Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Duminică, am avut o zi specială la Tulca!

Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Duminică, 16 octombrie 2022, a fost o zi specială în localitatea Tulca.

Încă de dimineață, de la Sfânta Liturghie, locuitorii comunei Tulca au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Ortodoxă a Oradiei, alături de președinta asociației, doamna Viorica Cherteș, pe domnul profesor Ioan Mang, deputat în Parlamentul României, pe domnul Daniel Avrămuț, primarul comunei Tulca, pe domnul Alex Lăzău, viceprimarul comunei Tulca, pe Viorica Marc Bulzan, interpreta de muzică populară și fiică a satului Tulca.
Începând cu ora 15.00, la Căminul Cultural din Tulca, celor menționați li s-au alăturat și Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, Protopopul Tincăi, Preot Andrei-Ionuț Laza, secretar al Protopopiatului Tinca, prof. Viorica Țărău și toți sătenii din Tulca, pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural.
Fiecare sat are ceva frumos și măreț. Important este să fie și oameni care să scoată în evidență acest lucru. La Tulca era nevoie să fie readuse în atenție obiecte și podoabe tradiționale și meșteșugărești specifice localității Tulca. Acestea au fost incluse în expoziție de către Preot Dorin Buda, Preot paroh în localitatea Tulca, prof. Gabriela Buda, prof. de religie în cadrul Colegiului Național ,,Teodor Neș" Salonta, cu ajutorul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Tulca.
Au fost expuse articole de vestimentație și țesături tradiționale, lucrate manual, având o vechime considerabilă de zeci de ani, obiecte tradiționale foarte vechi, printre care și un fluier de mai bine de 100 de ani, adus de o familie de ciobani din sat, ouă încondeiate de Drăgoteni, țuica de Tulca ,,Trămuța", dar și produse tradiționale pregătite de gospodinele din sat.
Expoziția a reînviat tradiția
Expoziția a fost organizată cu scopul de a reînvia tradiția, de a face cunoscută frumusețea tradițiilor și a obiceiurilor de la sat, dar și pentru a accentua valoarea de neînlocuit și aportul fundamental pe care femeia creștină îl are în societate.
Printre expozanți se numără: doamna Emma Crăciun, doamna Monica Pârge, doamna Ema Mihăilă, doamna Anca Bulzan, doamna Maria Deliman, doamna Rodica Marți, doamna Aurica Buda, doamna Delia Rad, doamna Florentina Ilie, doamna Anca Boițiu, doamna Lucica Panea, doamna Mariana Crăciun, doamna Maria Boiț, doamna Florica Spânu, doamna Lidia Lăzău, doamna Maria Vidican, doamna Costina Bulzan...
Concurs: ,,Coșul toamnei"
În cadrul aceluiași eveniment, a fost organizat și un concurs: ,,Coșul toamnei", unde gospodinele din sat s-au întrecut în a pregăti cele mai frumoase și bogate coșuri. Printre participante se numără: doamna Maria Deliman, doamna Anca Crăciun, doamna Ema Mihailă, doamna Emma Crăciun, doamna Monica Chișe, doamna Cristina Cotrău, doamna Aurica Buda, doamna Florica Husar, domnișoara Daciana Valkai. Câștigătoarele acestui concurs au fost: locul 1 - doamna Cristina Cotrău, locul 2 -  domnișoara Daciana Valkai, locul 3 - doamna Anca Crăciun.
Cântecul și jocul, voia bună sunt ingredientele care mențin tinerețea!
La asemenea bogăție (materială și spirituală), am avut și un program artistic pe cinste, susținut de interpreții de muzică populară: Elena Buda, Casandra Dima, Mădălin Dodu, doamna Viorica Marc Bulzan, doamna Felicia Costin, precum și de Ansamblul ,,Culanii" din Sânnicolau Român și Ansamblul  ,,Ardeleana" din Tulca.
Atelier... a la Drăgoteni!
Pe perioada întregului eveniment, am avut parte de un atelier de încondeiat ouă, unde maeștri în arta încondeiatului, precum doamna Dorina Hanza (de la Drăgoteni), ne-au împărtășit din secretul meseriei, îndrumând fetele din sat să încondeieze cele mai frumoase ouă.
Putem spune că Tulca a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare. O sărbătoare specială la care a participat tot satul. O zi de neuitat. Satul nostru are tradiții și oameni frumoși, oameni care duc mai departe tot ce este mai valoros.
La această sărbătoare nu a fost nevoie de banner cu reclame pentru că au fost prezente țesăturile și obiectele vechi care au dat culoare evenimentului; la Tulca nu a fost nevoie de comercianți cu hamburger și shaorma, pentru că am avut produse tradiționale pregătite de gospodinele harnice din sat: plăcinte, gogoși, cornulețe, pogăci, cozonac, toate oferite gratuit spre deliciul oamenilor; la Tulca s-a putut vedea că există oameni de omenie care au pus mână de la mână ca să iasă un eveniment reușit; la Tulca s-a putut vedea că există sărbători frumoase care nu se numesc Halloween.
Profesor Gabriela Buda
 
Plecăciune, doamnă profesor!
Cinste și onoare Femeii din Mediul Rural!
Muncă și artă, tradiție și belșug, frumusețe și voie bună, duminică la Tulca... sunt atributele care caracterizează, care luminează și încălzesc o sărbătoare, ca o șezătoare; mai lipseau furca de tors... și de depănat amintiri la lumina focului din vatră, un coșbuc și un creangă... care să plângă în versuri sau în proză... ori un baci cu miorițele sale, coborâtor de pe Columnă!
Doamne, câtă vitalitate și originalitate există la țară, unde nasc încă suflete alese și binecuvântate de bunul Dumnezeu!
Mulțumim pentru hărnicie și dragoste, iubire și respect pentru trudă și tradiție, doamna Gabi, și toate doamnele prezente, amintite și poate uitate fără voie...!
Sărutăm mâinile aurite care binecuvântează!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (69 de poze) în Galeria foto: Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:16 Ora standard a Europei de Est