Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

AND AT ALL ONCE, SUMMER COLLAPSED INTO FALL - OSCAR WILDE

GOLDEN DAYS AT FESTIFALL

AND AT ALL ONCE, SUMMER COLLAPSED INTO FALL - OSCAR WILDE

Ne-a întâmpinat și în acest an maiestuoasa toamnă, cea mai bogată fiică în roade a bătrânului an. Anotimpul recoltelor ne bucură de fiecare dată și mereu reușește să ne surprindă cu ceea ce are de oferit. Toamna mai aduce cu ea și glasurile vesele ale preșcolarilor, care la fiecare început de an școlar, încântă curtea grădiniței, sălile de grupă, încununând atmosfera feerică creată de acest anotimp.

Și în acest sezon, preșcolarii Grădiniței Americano-Române ,,Crinul'' din Oradea, s-au organizat şi au participat cu interes și curiozitate la Festifall, un festival dedicat toamnei. Activitățile desfășurate i-au acaparat atât pe noii preșcolari, cât și pe veterani. Activitățile acestora au fost de natură practică, de la pus compot de gutui și mere, până la murături, și de la prepararea de crumble cu pere, până la tradiționalele moșocoarne. Atmosfera creată a fost una plină de entuziasm și veselie, curiozitatea și dăruirea celor mici completând perfect ambianța.
Prin toate aceste activități concepute cu specificul toamnei, s-a urmărit dezvoltarea și perfecționarea anumitor abilități și comportamente. Îndemânarea a fost la ea acasă, copiii dând dovadă de o bună dexteritate și manipulând bine obiectele necesare pentru a desfășura și finaliza activitățile practice gospodărești. Cântecele cu specific nu au lipsit, amplificând atmosfera de voie bună. Copiii au avut oportunitatea de a observa, gusta și prelucra fructele și legumele specifice toamnei, conștientizând importanța acestora asupra sănătății noastre. O notă definitorie a acestui festival a fost munca în echipă, atât a cadrelor didactice, cât și a preșcolarilor, care au învățat cum să coopereze și să facă sarcina de lucru mult mai facilă.
Educația timpurie prin acest tip de activități special concepute într-un cadru organizat, vine în ajutorul preșcolarilor satisfăcând întrebările și nedumeririle pe care aceștia le au. Un rol important îl are și simțul estetic, tocmai de aceea fiecare element a fost  bine gândit și așezat pentru a se crea un contact vizual optim, fapt ce determină ca asimilarea să fie una bine definită.
Grădinița Americano-Română ,,Crinul'' pune accent pe dezvoltarea armonioasă a copiilor, urmărindu-se în special dezvoltarea biopsihică a acestora prin valorificarea fiecărei dimensiuni: emoțională, socială, fizică, lingvistică, logico-matematică, cu scopul ca pe viitor acești copii să se integreze ușor în diferitele medii sociale.
Festifall a fost un festival al toamnei reușit. Pentru preșcolari a fost un semn de mulțumire pentru bogățiile și roadele pe care toamna ni le oferă, iar pentru cadrele didactice a fost un semn de satisfacție în a culege și valorifica ,,roadele'' pe care le cultivă cu dăruire și pasiune an de an.
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: AND AT ALL ONCE, SUMMER COLLAPSED INTO FALL - OSCAR WILDE.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:07 Ora standard a Europei de Est