Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au început lucrările la Centura Sânmartin

Marți, 18 octombrie,

Au început lucrările la Centura Sânmartin

Marți, 18 octombrie 2022, au fost demarate lucrările la Centura Sânmartin. Momentul a fost marcat printr-o conferință de presă susținută de către Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, și Călin Roman, directorul Erbașu Transilvania, reprezentant al firmei care execută lucrările. Conferința de presă a avut loc pe șantierul centurii, la ieșirea din localitatea Sânmartin.

„E o lucrare de 8 kilometri, traseul principal având 5,7 kilometri, bretele de legătură cu Drumul Național DN76 și cu un drum județean având peste 2 kilometri. Astăzi, în prima zi de lucru, am mobilizat în jur de 30-40 de persoane și 20-25 de utilaje, dar vom avea o mobilizare mai mare, în așa fel încât să terminăm lucrările în decembrie, anul viitor", a explicat Călin Roman, directorul Erbașu Transilvania.
Drumul de legătură între Municipiul Oradea și Comuna Sânmartin va avea o lungime de 5,754 km, cu bretele de legătură de 2,274 km. Platforma drumului va avea o lățime de 10 metri. Sunt prevăzute două benzi de circulație, câte una pe sensul de mers, cu pistă de biciclete. Proiectul prevede construirea a trei poduri, două pasaje supraterane, un viaduct și patru noduri rutiere.
„Progresele pe acest parteneriat pe care îl avem cu Consiliul Județean Bihor sunt extraordinare. Acum patru luni am participat la semnarea contractului, iar acum văd că lucrările sunt demarate. Mult succes în continuare antreprenorului și partenerului nostru, Consiliului Județean Bihor! Sunt convins că termenul stabilit este unul realist pentru finalizarea lucrărilor", a precizat Cristian Pistol, directorul general CNAIR.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a adăugat: „Acest proiect face parte din pachetul de proiecte care urmăresc să facă o circulație mai bună în zona metropolitană a Municipiului Oradea și, de asemenea, să reducă numărul de accidente. Fiind a doua ieșire din Oradea ca aglomerație, după cea dinspre Oșorhei, practic acest drum va prelua o parte din traficul care astăzi se desfășoară prin centrul localității Sânmartin, prin stațiunea Băile Felix. Fără parteneriatele pe care le-am încheiat în acești ani cu CNAIR, noi nu am fi reușit să accesăm aceste proiecte pe fonduri europene. Mulțumesc tuturor partenerilor implicați".
Constructorul este asocierea formată din CONSTRUCTII ERBASU S.A. - lider de asociere, VAHOSTAV-SK, a.s. - DRUMURI ORASENESTI S.A. - PROCONS GROUP SRL. Durata de execuție a drumului a fost stabilită la 12 luni.
Valoarea totală a investiției este 177.238.798 lei, cu TVA inclus. Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020.
La deschiderea șantierului au mai participat Eugen Cecan, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj și Adrian Foghiș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Au început lucrările la Centura Sânmartin.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:36 Ora de vară a Europei de Est