Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Șase ani de Aquapark Nymphaea

Pe 10 septembrie, s-au împlinit

Șase ani de Aquapark Nymphaea

Aquaparkul Nymphaea, cel mai mare complex acvatic din vestul României, a împlinit, în 10 septembrie 2022, șase ani de funcționare.

În toți acești ani, numărul de vizitatori a crescut constant, complexul fiind frecventat de turiști  din întreaga țară, dar și de tot mai mulți cetățeni străini.
Anul 2022 a însemnat pentru Aquaparkul Nymphaea anul revenirii la viață, după doi ani (2020-2021) în care a funcționat cu jumătăți de măsură sau chiar deloc. Chiar și în acești doi ani îngreunați, Aquaparkul și-a făcut „datoria", încheind activitatea pe profit.
Un bilanț la finalul primelor nouă luni din anul 2022 conturează cifre îmbucurătoare, numărul vizitatorilor și veniturile depășind valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, cel mai bun an financiar de până acum.
Astfel, comparativ cu anul 2019 (1 ianuarie - 30 septembrie), când Aquaparkul Nymphaea a avut 233.133 vizitatori, în aceeași perioadă din 2022, a fost înregistrat un număr de 286.539 clienți, cu 53.406 mai mulți (23%).
Cât privește veniturile, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019, acestea au fost în valoare de 21,6 milioane lei, iar în aceeași perioadă din anul 2022, veniturile s-au cifrat la 24,2 milioane lei, cu 2,6 milioane lei mai mult (12%).
„Analizând datele prezentate, se poate observa că a crescut numărul clienților, au crescut veniturile, ceea ce înseamnă că suntem pe un trend ascendent, mai exact pe drumul cel bun. În toți acești ani ne-am străduit să ridicăm calitatea serviciilor oferite clienților noștri. Dincolo de faptul că ne-am preocupat să reducem timpul de așteptare la intrare și la servitul mâncării, să fie curat, am încercat să oferim clienților și o atmosferă plăcută, prin participarea la ședințele de zumba sau la petreceri cu spumă. De asemenea, începând din acest an, am introdus activități dedicate petrecerii unui timp liber de calitate pentru copii", precizează managerul Administrației Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica.
Pentru a menține calitatea serviciilor la standardele obișnuite, în vara acestui an, Administrația Domeniului Public SA Oradea a derulat lucrări de revizie și reparații la bazinele exterioare, iar în toamnă, au fost executate reparațiile la bazinele interioare.
„În urma acestor lucrări, putem spune că Aquaparkul este pregătit și pentru sezonul rece", a concluzionat directorul ADP Oradea.
Proiecte pentru anul 2023
Pentru anul care urmează, pe lista de obiective se regăsesc câteva proiecte menite să facă Aquaparkul Nymphaea și mai atractiv. Este vorba despre un bazin de înot, o zonă de plajă cu umbrar, precum și construirea unui hotel de 3 stele.
„În anul 2022, bazinele olimpice de înot și sărituri au fost predate către Primăria Oradea pentru a fi puse în circuitul sportiv. Intenționăm să construim un bazin de înot pentru a satisface dorința vizitatorilor noștri care doresc să practice acest sport.
Am constatat că avem foarte mulți clienți care solicită servicii complete, inclusiv cazare, sau mulți alții care doresc să-și valorifice tichetele de vacanță la noi, acum neavând această posibilitate. Din aceste motive vom demara proiectul construirii unui hotel de 3 stele.
Nu în ultimul rând, am constatat că ne confruntăm cu temperaturi tot mai mari de la an la an, clienții fiind dornici să stea mai mult la umbră decât la soare. Dorim să amenajăm o zonă de plajă cu umbrar pentru minimum 2.500 de șezlonguri.
Tot în anul 2023, într-un context epidemiologic favorabil, dorim să reactivăm serviciile din zona wellness (masaje și tratamente acvatice), suspendate în perioada pandemiei", precizează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.
20 de nepalezi la ADP
Administrația Domeniului Public SA se confruntă în fiecare vară cu o lipsă acută de personal, motiv pentru care în acest an au fost demarate și finalizate cu succes procedurile de angajare a 20 de muncitori din Nepal, dintre care 9 își desfășoară activitatea la Aquaparkul Nymphaea, restul fiind distribuiți la celelalte unități din subordine (Cimitirul Municipal, piețe).

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:48:56 Ora standard a Europei de Est