Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Raport de activitate la jumătatea mandatului

La doi ani de mandat, realizări, proiecte

Raport de activitate la jumătatea mandatului

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședinții Mircea Mălan și Călin Gal au prezentat într-o conferință de presă, joi, 20 octombrie 2022, raportul de activitate la doi ani de la preluarea mandatului.

Am considerat că întotdeauna buna guvernare este o condiție de bază a dezvoltării, în afară de alți factori care concură la prosperitatea unei comunități. Ne-am dorit foarte mult să transformăm Consiliul Județean Bihor într-o instituție care este un factor de dezvoltare și care este orientată spre bihoreni", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Schimbarea de atitudine
Una dintre direcțiile pe care conducerea Consiliului Județean Bihor s-a axat de la începutul mandatului a fost schimbarea de atitudine în diverse domenii atât la nivelul aparatului propriu, al instituțiilor subordonate, cât și la nivelul autorităților publice locale.
În acest sens, Direcția Arhitect-Șef din cadrul Consiliului Județean Bihor a redus semnificativ timpii de eliberare a autorizațiilor de construire (5 sau 10 zile lucrătoare) și a certificatelor de urbanism (5 zile lucrătoare).
Managerii instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Bihor sunt evaluați în funcție de indicatorii de performanță stabiliți la începutul mandatului. La nivelul primăriilor din județ s-a realizat un audit pentru a gestiona cât mai eficient resursele autorităților locale.
Reducerea cheltuielilor de funcționare prin reorganizările efectuate la începutul mandatului, fuziunea dintre Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea, renunțarea la chiriile spațiilor în care funcționau anumite instituții sunt măsuri luate pentru o cheltuire mai eficientă a banului public.
Impunerea unor regulamente de curățenie și construire sunt alte măsuri luate în acest sens.
Parteneriate pentru dezvoltarea județului
Consiliul Județean Bihor este un partener pentru cei care realizează proiecte importante în județ. Instituția sprijină primăriile atât logistic, cât și financiar, în asigurarea curățeniei pe teritoriile administrativ - teritoriale și în introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, dar și în alte proiecte pe care acestea le au în desfășurare.
Pentru realizarea propriilor proiecte, Consiliul Județean Bihor se bazează pe sprijinul partenerilor publici și privați. Printre aceștia, amintim Primăria Municipiului Oradea, primăriile din județ, ministere, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, instituții din Ungaria, companii și cetățeni.  
Cheltuieli mai mici de funcționare și bugete mai mari pentru dezvoltare
În cei doi ani am făcut o reducere a cheltuielilor de funcționare de 65 de milioane de lei, nu numai în aparatul propriu, ci și în instituțiile subordonate. Înseamnă aproximativ 13 milioane de euro, care au fost redirecționați în dezvoltare. Totodată, am analizat modul în care se fac licitațiile. Anul acesta, împreună cu Agenția Națională pentu Achiziții Publice, am demarat înființarea unei Unități Centralizate de Achiziții, prin care vor fi efectuate toate licitațiile Consiliului Județean Bihor și ale instituțiilor subordonate. Acest lucru va duce la economii importante. În 2021 și în 2022, partea de dezvoltare a crescut cu 422 milioane lei, cu 150 - 180% mai mult față de perioadele anterioare", a explicat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
Atragerea de fonduri europene, guvernamentale și private este în continuare o prioritate a Consiliului Județean Bihor. Sunt în pregătire sau în derulare proiecte noi din fonduri europene în valoare de peste 300 de milioane de euro, la care se adaugă Drumul Expres Arad-Oradea, în valoare de peste 1 miliard de euro.
Inelul rutier metropolitan este un alt proiect nou în valoare de peste 50 de milioane de euro, cu finanțarea asigurată din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny".
Investițiile private aduc în județul Bihor peste 40 de milioane de euro (Terminalul Cargo, Școala Internațională și hotelul din Municipiul Oradea).
Proiecte importante pentru județul Bihor
Consiliul Județean Bihor are în prezent, în diferite faze de implementare, proiecte importante de infrastructură rutieră: Drumul expres Arad - Oradea, centurile Aleșd, Beiuș, Sânmartin, Inelul Rutier Metropolitan, centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea - Oșorhei, Nojorid și Sântandrei, Centura Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu.
Un județ curat este una dintre prioritățile Consiliului Județean Bihor. La începutul mandatului, a fost pus în funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.
Suntem singurul județ din România care colectează deșeurile pe cinci fracții în mediul urban și pe patru fracții în mediul rural, gradul de colectare selectivă ajungând la 35%. Am derulat acțiuni de conștientizare, în principal prin cele două ediții ale campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor", unde a participat întreaga comunitate bihoreană. De asemenea, împreună cu Ecolect avem pregătite mai multe investiții. Printre acestea se numără realizarea a 32 de platforme de depozitare a deșeurilor", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
O altă direcție importantă pentru Consiliul Județean Bihor este dezvoltarea turismului și promovarea produselor tradiționale, a tradițiilor și a meșteșugurilor. Din această perspectivă, județul Bihor este singurul județ din România care a încheiat parteneriate cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
În următoarea perioadă vor fi depuse mai multe cereri de finanțare pentru dezvoltarea turismului și protejarea anumitor zone din ariile protejate (în localitățile Șinteu, Aușeu, Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca, Dobrești, Drăgești).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:26:38 Ora standard a Europei de Est