente muzicale (era cam greu, pentru că liceul nostru se mândrește cu foarte mulți elevi deosebit de talentați). Spectacolul a fost deschis  de Mihaela Popa, cu o piesă de muzică populară, care a trezit în cei prezenți dorința de a ține ritmul pe tot parcursul interpretării. Apoi, Gabriela Bugle a interpretat o piesă de muzică pop din repertoriul internațional. Cu toate că era mezina echipei noastre, a reușit să antreneze toată lumea, în special elevii prezenți (atât la spectacol, cât și la repetiții).  Un moment inedit a realizat Jean Piloiu, care a interpretat o piesă la chitară, compusă în prima zi de repetiții. A urmat momentul final al spectacolului, cel realizat de profesoara Stela Micula, un recital la vioară, susținut alături de elevii săi (Elena și Ștefan Zorila, Luca Roșca, Brigitta Csordas).
 Asistența tehnică a fost asigurată de Rareș Pașc - Șerban, iar violoniștii noștri au fost acompaniați la pian de dl prof. Adrian Bordeianu.
 Fiind ultima școală prezentă în spectacol, după cele din Burela, Lamporecchio, Larciano și Poussan, am fost rugați să acompaniem la vioară și pian imnul Europei.
Astfel s-a desfășurat ultima reuniune de proiect. Așa am reușit să facem cunoscut numele liceului nostru, și al României, în Europa. Să arătăm partenerilor noștri valoarea elevilor români, iar la sfârșit, am fost felicitați de toți cei prezenți la spectacol (oficialități locale, profesori și părinți).
  Sincer vorbind, când au fost admirați și laudați elevii noștri, am simțit cu adevărat mândria de a fi român. (Ligia CRISTEA)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:23 Ora de vară a Europei de Est