Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitățile extracurriculare... la Grădinița „Holcim” din Aleșd

Proiect educațional cu parteneri din Galați

Activitățile extracurriculare... la Grădinița „Holcim” din Aleșd

Grădinița „Holcim” din Aleșd (județul Bihor) și Grădinița „Elena Doamna” din Galați au pus de un proiect educațional pe doi ani, prima întâlnire de proiect desfășurându-se în aceste zile (de joi până duminică, 14 - 17 mai 2009) la Aleșd.


 Joi, au avut loc activități de prezentare a unității și de cunoaștere reciprocă.
 „Modalități de abordare a noului curriculum”
 Vineri, ziua activităților extracurriculare s-a deschis cu o activitate demonstrativă, intitulată „Pe urmele năzdrăvanilor din povești”, urmată de un program artistic „Grație, armonie și mișcare”, după care, dascălii s-au adunat la o masă rotundă, cu tema „Modalități de abordare a noului curriculum”. Potrivit agendei, sâmbătă dimineața, au fost fixate două vizite, una la Grădinița nr. 27, iar cealaltă la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială din Oradea. După-amiază, a fost programată o excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău, Băile Felix și Băile 1 Mai. La întâlnirea de duminică, partenerii urmează să tragă concluziile și să fixeze obiectivele viitoarei întâlniri, care va avea loc, la Galați, în 2010.
 „Pe urmele năzdrăvanilor din povești”
 Vineri, copiii și educatoarele Grădiniței „Holcim” din Aleșd și-au dat examenul în fața partenerilor de proiect, a invitaților, părinților și reprezentanților presei, printr-o activitate complexă, ingenioasă și originală, care a evidențiat imaginație, creativitate, mobilitate și gândire, spirit de echipă, devotament și perseverență din partea tuturor competitorilor. Fiecare din cele patru echipaje concurente avea în frunte câte un personaj de basm (Albă-ca-Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită, Ileana Cosânzeana sau Zâna Zânelor), dar tot ei, cei cinci copii, aveau de înfăptuit o multitudine de sarcini (să bată mingea timp de zece secunde pentru a obține cheia, să treacă puntea tot câte doi cărând un săculeț cu nisip spre a avea salată din grădina ursului, evoluție la inelele de gimnastică pentru a obține apă vie, completarea unui puzzle pentru a  ajunge la acvariu și la peștele de aur, aruncare la țintă pentru a răpune cerbul și a intra în posesia diamantului), urmând un traseu prestabilit, iar la final, cu toate comorile obținute să încerce să-l înduplece (să-l învingă) pe căpcăun și să salveze prințesa sechestrată de acesta în turnul castelului.
 Probele au fost totale, iar copiii, extraordinari. De pe margine, colegii îi încurajau frenetic, iar la final, prințesa Ioana a fost eliberată din turnul castelului. Traseul aplicativ pe care l-au urmat cele patru echipe pentru a trece cele cinci probe i-au solicitat pe copii din toate punctele de vedere, evidențiind o seamă de calități, priceperi și deprinderi, solicitându-i fizic, dar și psihic pe fiecare. Ei însă au fost priviți și tratați ca o echipă care putea câștiga doar prin dăruirea fiecărui membru în parte.
 Admirabile s-au dovedit a fi tactica, strategia și organizarea, iar în final, reușita acțiunii prin învingerea răului și victoria binelui...
 Cu o asemenea activitate reușită („de capă și spadă”), colectivul Grădiniței „Holcim” din Aleșd a intrat în „istorie”, fiind cotat cu nota maximă, atât de partenerii de proiect, cât și de distinșii invitați și toți privitorii...
 Gazdele (Florica Vesa-director, și educatoarele: Emilia Domjan, Ioana Gherlea, Jozsa Judit, Marioara Madar, Valeria Pășcui, Delia Pipa, Dorina Pușcău, Maria Roșu, Maria Simai și Ancuța Tunduc) au fost onorate să-i aibă alături pe primarul orașului Aleșd, dl Zeno Þipțer, inspectorul de specialitate al I.S.J. Bihor, Voichița Vancu, directorii grădinițelor 27 , 44  și Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Oradea (Cornelia Borhidi, Mariana Vereș, Rodica Lezeu și prof. Maria Ivănescu), directorul Grădiniței cu Program Normal din Aleșd, Emilia Blaga, conducerea Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din localitate (director - Liliana Antonescu, director adjunct - Tatiana Moț), prof. Bujor Cuc și Nicu Răcuciu, iar din partea partenerilor de proiect de la Grădinița „Elena Doamna” din Galați, director – Oana Enache, însoțită de inspectorul de specialitate al Inspectoratului Școlar al județului Galați, Ana Secrieru, și educatoarele grădiniței: Ionica Hîncu, Aurica Negoiță, Claudia Duca, Larisa Pleșa, Aura Trandafir și Margareta Slabu; Ilinca Tiron, directorul Grădiniței nr. 7 – „Cristal” din Galați; Valentina Popa și Maria Roșu – educatoare ale Grădiniței nr. 14 – „Albă-ca-Zăpada” din Tecuci.
 „Grație, armonie și mișcare”
 La fel de grozavi s-au dovedit a fi și în cazul programului artistic, protagoniștii (artiștii și educatoarele) celor șase momente: corul grupei mijlocii (îndrumat de Maria Roșu, solistă - Denisa Peșel), dansul cu stegulețe al grupei pregătitoare (ed. Ancuța Tunduc), trupa de dans modern (instructori, membri ai trupei M&Q din Oradea), dans popular din Bihor (instructori Maria Simai și Ancuța Tunduc), teatru de păpuși, cu „Sarea-n bucate” (actorii - director Florica Vesa, educatoare: Jozsa Judit, Delia Pipa, Emilia Domjan și Ancuța Tunduc), o nouă repriză de dans, cu un grup de liceeni, de la C.T. „Alex. Roman” (absolvenți ai Grădiniței „Holcim”).
Să mai spunem că în cadrul mesei rotunde a fost pus în discuție noul curriculum, precum și multe alte aspecte și probleme de metodică, programe și proiecte, fiind avansate o seamă de propuneri printre care promovarea obiceiurilor și tradițiilor locale...
Activitățile extracurriculare s-au încheiat într-o atmosferă de poveste, la iarbă verde, într-un cadru de baladă, la o cabană de la Gepiș.
Și-ncălecai pe-o șa și v-o spusei așa! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitățile extracurriculare... la Grădinița „Holcim” din Aleșd.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:28 Ora de vară a Europei de Est