Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Coalizarea bihorenilor de acasă cu cei din întreaga lume

Asociația „Bihoreni în lume

Coalizarea bihorenilor de acasă cu cei din întreaga lume

Lansarea Asociației „Bihoreni în lume" a fost marcată sâmbătă, 15 octombrie 2022, printr-o conferință de presă găzduită la sediul Primăriei Oradea.

Beneficiind de sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor ca instituții partenere, asociația prezidată de ambasadorul României în Spania, Excelența Sa, George Bologan își propune să susțină proiectele de promovare ale Bihorului și de strângere a legăturilor bihorenilor din Diaspora cu județul de origine. Lângă ambasadorul Bologan, au luat loc directorul Muzeului Țării Crișurilor, profesorul Gabriel Moisa, avocatul Laviniu Domocoș și jurnalistul Octavian Haragoș - secretar general al asociației.
Activitatea asociației se va articula în acțiuni concrete de solidaritate, asistență socială/umanitară și de promovare a activităților care au ca scop coeziunea persoanelor ce provin din același areal geografic, respectiv îmbunătățirea condițiilor sociale, economice și culturale ale bihorenilor de pretutindeni.
Motivația inițiatorilor
Ambasadorul George Bologan: „Aș vrea să îl citez pe Mihai Șora, care a copilărit în Bihor, a rămas mișcat de copilăria pe care a avut-o și pe care îl citez: «Dealurile și pășunile copilăriei mele au rămas tefere, chiar dacă au dispărut casele de lemn, iar prunii și cireșii nu mai sunt aceiași (...)». În momentul în care te întorci acasă, mereu regăsești ceva - regăsirea sinelui, care este un act important, pentru a ne găsi inclusiv un echilibru interior. Întotdeauna, combustia de care avem nevoie o regăsim acolo unde am respirat aerul curat al copilăriei, acolo unde am reușit să învățăm ceea ce părintele Nicolae Steinhardt numea «meseria de a fi om în lume»". 
Congresul bihorenilor - obiectiv pentru 2023
Asociația „Bihoreni în lume" își propune ca în luna mai a anului viitor să organizeze la Oradea un Congres al bihorenilor de pretutindeni, organizat pe diferite tematici și paneluri, în funcție de specializarea persoanelor care vor fi invitate să participe la acest eveniment, ce va fi organizat în premieră.
Vulcan, Gojdu sau Ady - premii ale asociației
De asemenea, în perioada următoare, asociația își propune să acorde câteva premii, pentru stimularea excelenței, în mai multe domenii de activitate. Astfel, se vor constitui premii precum cel care poartă numele lui Iosif Vulcan - pentru promovarea județului în străinătate, Emanuil Gojdu - știință, educație sau cel care va purta numele lui Ady Endre și care va sublinia, încă o dată, faptul că activitatea Asociației „Bihoreni în lume" se adresează tuturor bihorenilor, indiferent de etnie, religie, condiție socială sau de orientările politice și culturale. De altfel, prezent la evenimentul de lansare a asociației, primarul Oradiei, Florin Birta, a ținut să sublinieze și să salute tocmai acest caracter universal pe care și-l asumă asociația, asigurându-i pe inițiatori de întregul sprijin al municipalității orădene.
Primarul Birta: ,,Să îi atragem acasă pe bihorenii din Diaspora"
„Ne dorim ca prin activitatea acestei asociații să îi putem atrage pe cât mai mulți orădeni și bihoreni din Diaspora să se întoarcă acasă. De aceea, această asociație vine ca o mănușă pentru ceea ce ne dorim noi, autoritățile locale", a precizat primarul Florin Birta. Edilul-șef al orașului și-a exprimat încrederea că mii de bihoreni din străinătate vor activa pe platforma online ce va fi pusă la dispoziție de către Asociația „Bihoreni în lume", în perioada următoare. „Cred că această asociație va fi una simbol pentru județul Bihor", a conchis primarul.
Prezent la evenimentul de lansare, vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Gal, i-a asigurat pe inițiatori de susținerea pe care Consiliul Județean, cu atât mai mult cu cât, a arătat Gal, C.J. Bihor este direct responsabil de dezvoltarea și promovarea județului Bihor. „Trebuie să promovăm valorile județului Bihor, ale orașului Oradea și, de aceea, avem nevoie de toată spuma din zona de reprezentare, inclusiv din străinătate", a declarat vicepreședintele Gal.
Regiunea italiană Trento - sursă de inspirație
Secretar general al asociației, jurnalistul Octavian Haragoș a dezvăluit faptul că inițiativa constituirii asociației bihorene s-a inspirat din Asociația Trentinilor în Lume, Trento fiind, precum Bihorul, o regiune interetnică, bogată în multiculturalitate. „Cei din Trento au reușit să facă un tezaur din această bogăție culturală. Chiar mai mult, au reușit să exporte această bogăție pe care o au și care li s-a întors, deoarece au reușit să aducă laolaltă într-o singură platformă persoane cu rădăcini în Trento și care erau împrăștiate în lumea largă. Persoane care ulterior și-au adus aportul la multiple inițiative care au făcut, printre altele, ca aceste persoane să fie interconectate. Astfel s-au născut inițiative, proiecte punctuale, din care a avut de câștigat întreaga comunitate. Ceva asemănător ne dorim să facem, la rândul nostru".
Consilierul local Madar și directorul Buzlea - susținători ai inițiativei
La rândul lor, consilierul local PSD Adrian Madar, respectiv directorul AFIR Bihor, Cristian Buzlea și-au arătat susținerea pentru Asociația „Bihoreni în lume". „Am acceptat această invitație cu toată deschiderea. S-a accentuat aici ideea de comunitate și cred că prezența noastră aici reprezintă cea mai bună dovadă. În momentul în care vorbim despre o asociație care să promoveze bihorenii nu există granițe politice, etnice, religioase sau de orice altă natură. Ideea este îmbrățișată, iar de acum vor trebui să vorbească faptele", a transmis Madar.
„Toți bihorenii plecați în străinătate au nevoie de gazde. Iar noi vom fi acele gazde primitoare pentru toți bihorenii care se vor întoarce acasă, atunci când vom avea diferite acțiuni organizate pentru ei", a transmis, la rândul său, Cristian Buzlea.
Ambasadorul Bologan: ,,Trebuie să ne implicăm"
Președinte al asociației, ambasadorul George Bologan a subliniat că pentru orice persoană este foarte important să aibă curajul de a se implica, pentru a-și găsi menirea în cadrul societății: „Dacă doar stăm într-o sufragerie și bolborosim toată ziua, niciodată nu o să reușim să facem ceva. Și, ceea ce este mai important, să întărești și să întreții sentimentul de comunitate. Pentru că aportul pe care îl poate aduce o persoană în univers este mult prea nesemnificativ, comparativ cu aportul pe care îl poate aduce o comunitate. Chiar dacă oamenii, în general, sunt interesați de sine, nu putem fi fericiți decât dacă ne gândim, înainte de orice, la binele celorlalți". „Aroma copilăriei o ducem cu noi. Face parte din ethosul nostru pe care îl regăsim doar atunci când revenim acasă", a afirmat președintele asociației, parafrazându-l, din nou, pe Șora.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:00:47 Ora standard a Europei de Est