Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul cultural județean „Special Kids”

„O viață mai bună pentru copiii cu CES”

Festivalul cultural județean „Special Kids”

Festivalul cultural “Special Kids” a luat ființă în cadrul parteneriatului școlar multilateral Comenius „O viață mai bună pentru copiii cu CES”, un parteneriat între șapte școli din Europa, școli speciale și școli de masă având elevi integrați din: Suedia, Portugalia, Italia, Bulgaria, Turcia, Letonia și România, coordonat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea.

 Prima ediție a festivalului a fost organizată în luna februarie 2008, cu ocazia vizitei partenerilor din străinătate.
 Datorită succesului înregistrat, la ediția din acest an, am avut mai mulți participanți: C.S.E.I. nr. 2 și nr. 3 din Oradea, C.S.E.I. Tileagd, Școala Specială Popești, S.A.M. „George Barițiu”, Grupul Școlar „Ioan Bococi”,  Asociația Down Oradea - Centrul de Zi pentru Tineri și Adulți „Iedera” și C.S.E.I.S. Oradea, cărora li s-au alăturat elevi integrați din unele școli de masă, precum Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” și „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”, Grădinița nr. 4 din Marghita, Școala Specială Popești - clase integrate Marghita.
Și pentru că manifestarea s-a ținut chiar în 8 mai, tema festivalului a fost Ziua Europei, fiind integrat în cadrul Săptămânii Comenius. Întrecerea s-a desfășurat în sala festivă a școlii, fiind structurat pe patru secțiuni: program artistic pentru elevii integrați în învățământul de masă, program artistic pentru elevii cu deficiență mintală severă, program artistic pentru elevii cu deficiență mintală moderată sau ușoară, precum și o expoziție cu lucrări. Pentru jurizare au fost invitați specialiști, reprezentanți ai unor instituții de cultură, precum: prof. Crăciun Parasca (de la Inspectoratul de Cultură), prof. Luminița Morar și Ioan Fluieraș (de la Palatul Copiilor și Elevilor), prof. Liviu Buțiu (de la Filarmonica de Stat Oradea) și prof. Carmen Ilisie (director adjunct al C.S.E.I. nr. 1). 
 Manifestarea a fost onorată de invitați - surpriză care au încântat auditoriul: Antonela Ferche Buțiu, Felicia Costin, Voichița Mihoc, Cornel Borza și trupa de break dance „Cool boys”, cărora li s-a alăturat corul școlii.
Grație unor sponsori generoși: Leontin Ciucur, Cornel Borza, Lucian Silaghi, Mircea Matei și dna Antița Balaci, precum și firmele „Dacor” și „Danone”, toate echipele participante au fost răsplătite cu diplome și mici daruri. Maestrul de ceremonii a fost actorul Emil Sauciuc de la Teatrul de Stat Oradea.
„Evenimentul a fost unul reușit, oferind acestor copii posibilitatea să urce pe scenă și să fie vedete pentru câteva minute, ceea ce înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea lor. Acest festival, ajuns la a II-a ediție, este un vis împlinit și nu ne rămâne decât să sperăm că manifestarea va deveni tradiție la nivelul învățământului special din județul Bihor. Noi vom face tot ce ne stă în putere pentru acest lucru”, a declarat psihopedagog Teodora Pantazi, coordonatorul proiectului și unul dintre organizatorii evenimentului.
(Dobrican T.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:39 Ora de vară a Europei de Est