Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Duminică, am avut o zi specială la Tulca!

Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Duminică, 16 octombrie 2022, a fost o zi specială în localitatea Tulca.

Încă de dimineață, de la Sfânta Liturghie, locuitorii comunei Tulca au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Ortodoxă a Oradiei, alături de președinta asociației, doamna Viorica Cherteș, pe domnul profesor Ioan Mang, deputat în Parlamentul României, pe domnul Daniel Avrămuț, primarul comunei Tulca, pe domnul Alex Lăzău, viceprimarul comunei Tulca, pe Viorica Marc Bulzan, interpreta de muzică populară și fiică a satului Tulca.
Începând cu ora 15.00, la Căminul Cultural din Tulca, celor menționați li s-au alăturat și Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, Protopopul Tincăi, Preot Andrei-Ionuț Laza, secretar al Protopopiatului Tinca, prof. Viorica Țărău și toți sătenii din Tulca, pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural.
Fiecare sat are ceva frumos și măreț. Important este să fie și oameni care să scoată în evidență acest lucru. La Tulca era nevoie să fie readuse în atenție obiecte și podoabe tradiționale și meșteșugărești specifice localității Tulca. Acestea au fost incluse în expoziție de către Preot Dorin Buda, Preot paroh în localitatea Tulca, prof. Gabriela Buda, prof. de religie în cadrul Colegiului Național ,,Teodor Neș" Salonta, cu ajutorul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Tulca.
Au fost expuse articole de vestimentație și țesături tradiționale, lucrate manual, având o vechime considerabilă de zeci de ani, obiecte tradiționale foarte vechi, printre care și un fluier de mai bine de 100 de ani, adus de o familie de ciobani din sat, ouă încondeiate de Drăgoteni, țuica de Tulca ,,Trămuța", dar și produse tradiționale pregătite de gospodinele din sat.
Expoziția a reînviat tradiția
Expoziția a fost organizată cu scopul de a reînvia tradiția, de a face cunoscută frumusețea tradițiilor și a obiceiurilor de la sat, dar și pentru a accentua valoarea de neînlocuit și aportul fundamental pe care femeia creștină îl are în societate.
Printre expozanți se numără: doamna Emma Crăciun, doamna Monica Pârge, doamna Ema Mihăilă, doamna Anca Bulzan, doamna Maria Deliman, doamna Rodica Marți, doamna Aurica Buda, doamna Delia Rad, doamna Florentina Ilie, doamna Anca Boițiu, doamna Lucica Panea, doamna Mariana Crăciun, doamna Maria Boiț, doamna Florica Spânu, doamna Lidia Lăzău, doamna Maria Vidican, doamna Costina Bulzan...
Concurs: ,,Coșul toamnei"
În cadrul aceluiași eveniment, a fost organizat și un concurs: ,,Coșul toamnei", unde gospodinele din sat s-au întrecut în a pregăti cele mai frumoase și bogate coșuri. Printre participante se numără: doamna Maria Deliman, doamna Anca Crăciun, doamna Ema Mihailă, doamna Emma Crăciun, doamna Monica Chișe, doamna Cristina Cotrău, doamna Aurica Buda, doamna Florica Husar, domnișoara Daciana Valkai. Câștigătoarele acestui concurs au fost: locul 1 - doamna Cristina Cotrău, locul 2 -  domnișoara Daciana Valkai, locul 3 - doamna Anca Crăciun.
Cântecul și jocul, voia bună sunt ingredientele care mențin tinerețea!
La asemenea bogăție (materială și spirituală), am avut și un program artistic pe cinste, susținut de interpreții de muzică populară: Elena Buda, Casandra Dima, Mădălin Dodu, doamna Viorica Marc Bulzan, doamna Felicia Costin, precum și de Ansamblul ,,Culanii" din Sânnicolau Român și Ansamblul  ,,Ardeleana" din Tulca.
Atelier... a la Drăgoteni!
Pe perioada întregului eveniment, am avut parte de un atelier de încondeiat ouă, unde maeștri în arta încondeiatului, precum doamna Dorina Hanza (de la Drăgoteni), ne-au împărtășit din secretul meseriei, îndrumând fetele din sat să încondeieze cele mai frumoase ouă.
Putem spune că Tulca a îmbrăcat duminică straie de sărbătoare. O sărbătoare specială la care a participat tot satul. O zi de neuitat. Satul nostru are tradiții și oameni frumoși, oameni care duc mai departe tot ce este mai valoros.
La această sărbătoare nu a fost nevoie de banner cu reclame pentru că au fost prezente țesăturile și obiectele vechi care au dat culoare evenimentului; la Tulca nu a fost nevoie de comercianți cu hamburger și shaorma, pentru că am avut produse tradiționale pregătite de gospodinele harnice din sat: plăcinte, gogoși, cornulețe, pogăci, cozonac, toate oferite gratuit spre deliciul oamenilor; la Tulca s-a putut vedea că există oameni de omenie care au pus mână de la mână ca să iasă un eveniment reușit; la Tulca s-a putut vedea că există sărbători frumoase care nu se numesc Halloween.
Profesor Gabriela Buda
 
Plecăciune, doamnă profesor!
Cinste și onoare Femeii din Mediul Rural!
Muncă și artă, tradiție și belșug, frumusețe și voie bună, duminică la Tulca... sunt atributele care caracterizează, care luminează și încălzesc o sărbătoare, ca o șezătoare; mai lipseau furca de tors... și de depănat amintiri la lumina focului din vatră, un coșbuc și un creangă... care să plângă în versuri sau în proză... ori un baci cu miorițele sale, coborâtor de pe Columnă!
Doamne, câtă vitalitate și originalitate există la țară, unde nasc încă suflete alese și binecuvântate de bunul Dumnezeu!
Mulțumim pentru hărnicie și dragoste, iubire și respect pentru trudă și tradiție, doamna Gabi, și toate doamnele prezente, amintite și poate uitate fără voie...!
Sărutăm mâinile aurite care binecuvântează!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (69 de poze) în Galeria foto: Am sărbătorit Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:29:27 Ora de vară a Europei de Est