Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Atelier de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning

Educăm minți și inimi

Atelier de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning

În zilele de 14 și 15 octombrie 2022, în cadrul Colegiului Național ,,Octavian Goga" din Marghita, s-a desfășurat atelierul de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning - „Educăm minți și inimi", devenind prima instituție publică de învățământ din România care a oferit oportunitatea formării cadrelor didactice în această arie educațională inovativă.

Andreea Alexandrescu și Marius Luca au desfășurat activitatea de formare, în calitate de facilitatori SEE Learning din cadrul Fundației Verita, acreditați de Universitatea Emory (SUA). Fundația Verita este principalul coordonator agreat de Universitatea Emory pentru a implementa curriculum-ul SEE Learning în școlile publice din România, acolo unde există deschidere și înțelegere asupra utilității introducerii învățării sociale, emoționale și etice în educația copiilor și tinerilor.
La eveniment au participat 46 de profesori și specialiști în educație, atât de la Colegiul Național „Octavian Goga" din Marghita, cât și din alte școli din județele Bihor, Sălaj și Satu Mare. În cadrul atelierului au fost explorate cele mai relevante concepte și practici ale programului de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning, cum sunt: crearea unei clase bazate pe compasiune, clădirea rezilienței, dezvoltarea atenției și a conștientizării de sine, gestionarea emoțiilor, compasiune pentru sine și ceilalți, gândire sistemică, dar și metode concrete de implementare la clasă.
Programul de învățare socială, emoțională și etică intitulat SEE Learning, este unul dintre cele mai inovatoare și complexe instrumente educaționale dezvoltate la nivel mondial, care oferă profesorilor instrumentele de care au nevoie pentru a stimula dezvoltarea inteligenței emoționale, sociale și etice pentru elevi și pentru ei înșiși. Acest program pune la dispoziția educatorilor un curriculum în etape de dezvoltare constând din lecții ușor de implementat, cadrul conceptual utilizat pentru a proiecta curriculum-ul și resurse pentru pregătirea și dezvoltarea educatorului. SEE Learning formează elevilor competențe durabile care să le dea posibilitatea de a se implica etic ca parte a unei comunități globale și oferă educatorilor instrumentele pentru a sprijini bunăstarea elevilor. Programul are la bază o structură care își datorează existența unui număr de pionieri în materie, oameni de știință, cercetători și cadre didactice, care au explorat, într-o manieră creativă și plină de considerație, educația ca mijloc de maximizare a dezvoltării și înfloririi generațiilor prezente și viitoare. Această structură este fundamentată pe activitatea din cadrul comunității de învățare socială și emoțională SEL, în cadrul căreia s-a observat că abilitățile interpersonale, cultivarea reglării emoționale pozitive și compasiunea față de sine și față de alții au condus atât la o îmbunătățire a pregătirii școlare, cât și la o ameliorare a stării de bine individuale în etapele critice ale dezvoltării din perioada copilăriei.
Relația de prietenie dintre Colegiul Național ,,Octavian Goga" și  SEE Learning a început în această vară, când două cadre didactice ale școlii, Loredana Braia și Cristina Dutkaș au participat la Atelierele Școlii de Vară SEE Learning, susținute online de către Fundația Verita prin cei doi facilitatori, Andreea Alexandrescu și Marius Luca. Convinse de beneficiile pe care implementarea acestui program le-ar aduce elevilor și cadrelor didactice, doamnele profesoare au inițiat crearea unui grup SEE Learning la nivelul instituției, cu sprijinul echipei manageriale. Peste 30 de cadre didactice au parcurs modulele cursului SEE 101, disponibil gratuit și în limba română, pe platforma internațională SEE Learning. Interesul și deschiderea profesorilor din școală i-au adus la Marghita pe facilitatorii Fundației Verita, cu scopul susținerii acestui atelier, care a dat posibilitatea participării și altor cadre didactice interesate din localități și județe învecinate.
Atelierul a fost un real succes, mulțumită, în primul rând, lui Marius Luca și Andreei Alexandrescu, care, cu o deosebită măiestrie, ne-au deschis mințile și ne-au încălzit inimile. Toți cei prezenți s-au întors acasă cu o bună înțelegere a programului și încrezători în abilitățile lor de a implementa SEE Learning în clasele și școlile la care predau.
Ziua de sâmbătă, 15 octombrie, a fost una specială și pentru faptul că toți participanții la  atelierul ,,Educăm minți și inimi", au fost rugați de către organizatori și au acceptat să poarte un element vestimentar de culoare roz. De ce roz? Se știe că nuanțele, culorile sunt stimuli puternici care reflectă starea noastră emoțională și o influențează. Culoarea roz simbolizează compasiunea - o emoție de bază în SEE Learning - grija și dragostea. Este o culoare care inspiră emoții calde și reconfortante, atenuând furia, abandonarea, neglijența. În psihologia culorilor, rozul este un semn de speranță.
Sâmbătă însă, rozul a avut și alte conotații. Se știe că luna octombrie este dedicată, la nivel mondial, conștientizării și prevenției cancerului mamar. În semn de solidaritate și compasiune față de femeile, copiii, familiile sau prietenii care trec printr-o asemenea experiență, cadrele didactice ale colegiului au considerat simplu și binevenit să se alăture acestui demers, în felul lor. Clădirea școlii este luminată în culoarea roz și, atât dascălii, cât și elevii care au simțit asemenea, poartă o broșă cu binecunoscuta panglică roz, pe un fond de un albastru blând, pe tot parcursul lunii, broșă pe care au numit-o ,,mărțișor de toamnă". Broșele s-au confecționat în școală cu ajutorul mamelor din clasele la care doamnele profesoare  Cristina Adriana Dutkaș și Meda Vlaicu sunt diriginte. Din dorința de a se alătura, eleve din clasele a XII-a au ales să-și confecționeze și ele simbolul.
Astfel, cu un efort minim, dar cu multă compasiune, reușim să ne alăturăm și să le susținem sufletește pe cele care trăiesc o asemenea experiență. Oarecum, ideile, intențiile și proiectele noastre se întrepătrund, spre starea de bine a noastră și a comunității.
Coordonatori program SEE Learning:
Loredana Braia și Cristina Dutkaș
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Atelier de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:05 Ora de vară a Europei de Est